Tour de France monumenten : zo blijft de herinnering! : momumenten, gedenkstenen en andere herinneringen voor Tour de France organisatoren, eindwinnaars en winnaars van de nevenklassementen van 1903 tot 2009

Teus Korporaal

Onderwerp

Ronde van Frankrijk

Taal

Nederlands

Uitgeverij

NSU, [Raalte], cop. 2010

ISBN

9789460210020 (hardback)

Beschrijving

159 p. 159 p. : ill.

Categorie

Sport en spel algemeen (480)

Jaar

2010

Recensie

Kampioenen hebben supporters en supporters willen hun kampioenen eren met een blijvend borstbeeld, een plaquette of een straatnaam. Soms wordt zelfs een stadion naar een sportheld vernoemd. Dit fenomeen komt veelvuldig voor in de wielersport. Overigens veel meer in mediterrane landen dan in West- en Noord-Europa. Van de wielerlegende Fausto Coppi bestaan alleen al in Italië tientallen monumenten, terwijl Joop Zoetemelk enkel in zijn geboorteplaats Rijpwetering wordt geëerd met een naar hem genoemd fietspad. Dit fraaie bladerboek met meer dan 250 foto’s in kleur bevat een indrukwekkende verzameling van tastbare herinneringen aan de Tour de France in brede zin. Vooral Tourwinnaars krijgen vroeg of laat wel een of meer monumenten toebedeeld, maar ook leiders van een punten- of bergklassement worden duidelijk niet vergeten. Zelfs de organisatoren ontvangen hun eerbetoon. Dit alleen aan de Tour de France gewijde herinneringenboek vormt deels een overlapping, maar veel meer een goede aanvulling op het meer algemene ‘Wielermonumenten’ van Jac Zwart (2008)*.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.