Het peloton en ik : een filosofie van de mens in de massa

Guillaume Martin

Onderwerp

Wielrennen

Taal

Nederlands, Frans

Uitgeverij

Uitgeverij Balans, Amsterdam, © 2022

ISBN

9789463822312 (paperback)

Beschrijving

190 p.

Categorie

Mens en maatschappij algemeen (740)

Jaar

2022

Beschrijving

Verhandeling door de Franse filosoof en wielrenner over egoïsme en altruïsme in het universum van het wielerpeloton, en hoe de uiting van deze menselijke strijd zich spiegelt in verschillende problemen in de westerse maatschappij.

Recensie

Een filosofische beschouwing over het maken van keuzes in de wielersport — voor jezelf of voor een ander — in relatie tot patronen in de westerse maatschappij. Omdat wielrennen een individuele sport is die wordt beoefend in teamverband, legt het genadeloos de fundamenteelste tegenstellingen van de mens bloot. Wegsprinten of de kopman helpen? Gaan voor de etappe, of voor het klassement? Het peloton, stelt Guillaume Martin, is een hiërarchisch universum waarin alle menselijke aandriften in uitvergrote vorm naar boven komen. De filosoof en topwielrenner onderzoekt wat de wielerwereld de mens kan leren over het veel grotere peloton dat we de samenleving noemen. ‘Het peloton en ik’ is een intelligente en met souplesse geschreven verhandeling waarin de auteur persoonlijke voorbeelden uit de sport gebruikt om te reflecteren op actuele problematiek als het klimaat, volksgezondheid en democratie. Voor lezers met bijzondere interesse in filosofie en (wieler)sport. Guillaume Martin (1993) is een Franse profwielrenner en filosoof. In 2021 werd hij achtste in de Tour de France. Hij heeft een column in Le Monde en schreef het goed ontvangen 'Socrates op de fiets’.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.