De laatste tour

Inge Duine

Onderwerp

Ronde van Frankrijk

Taal

Nederlands

Uitgeverij

De Fontein, Utrecht, 2016

ISBN

9789026139703 (paperback)

Genres

Detectives, Romans

Beschrijving

302 p.

Categorie

Detective (331)

Jaar

2016

Beschrijving

Als de grote favoriet van de Tour de France 1997 dood wordt aangetroffen en een andere favoriet in een ravijn stort, gaan twee journalisten op onderzoek uit.

Recensie

Inge Duine, met dit boek winnares van de thrillerwedstrijd Schrijf & Huiver 2015 en amateurwielrenster, neemt de lezer mee naar de Tour de France van 1997, althans, naar de route die toen gevolgd werd. In dat jaar nam het gebruik van het middel epo een hoge vlucht. Als de grote favoriet, de Amerikaan Ryder, aan de vooravond van de ronde dood wordt gevonden, verdenkt de politie hem meteen van dopingmisbruik. Iets bewijzen kan het onderzoeksteam niet: officieel is de doodsoorzaak een hartaanval. Als enkele etappes later de andere favoriet Baccineri bij een afdaling in een ravijn stort, zou er opnieuw geen sprake van kwade opzet zijn. Twee onderzoeksjournalisten, de ambitieuze Patricia Wale en de oude rot Stephen Dunham, graven samen met de recherche dieper, iets wat Dunham het leven kost. Daarnaast biecht meesterknecht Maarten Bergerink op dat hij systematisch doping heeft gebruikt. Duine geeft met deze figuren een geslaagd beeld van de schimmige wereld van een grote sport, maar het misdaadverhaal dat zich aanvankelijk leek te ontvouwen, komt wat minder uit de verf. Stevig debuut over het leven in en om de Tour de France. Als wielerverhaal zeer geslaagd, als thriller wat minder wegens het niet zo goed uitgewerkte plot.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.