De wielermaffia : het onthullende verhaal over dopinggebruik in het Armstrong-tijdperk

Tyler Hamilton, Daniel Coyle

Onderwerp

Doping

Taal

Nederlands, Engels

Uitgeverij

Ambo|Anthos, Amsterdam, 2016

ISBN

9789026336607 (paperback)

Beschrijving

328 p.

Categorie

Sportverhalen (489)

Jaar

2016

Beschrijving

Gedetailleerde onthulling van het dopinggebruik in een professionele wielerpeloton door de Amerikaanse ex-topwielrenner., Gedetailleerde onthulling van het dopinggebruik in een professionele wielerpeloton door de Amerikaanse ex-topwielrenner.

Recensie

In dit weinig verhullende boek wordt een inkijk gegeven in de dopingwereld van het professionele wielrennen. Vanaf midden jaren negentig vertelt ex-prof Tyler Hamilton hoe cortisonen, testosteron, epo, bloedtransfusies, enzovoorts systematisch en soms onder druk worden gebruikt. Vooral de werkwijze binnen de US Postal-ploeg komt ruim aan de orde, evenals het terreurbewind dat Lance Armstrong hierbinnen voerde. Dat was niets ontziend naar tegenstanders en gevoelloos naar zijn ploegmaten. Het is onthutsend om te lezen hoe medici en ploegleiders behendig manipuleren om voortdurend te frauderen, maar niet gepakt te worden. Tal van methoden werden toegepast om controleurs te ontlopen óf er voor te zorgen dat er niet positief getest werd. Ook Hamiltons tijd bij andere teams geven een zelfde beeld. Hij vertelt daarnaast ook over zijn depressieve perioden, waarom hij eerst ontkende en tegen beter weten in veel kosten maakte voor zijn verdediging. Het laatste deel gaat over zijn bekentenis en medewerking aan het USADA-onderzoek, terwijl hij al een nieuw leven begonnen is.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.