Wielerhart

Daniel Dencik, Michal van Zelm

Sujet

Wielrennen

Langue

Nederlands, Deens

Editeur

Uitgeverij Oevers, Zaandam, 2021

ISBN

9789492068675 (paperback)

Genres

Verhalen, Sportliteratuur

Description

176 p.

Catégorie

Literaire non-fictie algemeen (320)

Année

2021

Description

Gesprekken, overpeinzingen en observaties binnen de wielersport - mede naar aanleiding van bezoeken aan de Tour de France, het WK Wielrennen en de najaarsklassieker Ronde van Lombardije, die uiting geven aan de fascinatie van de auteur voor deze sport.

Revue

Op zoek naar waarom wielrennen hem zo fascineert, bezoekt de auteur de Tour de France, een wereldkampioenschap en de najaarsklassieker Ronde van Lombardije. Hij praat daar met (oud-)wielrenners, wat leidt tot interessante dialogen over tal van onderwerpen. Begrippen als benaderbaarheid, eenzaamheid, het gevecht tegen weersinvloeden, langdurig afzien, de felle strijd op hoge snelheid en het incasseringsvermogen van de renners komen voorbij. Ook is er een diepgravend gesprek over mystieke aspecten in de wereld en een intrigerend verhaal van een renner, die vertelt hoe hij drie keer uit de dood is opgestaan. Ascetisch leven voor je sport, terwijl je in de marge fietst. Het boek leest niet direct luchtig en meeslepend, want het bevat tal van filosofische overpeinzingen, bv. over het trainingskamp als gecontroleerde plaats waar je samen alleen kunt zijn, wat weer kan leiden tot een gevoel van saamhorigheid. Hij ervaart de wielersport als een bubbel, die alles daarbuiten uitsluit, maar ook als een vorm van afhankelijkheid, die je niet kunt weerstaan. De Deense auteur (1972) is schrijver en filmregisseur en al van jongsaf aan fan van de wielersport.

serviceKoers - FR

Votre navigateur ne répond pas aux exigences minimales requises pour afficher ce site web. Les navigateurs ci-dessous sont compatibles. Si vous ne disposez pas d'un de ces navigateurs, cliquez sur l'icône pour télécharger le navigateur souhaité.