Vermeersch rijke vlaamse wielerleven

Archief en documentatiecentrum

Met zijn archief en documentatiecentrum herbergt KOERS hét kenniscentrum van de wielersport. KOERS profileert zich als hét geheugen van de wielersport en de fiets. Historisch onderzoek neemt daarom een belangrijke plaats in binnen de museale werking. Op basis van het eigen documentatiecentrum worden regelmatig publicaties naar buiten gebracht. Ook wie zelf onderzoek wil voeren naar het rijke wielerverleden, is hier aan het juiste adres. Heel wat externe auteurs doen een beroep op de bronnen die bewaard worden in KOERS.

De documentaire collectie telt meer dan 180 lopende meter wielertijdschriften en sportkranten uit binnen- en buitenland (Onze Kampioenen, Geïllustreerde Sportwereld, Miroir des Sports, Match, Sportwereld, Het Volk,…), meer dan 2.000 affiches, 30 lopende meter wielerarchieven (clubs, renners, bonden,…), honderden wedstrijdbrochures en nog zo veel meer. Dankzij de verwerving van collecties van privéverzamelaars als Charles Aerts, Jozef Hamels en Wim Van Eyle (NL) mag de documentaire collectie van KOERS tot de grootste van Europa worden gerekend.

Deze deelcollectie wordt de komende jaren gedigitaliseerd en op termijn ook ontsloten via serviceKOERS. In tussentijd kan u een selecte catalogus van de kranten en tijdschriften raadplegen via de databank van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Daarnaast bevat de site van Archiefpunt een overzicht en beschrijving van de in KOERS bewaarde archieven.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.