De wonderwielenaar

Erik Van Lakerveld

Language

Nederlands

Publisher

ANWB, Den Haag, 2019

ISBN

9789018045852 (paperback)

Description

256 p. 256 p. : ill.

Category

Literaire non-fictie algemeen (320)

Year

2019

Description

Reconstructie van de tocht die de Nederlandse wielrenner Pim Kiderlen (1868-1931) in 1885 maakte op een hoge bi (een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel), tegen de achtergrond van de veranderingen van die tijd en de opkomende sportcultuur.

Review

Erik van Lakerveld (1984) schrijft als freelancejournalist voor onder andere de Volkskrant. Hij reconstrueerde de monstertocht van wielrenner Pim Kiderlen (1868-1931). In 1885 maakte hij een tocht van Delfshaven naar Leeuwarden binnen 24 uur op een zogenaamde hoge bi. Een tocht van 275 kilometer op een fiets met een heel groot voorwiel en een heel klein achterwiel. Onderweg wordt Kiderlen soms belaagd door dorpsbewoners, het nieuwe transportmiddel wekte in sommige kringen verzet op. Het was een voertuig voor jongens uit de elite en zo benadrukte het sociale verschillen. Officials van de ANWB hielden toezicht. Van Lakerveld schrijft niet alleen over de fietstocht, maar geeft ook een beeld van Nederland in het laatste kwart van de negentiende eeuw. Dat stond op een kantelpunt door de opkomst van spoorwegen en andere moderne transportmiddelen. Daarnaast heeft hij aandacht voor de opkomende sportcultuur. Van Lakerveld moet bij gebrek aan bronnen soms wat zelf invullen, helaas maakt hij niet altijd duidelijk op welke moment. Desondanks een mooie bijdrage aan de vroege sportgeschiedenis. Bevat een katern met afbeeldingen en foto's. Met bronnenoverzicht.

serviceKoers - EN

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.