Overzichtsfoto met memorabilia van Patrick Sercu

Hendrik Duyck. Supporter van de Sercu's

Izegemnaar Hendrik Duyck (1932-2018) is al op jonge leeftijd gebeten door de wielersport en is supporter van Albert Sercu. Hendrik is vaak te vinden in het supporterscafé van Albert in de Roeselaarsestraat in Izegem en wordt op die manier ook fan van de jonge Patrick. “Hendrik was echt wel een vriend aan huis bij de familie Sercu,” zegt zijn neef Gerard Himpe.

De Olympische titel van Patrick Sercu in oktober 1964 inspireert enkele wielergekke Izegemnaars om voor de kersverse kampioen een passende hulde te organiseren. Die eenmalige activiteit resulteert in het voorjaar van 1965 in de oprichting van een supportersclub.

Op dat moment bestaat er in het naburige Roeselare al een gelijkaardige vereniging. Maar enkele Izegemnaren willen een eigen werking uitbouwen voor Sercu junior, die intussen is verhuisd naar Izegem.

De Patrick Sercu-vrienden profileren zich van meet af aan ook als supportersclub van Rik Lievens, een talent van eigen bodem dat op goede voet staat met de familie Sercu. Hendrik Duyck treedt al snel toe tot het bestuur.

Hendrik werkt beroepsmatig bij de Belgische douane en is in die hoedanigheid al enkele jaren verhuisd naar Geraardsbergen (Onkerzele). Dat belet hem niet om ieder weekend naar Izegem af te zakken en zich actief te engageren binnen de supportersclub. En en passant nieuwe leden voor de supportersclub in Geraardsbergen te ronselen.

Hendrik is verantwoordelijk voor de organisatie van de busreizen naar onder meer het Sportpaleis in Antwerpen en het Kuipke in Gent maar ook naar pistemeetings in Amsterdam of Keulen.

Gerard Himpe: “Voor de organisatie van die reizen werd er altijd samengewerkt met de Izegemse busfirma Deberdt. Maurtis zat ook in het bestuur en stelde steevast de nodige bussen ter beschikking.

Op een keer viel de verwarming in de bus uit, toen ze terugkeerden uit Keulen. De supportersclub was bijna half bevroren toen ze arriveerden in Izegem. Daar kon Hendrik na afloop wel mee lachen.”

Hendrik wordt door de jaren heen vriend-aan-huis bij de familie Sercu. Gerard: “Hendrik was onder meer aanwezig bij het huwelijk van Patrick en kreeg ook een WK-shirt van Patrick cadeau.” De Patrick Sercu-Vrienden beperken zich niet tot het inrichten van huldigingen of het vocaal ondersteunen van hun lokale helden.

Onder hun bewind en met de nodige lokale steun herrijst de kermiskoers in Izegem. De Grote Prijs Jerome Dekimpe – genoemd naar een van de bestuursleden – groeit uit tot een klassieker in zijn soort en wordt tot op vandaag verreden, zij het intussen onder een andere naam.

Hendrik overlijdt in de loop van 2018. Tijdens het leeghalen van zijn huis botsen vader en zoon Himpe op een onopvallende doos, die bij nazicht enkele prachtige souvenirs aan de rijke carrière van Patrick Sercu bevatte.

Patrick Sercu

Patrick Sercu (Roeselare, 27 juni 1944 – aldaar, 19 april 2019) was een Belgisch wielrenner en Olympisch kampioen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.