Het maakbare uur : een zoektocht naar de ultieme wielerprestatie

Jurgen Van Teeffelen

Subject

Records

Language

Nederlands

Publisher

HarperCollins, Amsterdam, 2019

ISBN

9789402702460 (paperback)

Description

286 p. 286 p.

Category

Sport en spel algemeen (480)

Year

2019

Description

Onderzoek naar wetenschap in relatie tot wielersport en de poging die de Nederlandse amateurrenner Dion Beukeboom (1989) in 2018 ondernam om het werelduurrecord te verbreken.

Review

Fysioloog en journalist Jurgen van Teeffelen (1968) volgde in 2018 de Nederlandse amateurwielrenner Dion Beukeboom (1989) bij diens aanval op het werelduurrecord. Het record was in handen van Tour de France-winnaar Bradley Wiggins. Voor hem was het in handen van grote renners als Fausto Coppi, Eddy Merckx en Miguel Indurain. Beukeboom lijkt als onbekende Nederlandse renner aan een kansloze missie te beginnen. Het is vooral het geloof van zijn coach die in hem de ideale renner ziet. Van Teeffelen kreeg vrije toegang tot de voorbereidingen. De lezer krijgt een inkijkje in de wereld van aerodynamica, wattages, voeding en de psyché van de renner. De voorbereidingen gaan ver: zo poetst Beukeboom zijn tanden niet, omdat mondbacteriën een gunstige invloed hebben op de aanmaak van stikstofmonoxide. Er is er ruim aandacht voor de geschiedenis van het werelduurrecord. Van Teeffelen schrijft in een vlotte stijl. Het boek is vooral interessant voor de liefhebber van de wetenschappelijke benadering van de sport. Buiten het omslag geen illustraties. Met noten en register.

serviceKoers - EN

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.