De afrekening : wielerroman

Mart Smeets

Subject

Wielrennen

Language

Nederlands

Publisher

Nieuw Amsterdam, Amsterdam, cop. 2010

ISBN

9789046808061 (paperback)

Genres

Romans

Description

219 p.

Category

Sportverhalen (489)

Year

2010

Description

Stijn Miller, sportverslaggever, wordt bij de start van de Tour de France in Rotterdam in 2010 gevraagd om mee te doen aan allerlei evenementen. Dan wordt hij opgeschrikt door een telefoontje waarin een onbekende hem en zijn 'vriendje' Lance Armstrong dreigt met moeilijkheden.

Review

Stijn Miller, Smeets’ alter ego, al bekend uit diens eerdere sportromans*, denkt terug aan de rol die sport, het wielrennen en vooral de Tour de France-prologen in Nederland in zijn leven hebben gespeeld. In 1954 was hij als klein jongetje samen met zijn vader bij de Grand Départ in Amsterdam. Later maakt hij als sportjournalist ook de prologen in Scheveningen (1973), Leiden (1978) en ’s-Hertogenbosch (1996) van dichtbij mee. In 2010 start de Tour weer in Nederland, dit keer in Rotterdam, en de oude Miller wordt gevraagd om mee te doen aan allerlei evenementen rond die start. Maar dan wordt hij opgeschrikt door een telefoontje waarin een onbekende hem en zijn ‘vriendje’ Lance Armstrong dreigt met moeilijkheden. Vervolgens verschijnen er valse aantijgingen op de website GeenStijl. Problemen genoeg dus, maar gelukkig krijgt Miller een aantrekkelijke P. A. (personal assistent) toegewezen. Vlot en met humor geschreven sportverhaal van een bekende sportjournalist met veel herinneringen aan Nederlandse Tour-prologen en autobiografische elementen erin verwerkt. Die mix van feiten en fictie is hier en daar wat ongemakkelijk, de toon soms wat zelfgenoegzaam, maar wielerliefhebbers zullen er zeker van genieten. Paperback, normale druk.

serviceKoers - EN

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.