Cycling at the 2016 Summer Olympics Womens road time trial Ann Sophie Duyck
Olympische spelen

De tijdritfiets van Ann-Sophie Duyck

De in Hulste wonende Ann-Sophie Duyck (°1987) is momenteel de beste tijdrijdster van het land. Duyck is vijfvoudig Belgisch kampioene in deze discipline (2014 - 2018). In 2015 ze koerst voor Topsport Vlaanderen-Pro-Duo, met het Belgische Ridley als fietsleverancier. Speciaal voor de Europese Spelen in Bakoe – waar Duyck op haar eentje de nationale eer in het tijdrijden hoog moet houden – wordt een blauw exemplaar van haar reguliere tijdritfiets gemaakt.

De Europese Spelen zijn een nieuw evenement dat een miniversie van de Olympische Spelen wil worden. In 2015 vindt de eerste editie plaats in Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan. België kan bij het tijdrijden voor vrouwen één renster afvaardigen. De keuze valt al snel op Ann-Sophie Duyck. Constructeur Ridley levert voor dit evenement een nieuwe versie van de Topsport Vlaanderen-tijdritfiets, gemaakt volgens de richtlijnen van het Internationaal Olympisch Comité en dus geschikt voor de ‘echte’ Spelen. In een blauwe kleur – traditioneel de kleur van de nationale ploeg – en uitgerust met Dura Ace Di2-componenten. Duyck: “Met deze fiets kan ik op vier punten schakelen: niet alleen aan de remgrepen maar ook aan de bars. Dat maakt een groot verschil. Voor mij is deze fiets echt het neusje van de zalm.” Duyck klokt de zevende tijd in Bakoe en is daar best tevreden mee.

In september 2015 gaat Ann-Sophie met deze fiets van start in het WK tijdrijden in het Amerikaanse Richmond. Een opspelende verkoudheid houdt haar net van een verhoopte top-acht plaats. Een plekje binnen die top acht betekende dat de Belgische Wielerbond haar automatisch een ticket voor de Olympische Spelen in Rio moest toekennen. In afwachting van een definitieve selectie – de wielerbond kan haar alsnog opvissen mits het verder goed blijven presteren – boekt ze met de azuurblauwe Ridley een overwinning in de Chrono Champenois, een 1.1 tijdrit in Frankrijk. In oktober snelt Duyck ook nog naar een derde plaats in de gereputeerde Chrono des Nations. Als blessures uitblijven, rest haar nog maar één ding: in ‘duyckvlucht’ op dit pareltje naar de Spelen in Rio!

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.