Ik schrijf u vanuit het Vel d'Hiv : de teruggevonden briefjes van geïnterneerde joden in het Vélodrome d'Hiver van Parijs

Karen Taieb, Tatiana de Rosnay

Onderwerp

Joden ; Frankrijk ; Wereldoorlog II

Taal

Nederlands, Frans

Uitgeverij

Karakter Uitgevers B.V, Uithoorn, © 2011

ISBN

9789061129509 (paperback)

Beschrijving

220 p. 220 p. : ill.

Categorie

Waargebeurde verhalen (402)

Jaar

2011

Beschrijving

Persoonlijke brieven van bij de grote razzia van juli 1942 in Parijs opgepakte joden, geschreven terwijl ze wachtten op transport naar de concentratiekampen.

Recensie

Dit boek is precies wat de titel aangeeft: brieven en briefjes geschreven door bij de grote razzia in Parijs van juli 1942 opgepakte joden. Zij schreven deze vanuit de plek waar ze gevangen werden gehouden voor ze doorgestuurd werden naar het kamp Drancy, het Franse Westerbork. De opzet van het boek is simpel, maar daardoor des te indrukwekkender: door de brieven krijgt de lezer het persoonlijke verhaal van de briefschrijver, in alle gevallen wanhopig en schrijnend. Briefjes aan partners, familieleden, vrienden en buren, joods en niet-joods. De lezer weet dat alle gevangenen hun dood tegemoet gaan in Auschwitz waardoor de briefjes nog indringender lezen. Elke brief wordt begeleid door persoonlijke achtergrondinformatie over de schrijver (voor zover bekend); foto's geven gezichten bij de brieven. Van de brieven zelf zijn reproducties in kleur opgenomen. Achterin het boek zitten naoorlogse getuigenissen over de razzia.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.