De weg naar Covadonga : een Spaanse wielerbedevaart

Edwin Winkels

Onderwerp

Wielrennen ; Spanje ; geschiedenis

Taal

Nederlands

Uitgeverij

De Muur, Amsterdam, © 2020

ISBN

9789462310476 (hardback)

Beschrijving

221 p. 221 p. : ill.

Categorie

Literaire non-fictie algemeen (320)

Jaar

2020

Beschrijving

Zesentwintig verhalen over memorabele wielrenners en plekken van Spanje en de Vuelta, meestal aan de hand van de geboorteplek van de renner.

Recensie

In 26 verhalen opgedeeld boek over wielrennen in Spanje waarin auteur en journalist Edwin Winkels (1962) langs geboorteplekken van wielrenners gaat en beschrijft hoe de sport daar leeft. Nadruk ligt op het noordwestelijk deel van Spanje, het Baskenland en Asturië, waar wielrennen de meeste traditie heeft. De auteur neemt je mee langs de historie van de Vuelta. Hij zoekt uit welke betekenis een renner voor de regio heeft gehad. Inherent bespreekt hij de impact van de politieke geschiedenis van het land op de sport. Uit de verhalen komt het heldendom, maar ook de tragiek van de renner naar voren. De Spaanse passie voor het wielrennen is zichtbaar, renners worden vaak als een heilige vereerd. Uitgebreid speurwerk laat de renner achter de koers zien. Met veelal paginagrote, zelf geschoten foto’s in zwart-wit en kleur, wat het boek tot een fraai naslagwerk maakt. Het onderscheidt zich door de manier waarop het de wielerhistorie weet te implementeren in de Spaanse traditie. De liefde voor de wielertraditie en het land waar de auteur al ruim dertig jaar woont, is zichtbaar. Dit werk staat op één lijn met 'Pellegrina : een Italiaanse wielerbedevaart' van Lidewey van Noord en Robert Jan van Noort (2016)*. Bevat een voorwoord van Bert Wagendorp. Met bronnenoverzicht.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.