Marc Van Staen vertelt in het boek over de coulissen van de Tour, het leven van de renners buiten de wedstrijd. Hij doet dat aan de hand van getuigenissen, anekdotes en herinneringen die hij heeft opgetekend., Marc Van Staen vertelt in het boek over de coulissen van de Tour, het leven van de renners buiten de wedstrijd. Hij doet dat aan de hand van getuigenissen, anekdotes en herinneringen die hij heeft opgetekend.
In dit boek tracht consultant en auteur Marc Van Staen een beeld te schetsen van wat er zich achter de schermen van de Ronde van Frankrijk afspeelt. De korte journalistieke teksten zijn niet bepaald diepgaand, maar hebben meestal ook niet echt een anekdotische waarde. Na een woord vooraf door de Belgische wielrenner Philippe Gilbert volgen 22 hoofdstukken waarin uiteenlopende aspecten aan bod komen: de Tourorganisatie, het fietsenbedrijf van Eddy Merckx, het werk van wielercommentator Daniel Mangeas, L’Équipe-journalist Manu Martinez en ‘motard’ Xavier Perroud, de wieleroutfits van Marc Verbeeck (de oprichter van Vermarc Sport). De interessantste hoofdstukken gaan over het eten in de Tour: hier vernemen we onder meer waarom renners op bepaalde momenten bepaalde maaltijden eten, hoeveel calorieën een wielrenner binnenkrijgt (maar liefst 8.000). Achter de schermen van de Tour werd vertaald uit het Frans, en dat levert helaas een stroeve tekst op met verschillende fouten (zo lezen we ergens ‘Sommigen zijn verkleed in duivel’). Een teleurstellend boek. Verlucht met zwart-witfoto’s.