Socrates op de fiets : een filosofische Tour de France

Guillaume Martin, Henriette Gorthuis

Onderwerp

Wielrennen

Taal

Nederlands, Frans

Uitgeverij

Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2020

ISBN

9789463820738 (paperback)

Beschrijving

191 p.

Categorie

Mens en maatschappij algemeen (740)

Jaar

2020

Beschrijving

De Franse profwielrenner en auteur Guillame Martin (1993) laat een aantal fictieve wielerploegen samengesteld uit filosofen een Tour de France rijden, daarbij worden verschillende losse aspecten van wielrennen vermengd met filosofische uitspraken.

Recensie

Guillaume Martin (1993) is een Franse profwielrenner. Hij combineerde het wielrennen met studies filosofie en behaalde een masterdiploma. In dit boek laat hij een aantal fictieve wielerploegen samengesteld uit filosofen een Tour de France rijden. Zo is er onder meer een ploeg met Griekse filosofen (‘wielosofen’) zoals Socrates en Plato en een team met Duitsers zoals Nietzsche, Heidegger en Marx. In het eerste deel volgen we de teams bij hun voorbereiding, waarbij de auteur vooral wil benadrukken dat intelligentie en topsport elkaar niet uitsluiten. In het tweede deel laat Martin zijn ploegen een Tour met 21 etappes rijden. Het concept van het boek is origineel en grappig, maar de uitwerking hangt als los zand aan elkaar, waarbij de auteur van de hak op de tak springt. Verschillende aspecten van wielrennen (voorbereiding, training, relatie met de toeschouwers en de pers) worden vermengd met filosofische uitspraken. Centraal staat niet Socrates, maar vooral Nietzsche. Als lezer worden je gedachten van hot naar her geslingerd zonder veel diepgang. Het boek valt tussen twee stoelen: het zal noch sportliefhebbers noch liefhebbers van filosofie aanspreken. Buiten het omslag geen illustraties.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.