Groot Vlaams wielerwoordenboek

Michel Wuyts, Ann De Craemer

Subject

Wielrennen ; woordenboeken

Language

Nederlands

Publisher

Polis, Kalmthout, 2018

ISBN

9789463102551 (paperback)

Description

220 pagina's 220 pagina's

Category

Sport en spel algemeen (480)

Year

2018

Description

Selectie van zeventig typisch Vlaamse wieleruitdrukkingen, van Aangaan tot Zwadderen, taalkundig belicht en met anekdotes uit (de geschiedenis van) het wielrennen.

Review

Ann De Craemer en Michel Wuyts selecteerden voor dit boek zeventig typisch Vlaamse wieleruitdrukkingen, van Aangaan tot Zwadderen. De eerste belicht het 'Wieleriaans' vanuit taalkundig oogpunt, de tweede lardeert het met anekdotes uit (de geschiedenis van) die sport. Het is algemeen bekend dat veel Nederlanders voor de rechtstreekse tv-uitzendingen van wielerwedstrijden afstemmen op de Vlaamse VRT omdat ze het commentaar van Wuyts niet alleen deskundig vinden, maar ook 'sappig' en vol humor. Dat geldt ook voor zijn bijdragen aan dit boek. Met haar inbreng toont De Craemer haar liefde voor taal en wielrennen. Soms beperkt ze het aantal woorden om een wielerterm te duiden tot een minimum: 'Kuitenbijters knabbelen aan de moraal.' Elders schrijft ze over de klank of oorsprong van een woord: 'Ribbedebie, taal die roffelt op de tong. Een prachtig rijtje e's en i's, gevangen tussen b's en d's.' De tijd dat wielrennen een sport was van en voor de arbeidersklasse is al lang voorbij. De heroïek en de passie werden omarmd door academici en 'geletterde mensen', en daar horen dus publicaties als het 'Groot Vlaams wielerwoordenboek' bij! Een boek dat ook Nederlandse wielerliefhebbers met veel plezier zullen lezen.

serviceKoers - EN

Your browser does not meet the minimum requirements to view this website. The browsers below are compatible. If you do not have one of these browsers, click on the icon to download the desired browser.