Vlaamse belforten : werelderfgoed

Michiel Heirman

Onderwerp

Belforten ; Vlaanderen

Taal

Nederlands

Uitgeverij

Davidsfonds, Leuven, 2003

ISBN

90-5826-223-5

Beschrijving

248 p. 248 p. : ill.

Jaar

2003

Beschrijving

Geschiedenis van het belfort en overzicht van de negentien belforten en zes kerkbelforten in Vlaanderen die door de Unesco op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst.

Recensie

Rijk geïllustreerde uitgave met de 25 Vlaamse voorbeelden van de Belgische belforten die door de UNESCO op de werelderfgoedlijst zijn geplaatst. Het belfort representeert de groeiende macht van de stedelijke gemeenschap tijdens de Middeleeuwen. De toren huisvestte de stadsklok (afkondiging besluiten, verbanning, brand of ander gevaar) en diende als 'kluis' voor belangrijke stadsdocumenten. Later kreeg hij ook een uurwerk en beiaard. De eerste drie hoofdstukken gaan uitgebreid in op ontstaan en ontwikkeling van het type vanaf de elfde eeuw, en schetsen met name de politieke ontwikkelingen en achtergronden. Ruim de helft van het boek presenteert in kleur de negentien Vlaamse belforten (o.a. Lier, Mechelen, Brugge, Gent, Kortrijk) en zes kerkbelforten (Antwerpen, Leuven, Tongeren), gerangschikt naar provincie. Ieder portret gaat in op stad en site (korte geschiedenis en karakteristiek), bouwgeschiedenis en beschrijving van het gebouw, en bespreekt tot slot bijzonderheden, type (vrijstaand of verbonden met stadhuis of markthal) en artistieke waarde. Het leuke, informatieve boek bevat een woordenlijst, overzichtskaart en bibliografie, maar ontbeert helaas een register.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.