De afrekening : wielerroman

Mart Smeets

Onderwerp

Wielrennen

Taal

Nederlands

Uitgeverij

Nieuw Amsterdam, Amsterdam, cop. 2010

ISBN

9789046808061 (paperback)

Genres

Romans

Beschrijving

219 p.

Categorie

Sportverhalen (489)

Jaar

2010

Beschrijving

Stijn Miller, sportverslaggever, wordt bij de start van de Tour de France in Rotterdam in 2010 gevraagd om mee te doen aan allerlei evenementen. Dan wordt hij opgeschrikt door een telefoontje waarin een onbekende hem en zijn 'vriendje' Lance Armstrong dreigt met moeilijkheden.

Recensie

Stijn Miller, Smeets’ alter ego, al bekend uit diens eerdere sportromans*, denkt terug aan de rol die sport, het wielrennen en vooral de Tour de France-prologen in Nederland in zijn leven hebben gespeeld. In 1954 was hij als klein jongetje samen met zijn vader bij de Grand Départ in Amsterdam. Later maakt hij als sportjournalist ook de prologen in Scheveningen (1973), Leiden (1978) en ’s-Hertogenbosch (1996) van dichtbij mee. In 2010 start de Tour weer in Nederland, dit keer in Rotterdam, en de oude Miller wordt gevraagd om mee te doen aan allerlei evenementen rond die start. Maar dan wordt hij opgeschrikt door een telefoontje waarin een onbekende hem en zijn ‘vriendje’ Lance Armstrong dreigt met moeilijkheden. Vervolgens verschijnen er valse aantijgingen op de website GeenStijl. Problemen genoeg dus, maar gelukkig krijgt Miller een aantrekkelijke P. A. (personal assistent) toegewezen. Vlot en met humor geschreven sportverhaal van een bekende sportjournalist met veel herinneringen aan Nederlandse Tour-prologen en autobiografische elementen erin verwerkt. Die mix van feiten en fictie is hier en daar wat ongemakkelijk, de toon soms wat zelfgenoegzaam, maar wielerliefhebbers zullen er zeker van genieten. Paperback, normale druk.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.