Zij het al meer in het noorden dan in het zuiden des lands, België is en blijft een doorwasemd wielerland. Geen toeval dat de heilige pater uit Tremelo samen met baron Merckx bij de verkiezing ‘Grootste Belg’, de lijst aanvoeren. Of om het met de woorden van Mark Cavendish te zeggen: “In Italië houden ze van elke renner die wint, in wielergek België houden ze doodgewoon van elke renner.”
Onze volksaard zou ongetwijfeld niet zijn wat ze nu is zonder het epos dat begon met de heldendaden van de alom geroemde en legendarische Flandriens. ‘Flandrien’, een woord dat in de loop der jaren in de wielersport meer een eretitel dan een begrip is geworden.
Door hun prestaties veranderde de underdogrol eigen aan onze volksaard in een soort, door onze voorvaderen nooit eerder meegemaakte, endorfine-gewaarwording. Hun naam en faam drong zelfs door tot in de Verenigde Staten van Amerika. Legendes sterven maar ze verdwijnen nooit uit onze herinnering. Enkelen onder hen krijgen op de wielerkalender hun jaarlijkse Grote Prijs, Memorial of Classic.
Ons land ligt rijk bezaaid met straatnamen toegekend aan personen of getuigenissen die tot ons wielerpatrimonium behoren. Hun nagedachtenis werd door middel van een straatnaam, een borstbeeld, een bas-reliëf, een naam van een bus- of metrohalte, een caféinsigne, een bewegwijzerde fietsroute of één of ander reliek in het straatbeeld geïntegreerd. Niet wielerliefhebbers beschouwen het als cultuuruitingen met een kleine ‘c’.
Hoe dan ook, het zijn onuitwisbare getuigenissen die deel uitmaken van ons cultureel erfgoed waar we blijvend zorg moeten voor dragen.
In zijn geboortedorp Lombardsijde (Middelkerke) werd op 26 juni 2005 een bronzen borstbeeld van Freddy Maertens onthuld. Net als dat van Lomme Driessens, werd ook het beeld van Freddy Maertens ontworpen door de Oostendse kunstenares Josyane Vanhoutte. Zowel Maertens als Driessens waren aanwezig om mekaars borstbeeld in te huldigen.
In zijn geboortedorp Berg, deelgemeente van Kampenhout, werd in 1999 een uitgepijlde wielerroute naar hem genoemd. Via de 35 km lange Raymond Impanisfietsroute wil de Toeristische Dienst van Kampenhout hun bekendste inwoner blijvend herdenken.
Naar aanleiding van zijn overwinning op het Wereldkampioenschap Veldrijden van 2012 in Koksijde werd, net als voor Paul Herygers in 1994, een duin in Koksijde naar hem vernoemd.
In 2014, negentig jaar na Huyses legendarische etappe in de Tour de France, werd in Luinge (Moeskroen) een borstbeeld ingewijd ter herdenking van Omer Huyse. Het beeld werd gemaakt door Osvaldo Parise, een plaatselijke kunstenaar die het op verzoek van de gemeente maakte.
Op de gemeenteraadszitting van 13 juli 2009 besliste het College van Burgemeester en Schepenen van Zwevegem om in functie van een nieuwe verkaveling tussen de Wulfsberg en de brug over het kanaal Kortrijk-Bossuit de bestaande zijweg van de Otegemstraat de naam Marcel Kintstraat te geven.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Gent-Wevelgem (1949) kreeg hij een koptegeltje op de Wevelgemse wielermuur.
In Moelingen, op het kruispunt van de N627 en de weg van Moelingen naar ’s Gravenvoeren staat een oorlogsmonument met verroest traliewerk als aandenken aan zes Belgische burgers die in de vroege ochtend van 7 augustus 1914 door Duitsers werden opgeknoopt. Onder hen ook de 28-jarige Marcel Kerff.
In de Otegemstraat 101 in Zwevegem, op de plek waar Kint vroeger Café Valkenburg uitbaatte, hangt momenteel een gedenkplaat.
Op de wielermuur in de Vanackerestraat in Wevelgem prijkt zijn kopfoto. Met vier podiumplaatsen in Gent-Wevelgem kon een aandenken aan Raymond Impanis hier niet ontbreken.
In zijn geboortedorp Berg, deelgemeente van Kampenhout, werd op 10 september 2016 op initiatief van de gemeente een gedenkplaat ingehuldigd aan het ouderlijk huis van Raymond Impanis in de Bergstraat 118.
In zijn geboortedorp Berg, deelgemeente van Kampenhout, werd in 2012 op initiatief van het gemeentebestuur een bronzen beeld van Raymond Impanis ingehuldigd. Het beeld werd gemaakt door beeldhouwer Lucas Van Haegenborgh. Het beeld staat op het plein te berg, op nauwelijks enkele honderden meters van zijn ouderlijk huis.
In de Proostdijstraat 21 in Kortrijk baat kleinzoon Dominique Kint tot op vandaag het fietsenatelier van zijn grootvader uit. Nog steeds hangt het uithangbord ‘PVBA Marcel Kint – Velos in’t groot’ boven de deur en een aantal jaar geleden werd hier ook een gedenkplaat aangebracht.
In 2013 werd op de Grote Markt van Herentals een gedenkplaats voor Rob Goris onthuld door jeugdvriendin en zangeres Natalia. De witte marmeren plaat kwam er op initiatief van wielerliefhebbers Kris Bellemans uit Herentals en Freddy Boeykens uit Antwerpen. Met een paar ludieke acties zamelden ze snel genoeg geld in om de herinneringsplaat te bekostigen.
Op 28 september 2004 werd door de gemeenteraad van Hemiksem beslist dat de naam Rupske Lauwerslaan in de nieuwe verkaveling rond de benedendijk zijn naam zou dragen.
Op initiatief van de Vlaamse Wielrijdersbond die al sinds 1986 de ‘Sean Kelly Classic’ organiseerde, mocht Kelly op 7 augustus 2010 zijn eigen monument onthullen in Vielsalm. Het monument is vervaardigd uit lokale natuursteen en het basreliëf bovenaan refereert naar een renner die recht op de trappers staat.
Naar aanleiding van zijn overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik (1984 en 1989) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond punt de La Doyenne in Bastogne.
Op een rotonde aan de Breeweg in Bredene werd een wielermonument geplaatst ter ere van drie renners: Oscar Goethals (1920-1989), Marcel Seynaeve (1933-2015) en Charles Verkeyn (1897-1973).
Op de plek waar Goddaert op 18 februari 2014 om het leven kwam, werd er door zijn familie een gedenkplek opgericht met een zelfgemaakt kruis met Goddaerts naam op. De familie Goddaert kreeg ondertussen de goedkeuring om een ‘echte’ gedenksteen te plaatsen op de wand van de brug van de Noorderlaan.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (2011) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond punt de La Doyenne in Bastogne.
Op de gemeenteraadszitting van 28 oktober 1976 werd de naam Karel Kaerslaan aan het gemeentelijke stratenplan van Vorselaar toegevoegd.
Naar aanleiding van zijn overwinning op het Wereldkampioenschap Veldrijden van 1994 in Koksijde werd de op één na hoogste duin in Koksijde naar hem vernoemd.
Als blijk van hulde voor zijn bewezen diensten werd op 7 augustus 1969 een gedenkplaat onthuld ter nagedachtenis van het Jan Wouters aan het gemeentehuis van het toen nog autonome Helchteren.
Samen met de Zwevegemse fietsersbond werkte kleinzoon Marniek Kint de 30 km lange Fietsroute Marcel Kint uit. De route werd op 8 september 2013 ingereden en loopt onder andere langs het vroegere Café Valkenburg en het Fietsenatelier Kint.
Op 18 september 1988 werden de twee lokale wielerhelden uit Florennes postuum herdacht. De toegangsweg naar het Centre Culturel et Sportif Dr. Paul Rolin kreeg de naam Rue Scieur-Lambot.
In Doornik, haar geboortestad, werd een straat naar de vrouwelijke wielerpionier Hélène Dutrieu vernoemd.
Op 26 juni 2005 werd de Fietsroute Freddy Maertens ingereden. De 42 km lange bewegwijzerde fietsroute volgt het parcours dat Maertens jarenlang volgens tijdens zijn dagelijkse trainingsritten.
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag kreeg Eddy Merckx een kunstwerk in staal en inox in zijn woonplaats Meise. De constructie van de hand van kunstenaar Paul Grégoir stelt acht uitgetelde renners voor die met de ontgoocheling op hun gezicht achter Merckx aanfietsen en staat aan het administratief centrum van Meise.
In de Kluisbergse deelgemeente Ruien start op het heraangelegde Ruienplein een 46 km-lange Eddy Merckx-Fietsroute. Omdat Merckx in 1977 in het criterium van Ruien zijn laatste overwinning boekte, besloot het gemeentebestuur om Merckx er onder de vorm van zowel een fietsroute als een gedenksteen blijvend te herinneren.
In de Magdalenastraat in Wervik heeft een wielerliefhebber de koppen van zijn wieleridolen Nico Mattan en zijn boezemvriend Frank Vandenbroucke op zijn gevel laten schilderen.
De doodlopende Sylveer Maesstraat in Gistel, in de nabijheid van het stedelijk sport- en cultuurcentrum, verwijst naar de legendarische heldendaden van hun eerste wielergod.
Aan de ingang van het sport- en cultuurcentrum Zomerloos in Gistel werden op zondag 2 mei 2004 tijdens het afscheidsfeest van Johan Museeuw twee huldigingsplaten voor Sylveer Maes en Johan Museeuw plechtig ingehuldigd.
Op vrijdag 30 maart 2012, aan de vooravond van de 99e ronde van Vlaanderen die speciaal een omweg maakte via Zerkegem, werd er een herdenkingsmonument onthuld voor Romain Maes. Het inoxen kunstwerk op stenen sokkel werd ontworpen door kunstenaar Marcel Vanden Bilcke.
In het voorjaar van 2002 werd op vraag van het gemeentebestuur van Jabbeke aan de cultuurraad gevraagd om een voorstel te formuleren voor een nieuwe straatnaam in de Zerkegemse verkaveling langs de Gistelsesteenweg. De keuze voor de Romain Maesstraat was toen snel gemaakt.
Als dubbele winnaar van Gent-Wevelgem (1975 en 1976) mocht een koptegeltje van Freddy Maertens op de Wevelgemse wielermuur niet ontbreken.
Aan het geboortehuis van Firmin Lambot in de Rue de Rohan Chabot 32 in Florennes werd een herdenkingsplaat aangebracht die hulde brengt aan de wielrenner.
Aan de Gentse Blaarmeersen kreeg de in 1988 gebouwde piste achttien jaar na datum een overkapping. De opgesmukte piste werd op vrijdag 17 februari 2006 onder massale belangstelling officieel als Wielercentrum Eddy Merckx ingehuldigd.
In 2010 kreeg Julien Lootens een koptegeltje op de Wevelgemse wielermuur in de Vanackerestraat voor zijn sportieve verdiensten.
Omwille van zijn overwinning in Gent-Wevelgem (2005) kreeg Nico Mattan als aandenken een tegeltje op de Wevelgemse wielermuur.
Op vrijdag 30 maart 2012, aan de vooravond van de 99e ronde van Vlaanderen die speciaal een omweg maakte via Zerkegem, werd er naast een herdenkingsmomnument ook een permanente fietsroute langs het trainingsparcours van Romain Maes voorgesteld.
Als geen ander is Roeselare een stad die zijn wielerkampioenen koestert. Op de gemeenteraadszitting van 11 september 2006 werden aan het Roeselaars straatnamenpatrimonium vijf namen van plaatselijk wielertalent toegevoegd. Dirk Lievens was de drijvende kracht die het stadsbestuur ertoe aanzette om in de nieuwe verkaveling aan de Maria’s Lindestraat, Koestraat en Oekenestraat in Rumbeke voor de nieuw te geven straatnamen uit de rijke wielergeschiedenis van Roeselare te putten. Eén van die straten werd opgedragen aan Oekenaar Lucien Victor.
Op de burg in Torhout, de stad waar Van Wijnendaele opgroeide en waar hij in 1952 tot ereburger werd uitgeroepen, verwijst een koperen gedenkplaat naar het inmiddels verdwenen huis waar de nestor van de Vlaamse wielerjournalistiek tussen 1910 en 1928 gewoond heeft.
In de buurt van zijn geboortehuis in Floreffe werd een straat, de Rue Victor Linart, naar hem genoemd.
Aan de voorgevel van zijn geboortehuis, in de Rue Auguste Renard 12 in Floreffe, werd op 15 oktober 1969, naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag, een gedenkplaat opgehangen.
Fransman Roger Lapébie is de enige buitenlandse wielrenner die in ons land een naar hem genoemde straatnaam kreeg. Via de Ronde van het Waalse Gewest ontstond er een intense vriendschappelijke relatie tussen de renner en de autoriteiten van Moeskroen. Zo was hij zelfs op hoge leeftijd peter van de koers. Omwille van zijn onvoorwaardelijke beschikbaarheid voor de wielersport kreeg hij in Moeskroen een straatnaam, namelijk het Woonerf (clos) Roger Lapébie.
Op zondag 6 april 2003 werd in Eeklo op initiatief van het stadsbestuur een gedenkmonument voor Noël Foré opgericht. Het monument werd ontworpen door Leo De Buysere en bestaat uit een balkvormige rechtstaande zuil vervaardigd uit kunsthars, metaal en glas. Het monument kreeg een uiteindelijke plek op het pleintje voor het stedelijk zwembad.
Op 27 augustus 2005 werd in aanwezigheid van o.a. Rik Van Looy, Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Freddy Maertens aan de inkomsthal van de gemeentelijke sporthal van Boortmeerbeek het borstbeeld van Lomme Driessens ingehuldigd. De buste is van de hand van kunstenares Josyane Vanhoutte.
Naar aanleiding van zijn vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik (1969, 1971, 1972, 1973 en 1975) staat zijn naam vijf maal op het palmaresplakkaat aan het rond point de La Doyenne in Bastogne.
Op 26 september 2012 werd er in zijn geboortedorp Berlare op een pleintje in de Nieuwstraat, tegenover huisnummer 42, een granieten monumentje ingehuldigd. De initiatiefnemers waren de mensen van de wielervereniging Berlare Sportief. Helaas klopt het palmares op het monument niet volledig. De Bruyne won namelijk geen 3 maar 6 etappes in de Ronde van Frankrijk.
Op 19 juni 2004 werd in Lovendegem, op de hoek van de Oostveldkouter met de Sparrestraat, een bronzen bas-reliëf ingehuldigd ter ere van Maurice De Waele. Onderaan de arduinen steunvoet staat het wielergedicht van Willie Verhegge: ‘Ode aan de Flandriens’.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1970) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond punt de La Doyenne in Bastogne.
Op initiatief van de Lokerse heemkundige kring ‘De Souvereinen’ besliste de Lokerse gemeenteraad op 31 maart 2003 om Roger De Neef met een straatnaam te herdenken. De Roger De Neefstraat is gelegen op de nieuwe verkaveling van de Lokerse deelgemeente Eksaarde.
Op initiatief van Marc Devlieger werd ter ere van zijn gouden jubileum-overwinning in de Vuelta in zijn vroegere woonplaats Machelen-aan-de-Leie een monument onthuld. Het is een creatie van zijn zoon Alain De Mulder die in zijn inoxbedrijf het silhouet van zijn vader, in Groene-Leeuw-trui, liet laserprinten. Naast het silhouet bestaat het monument ook uit een gedicht en een spiegel, waardoor de toeschouwer met zichzelf geconfronteerd wordt. Voor de uitvoering van het kunstwerk verleende ook plaatselijk kunstenaar Roger Raveel zijn medewerking.
Het opgefriste pleintje waar het monument voor de Gustaaf en Alfons De Loor werd onthuld, kreeg de passende benaming Gebroeders De Loorplein.
Op 20 augustus 2010, precies 75 jaar nadat Gustaaf De Loor zijn eerste Vuelta won, werd er als hommage aan beide Waaslandse koersreuzen een wielermonument ingehuldigd op de plaats waar ze als kind opgroeiden, namelijk op het Spaans Kwartier, een wijk in De Klinge. Het monument werd ontworpen door Hugo De Rudder. Hij overleed enkele dagen voordat de gemeenteraad besloot om het kunstwerken aan te kopen.
Het opgefriste pleintje waar het monument voor de Gustaaf en Alfons De Loor werd onthuld, kreeg de passende benaming Gebroeders De Loorplein.
Op 20 augustus 2010, precies 75 jaar nadat Gustaaf De Loor zijn eerste Vuelta won, werd er als hommage aan beide Waaslandse koersreuzen een wielermonument ingehuldigd op de plaats waar ze als kind opgroeiden, namelijk op het Spaans Kwartier, een wijk in De Klinge. Het monument werd ontworpen door Hugo De Rudder. Hij overleed enkele dagen voordat de gemeenteraad besloot om het kunstwerken aan te kopen.
Op 28 september 2017 werd in zijn geboortedorp Berlare de bewegwijzering van een vaste fietsroute Fred De Bruyne goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen.
Aan de ingang van het sport- en cultuurcentrum Zomerloos in Gistel werden op zondag 2 mei 2004 tijdens het afscheidsfeest van Johan Museeuw twee huldigingsplaten voor Sylveer Maes en Johan Museeuw plechtig ingehuldigd.
Het voorstel om aan het stratentracé van de nieuwe verkaveling langs de Doorniksesteenweg in Outrijve de naam Paul Demanstraat te geven, leverde geen bezwaren op. De raad kende die benaming op de gemeenteraadszitting in november 2007 definitief toe.
De Fred De Bruynestraat kwam in 1998 tot stand en bevindt zich in de nieuwe verkaveling Kerkveld op een boogscheut van het centrum van Berlare.
Naar aanleiding van zijn overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik (1956, 1958, 1959) staat zijn naam driemaal op het palmaresplakkaat aan het rond punt de la Doyenne in Bastogne.
De Zelzaatse gemeentelijke culturele raad gaf gunstig advies om aan Omer De Bruycker een straatnaam te verlenen, waarna de Provinciale Commissie van Advies voor Straatnaamgeving op 4 september 1997 het licht op groen plaatste. De bijna aan het kanaal Gent-Terneuzen grenzende Omer De Bruyckerstraat verbindt er de Tweede Gidsenlaan met de Krekelmuyter.
Op “zijn” Muur van Hoei werd op 1 december 2015 officieel een bocht genoemd naar Claude Criquielion. De Bocht Claudy Criquielion ligt op de plek waar de ex-wereldkampioen in 1989 de Nederlander Steven Rooks naar de steilere binnenkant van de bocht dwong om hem van zich af te schudden en zo een tweede maal de Waalse Pijl te winnen. Op diezelfde plek werd ook een monument onthuld voor de betreurde wielrenner.
In de Dentergemstraat, tussen de kerk en de spoorweg, op een boogscheut van Buysse’s monument, staat een riante herenwoning die Lucien Buysse in 1926 liet bouwen. Opmerkelijk is de aanpassing in 2003 van het smeedijzeren balkon door de nieuwe bewoners. Twee fietswielen in de steunen van het balkon, het opschrift ‘Huize Lucien Buysse’, het jaartal 1926 en het logo van de Tour zijn er door kunstsmid Tack vakkundig aangebracht als blijvende herinnering aan de wielerheld.
Tot op vandaag is Café Aubisque een mythe in het caféleven van Deinze en omstreken. Lucien Buysse baatte het café uit tot aan zijn dood in 1980. Oorspronkelijk heette Café Aubisque, Café Corrèze, maar toen Lucien het café in 1964 overnam van zijn zoon, herdoopte hij het tot Café Aubisque, verwijzend naar de legendarische col waar hij zijn tegenstanders in 1926 één na één naar huis fietste.
Als postuum eerbetoon aan Lucien werd op 27 september 2003 op het pleintje rond de kerk van Wontergem een fraai monument uit graniet en brons opgericht. Het beeld is een creatie van Deinzenaar José Mestdagh en zijn Gentse collega-kunstenaar Walter De Dauw. Het toont Buysse met de hand onderaan het stuur, als het ware door een muur van graniet fietsend.
Door middel van een monument wilde het in 1929 gesticht buurtcomité De Koninklijke Dekenij Kerkstraat en Zeshoek uit Wetteren een symbolische hommage brengen aan alle streekrenners die ooit de Ronde van Vlaanderen reden. In de eerste plaats Achiel Buysse zelf, maar ook Joseph Dervaes, de Ronde-winnaar van 1929. Het kunstwerk De Courreur, een creatie van kunstenaar Willy Segers, werd op vrijdag 3 september 2004 met de nodige luister ingehuldigd. De meningen waren aanvankelijk sterk verdeeld. Voor de ene was het een goedkope bricolage van wat ineen geknutselde beton- en ijzerplaat zonder enige link naar de wielersport, voor anderen was het dan weer een symbolische weergave van wroetende Flandriens.
In Brasserie ‘De Flandrien’, vroeger Café ‘Verzekering tegen de dorst’ werd Maurice De Waele op 27 december 1896 geboren. Maurice De Waele is tot op vandaag de bezieler van de brasserie.
Als eerbetoon aan hun beroemde inwoner werd in 1995, ter gelegenheid van Maldegem Kermis, het gemeentelijk sportpark aldaar ‘Sportstadion Maurice De Waele’ gedoopt.
In de Vanackerestraat in Wevelgem is Foré’s koptegeltjes één van de 1800 tegeltjes die er de wielermuur sieren.
Op vraag van het stadsbestuur formuleerde de Stedelijke Oudheidkundige Commissie in 2005 enkele voorstellen omtrent nieuw te geven straatnamen. Voor één van die drie nieuwe straatnamen viel de keuze op de Jef Demuyserestraat. De straat kwam er oorspronkelijk op aanzet van wielerfanaat Raymond Feys die de honderdste verjaardag van Demuysere in zijn geboortestad niet onopgemerkt voorbij wou laten gaan. De Jef Demuyserestraat werd officieel ingehuldigd op 28 april 2007 in aanwezigheid van gouverneur Breyne, dochter Françoise Demuysere en tal van genodigden.
Samen met zijn boezemvriend Dirk De Wolf werd Rudy Dhaenens na zijn wielercarrière begeleider en lesgever aan de Wielerschool van het K.T.A. van Aalst. Na zijn dood werd die Wielerschool omgedoopt tot de Wielerschool Rudy Dhaenens.
In Sint-Denijs-Westrem (Gent) werd een straat vernoemd naar Hélène Dutrieu. Connencties met Gent had Dutrieu in feite niet, maar de keuze voor de Hélène Dutrieulaan sloot wel goed aan bij de site The Loop waar eveneens andere vliegtuigpioniers een straatnaam werd toegekend.
In het kader van Iedereen Flandrien, een toeristisch project van Toerisme Leiestreek en Brugs Ommeland naar aanleiding van 100 jaar Ronde van Vlaanderen in 2013, werd in Lichtervelde een groot krantenfragment opgesteld ter ere van Gilbert Desmet.
Net als voor het oprichten van tal van andere wielermonumenten in Vlaanderen gebeurde dit in Bellegem ook in het teken van het ‘Dorp van de Ronde’. Om het initiatief een blijvend karakter te schenken besliste de stuurgroep de veel te vroeg overleden Bellegemnaar in de vorm van een wielermonument blijvend te herdenken. Op vrijdag 7 maart 2008 werd het monument, van de hand van Bellegemnaar Maurice Dierick, onthuld. Het kunstwerk stelt een landschap voor met middenin Germain Derycke die tussen een haag aan toeschouwers op de kasseien van de Muur van Geraardsbergen zijn ultieme aanval plaatst.
In het Ichtegemse straatbeeld is een ietwat verweerde koperen gedenkplaat aan de muur van zijn geboortehuis aan de Torhoutsebaan 61 de laatste zichtbare herinnering aan deze onfortuinlijke renner.
Op paasmaandag 8 april 2007 (de dag van de Ronde) werd in Lierde een borstbeeld van Emiel Faignaert onthuld. Het kunstwerk werd ontworpen door kunstenaar Paul De Bruyne, die enkele weken na het gieten van het borstbeeld kwam te overlijden. Debruyne slaagde er wonderwel in om in het gelaat van Miel zijn karakter en doorzettingsvermogen te leggen.
Als hulde aan twee legendarische ambassadeurs van hun gemeente besliste de gemeenteraad van Ichtegem op 30 oktober 1986 om zowel aan Richard Depoorter als aan zijn grote voorganger, Jules Vanhevel, een straatnaam te wijden.
Tijdens het Jef Demuyserejaar in 2007 werd in Wervik een bronzen borstbeeld opgericht van de wielrenner. Als model selecteerde kunstenaar Willy Calis een foto van een getekende Demuysere na een slopende Bordeaux-Parijs, waarop hij met een stofbril op het voorhoofd, een tube rond de schouders en een flinke jaap in zijn wang geportretteerd staat.
In juni 2004 werd er in het centrum van zijn geboortedorp Falmagne een monument voor hem opgericht. De lokale kunstenaar Frédéric Favero realiseerde het kunstwerk dat bestaat uit een arduinen gedenksteen met daarin een bronzen plaat verwerkt waarop Henri Garnier in volle inspanning staat afgebeeld.
In 2015 kreeg wielrenner Gerard Debaets in de Kortrijkse deelgemeente Heule een straat naar hem genoemd. De straat bevindt zich in een nieuwe verkaveling aan de Molenstraat tussen de Jakob Vandervaetstraat en de Kortrijksestraat. Het was de lokale straatcommissie die de straatnaam had voorgesteld. Na advies van een werkgroep en een openbaar onderzoek werd het voorstel officieel goedgekeurd.
In december 1945 bracht het Geheime Leger tijdens een herdenkingsplechtigheid een gedenkplaat aan op de plaats waar Julien Demolder neergeschoten werd. Ieder jaar worden in juni bloemen neergelegd aan de herdenkingsplaat.
In het centrum van Outrijve werd naar aanleiding van de passage van de honderdste editie van de Ronde van Vlaanderen rechtover de feestzaal Alta Ripa een gedenkteken met bijhorende tekst onthuld in aanwezigheid van het gemeentebestuur en enkele mensen van Flanders Classics. Het gedenkteken bestaat uit een gezandstraalde foto die bovenop een betonnen sokkel staat.
In Wielerstad Roeselare werd in 2017 een stuk koermuur van de brandweerkazerne beschilderd door Moorsledenaar Filip Cardoen. Odiel Defraeye schittert er samen met o.a. Jempi Monseré.
Als geen ander is Roeselare een stad die zijn wielerkampioenen koestert. Op de gemeenteraadszitting van 11 september 2006 werden aan het Roeselaars straatnamenpatrimonium vijf namen van plaatselijk wielertalent toegevoegd. Dirk Lievens was de drijvende kracht die het stadsbestuur ertoe aanzette om in de nieuwe verkaveling aan de Maria’s Lindestraat, Koestraat en Oekenestraat in Rumbeke voor de nieuw te geven straatnamen uit de rijke wielergeschiedenis van Roeselare te putten. Odiel Defraeye mocht hier als eerste Belgische tourwinnaar niet ontbreken en zo werd de Odiel Defraeyestraat dan ook een feit.
Naar aanleiding van zijn dubbele overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1943 en 1947) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond point de La Doyenne in Bastogne.
Omdat Defraeye deel uitmaakt van het collectief geheugen van de Rumbekenaars kreeg hij een standbeeld op het Rumbeekse kerkplein. In de schaduw van de Sint-Petrus en Pauluskerk werd op 30 juni 2012 het kunstwerk, ontworpen door Ron Deblaere, ingehuldigd. Een klimmende Odiel Defraeye is er te zien op een arduinen sokkel die Frankrijk voorstelt met daarop het parcours van 1912.
De velodroom, gelegen in de Izegemsestraat 52, werd korts na de Eerste Wereldoorlog, in 1920, aangelegd door Odiel Defraeye zelf. In 1925 werd de aarden piste vervangen door een betonnen constructie die de naam Velodroom Defraeye kreeg. Na een opknapbeurt begin jaren 60 onder impuls van oud-wielrenner Albert Sercu, lag de wielerbaan er jarenlang troosteloos en verlaten bij. In 2011 werd de wielerpiste op initiatief van bouwpromotor Marc Demeulenaere volledig gerenoveerd. In augustus 2012 werd de Wielerpiste Defraeye-Sercu officieel geopend door Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois en ingereden door wereldkampioenen Kenny Deketele en Gijs Van Hoeke.
Als blijvend aandenken aan Gavere, Dorp van de Ronde 2007, werd op 24 maart van dat jaar aan de zijgevel van de Cultuurdienst van Gavere het schilderij De Muur van Gavere opgehangen. Het kunstwerk van Hugo Mestdagh wordt geflankeerd door een gehelmde groene leeuw en dito stier. Een groene leeuw die symbool staat voor de ‘Groene Leeuwen’ waarvan Decabooter jaren deel uitmaakte en de stier, het beest waaraan Tuur zijn bijnaam El Toro te danken had.
De plaats, de Koksijdelaan, waar Julien Demolder op 4 december 1943 werd neergeschoten, heet voortaan de Julien Demolderlaan.
In de Brusselse deelgemeente Anderlecht werd op 15 oktober 2003 de metrolijn 1B drie kilometer verlengd. Eén van de vier nieuwe haltes kreeg toen de naam Eddy Merckx. Midden in de grote hal van het station staat in een glazen vitrine de fiets waarmee Merckx in Mexico zijn werelduurrecord vestigde.
De vierde ‘statie’ van de Poëzieroute op de Muur van Geraardsbergen verwijst naar Merckx. In een met laserstralen uitgebrande tekst brengt dichter Willie Verhegghe met zijn gedicht over ‘een nieuwe God’ een ode aan de allergrootste.
Op 3 december 2005 werd op het pleintje aan de hoek van de Liebaarstraat-Meierie een 1,80 meter hoge ijzeren sculptuur (‘IJzeren Briek’) ingehuldigd. Het monument werd ontworpen door Johnny Behaeghe en kwam er op initiatief van het plaatselijk Briek Schotte-Comité.
Nadat Ernest Sterckx in 1975 was overleden, besloot het bestuur van KFC Heultje om hun sportcentrum naar hem te vernoemen.
Na de oorlog opende Petrus Van Theemsche zijn eigen koffiehuis in Lokeren. Tot op de dag van vandaag herinnert de naam van het café aan zijn overwinning op het Belgisch Kampioenschap in 1938 in Francorchamps.
Op zaterdag 12 augustus 2017 werd een standbeeld onthuld voor Rik Van Looy op de Grote Markt van ‘zijn’ Herentals. Het drie meter hoge beeld, is een combinatie van brons en polyester en werd gemaakt door kunstenaar Philip Aguirre.
In juli 2016 kreeg Lucien Van Impe een monument op de rotonde Vijfhoek in zijn geboortedorp Mere. Het monument is van de hand van kunstenares Veerle De Vuyst.
In Arendonk, aan het cultuurcentrum De Wissel, werd op zondag 10 oktober 2004 een bronzen buste voor Rik Van Steenbergen ingehuldigd door de Antwerpse gouverneur Camille Paulus.
In het voorjaar van 2003 kreeg Petrus Van Theemsche, net als zijn stadsgenoot Roger De Neef, een straat naar hem genoemd in de Lokerse deelgemeente Eksaarde
De reuzengrote stalen coureur op de Markt van Ichtegem, van kunstenaar Patrick Steen, is een ode aan de Vlaamse Leeuwen die het wielergekke dorp ooit heeft geteld. De meest tot de verbeelding spreken onder de Ichtegemse Leeuwen is ongetwijfeld Jules Vanhevel.
Op het Nieuwkerkse dorpsplein werd onder de kiosk een gedenkplaat geplaatst ter ere van Lucien Storme met daarop de tekst: ‘Nieuwkerkes Flandrien’.
In 1986 kreeg Vanhevel in thuisstad Ichtegem een straat naar hem genoemd voor zijn bewezen prestaties.
Op 1 maart 2006 werd aan de gevel van Café-Restaurant De Engel, het geboortehuis van Jules Vanhevel, een koperen gedenkplaat ingehuld als aandenken aan de Ichtegemse Flandrien.
Naar aanleiding van zijn overwinningen in Gent-Wevelgem (1956, 1957 en 1962) schitterend Van Looy op een koptegeltje op de wielermuur in de Wevelgemse Vanackerestraat.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1961) kreeg Van Looy een plaats op het palmaresplakkaat op het rond point de La Doyenne in Bastogne.
Op een rotonde aan de Breeweg in Bredene werd een wielermonument geplaatst ter ere van drie renners: Oscar Goethals (1920-1989), Marcel Seynaeve (1933-2015) en Charles Verkeyn (1897-1973).
Aan het voormalige geboortehuis van Léon Scieur in de Rue de Mettet in Florennes werd een herdenkingsplaat aangebracht die hulde brengt aan de wielrenner.
Omwille van zijn overwinningen in Gent-Wevelgem (1950 en 1955) kreeg Briek Schotte als aandenken een tegeltje op de Wevelgemse wielermuur.
Als ultiem bewijs dat de verbondenheid van Desselgem met Schotte onvoorwaardelijk is, werd op 25 februari 2006, op de plaats waar reeds de ijzeren sculptuur stond, een textieldoek met de foto van Schotte opgehangen. Het pleintje kreeg toen ook de toepasselijke naam Briek Schottepleintje en een plexi infobord met achtergrondinfo zorgt voor bijhorende tekst en uitleg.
Omdat Merckx in 1977 in het criterium van Ruien, deelgemeente van Kluisbergen, zijn laatste overwinning boekte, besloot het gemeentebestuur om Merckx er onder de vorm van zowel een fietsroute als een gedenksteen blijvend te herinneren. Het kunstwerk staat op het Ruienplein en is van de hand van de kunstenaar Evido Vandaele.
Omwille van zijn overwinning in Gent-Wevelgem (1966) verwierf Herman Van Springel een koptegeltje op de Wevelgemse wielermuur.
Nauwelijks een maand na zijn dodelijk ongeval werd er langs de Zonneputtragel in Zwijnaarde, het jaagpad aan de Schelde waar de onfortuinlijke renner vaak trainde, een herdenkingszuil onthuld. Het monument eert niet enkel Weylandt, maar ook Fredriek Nolf en Dimitri De Fauw, twee andere renners en trainingsmakkers van Weylandt, die totaal onverwacht om het leven kwamen.
Op de bovenverdieping van het vroegere Kanegemse gemeentehuis werd Het Flandrienhuis in leven geroepen. Via ingerichte vitrinekasten, boordevol foto’s , wordt het leven en de loopbaan van Schotte er geëvoceerd.
Toen Moorslede op zaterdag 17 december 1983 de honderdste verjaardag van zijn grootste wielerheld met een uitgebreid feestprogramma herdacht, werd een monument met de nodige luister onthuld.
Op 30 april 2009 werd het smeedijzeren fietsmonument op de parking van de CM in de Molenstraat in Wetteren ingehuldigd. Het kunstwerk stelt een hoge bi voor met daarin het logo van de CM en de tekst ‘Ronde van Vlaanderen 05 04 09’ verwerkt.
Op 26 oktober 2013 werd in Aywaille, Gilberts geboorteplaats, de Square Philippe Gilbert ingehuldigd door de burgemeester van de gemeente. Dat Gilbert zo’n eerbetoon bij leven kreeg is uniek, want eigenlijk kunnen dergelijke toekenningen in principe alleen postuum. Een square valt echter niet onder dat decreet, waaronder het in dit geval wel mogelijk was.
Naar aanleiding van zijn dubbele overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1923 en 1924) kreeg René Vermandel twee vermeldingen op het palmaresplakkaat aan het rond point de La Doyenne in Bastogne.
Op een rotonde aan de Breeweg in Bredene werd een wielermonument geplaatst ter ere van drie renners: Oscar Goethals (1920-1989), Marcel Seynaeve (1933-2015) en Charles Verkeyn (1897-1973).
Op 21 juli 2009, exact 100 jaar na zijn overlijden, werd in zijn gemeente Wijnegem een fietspad naar Karel Verbist vernoemd. Het 500 m lange pad verbindt de Kleine Wommelgemsteenweg met de Krijgsbaan.
Recht voor het station van Lichtervelde verwijzen karikaturen op muur en vensters van ‘Café Alcyon’ op een ludieke manier naar de exploten van deze excentrieke Flandrien.
Op 23 maart 2004 werd aan het voormalig woonhuis van Van Lerberghe een bronzen gedenkplaat aangebracht. Dit gebeurde in het kader van de toekenning ‘Dorp van de Ronde 2004’ aan Lichtervelde.
In 1980, zes jaar na zijn overlijden, kreeg de eerste Leeuw van Vlaanderen in zijn geboortedorp Moorslede een straat naar hem genoemd. De Cyriel Vanhauwaertstraat is een blijvend aandenken aan de grote volksheld.
Op de gemeenteraadszitting van 3 maart 2008 werd er beslist om het legendarische Ieperse wielergeslacht Vanderstuyft in de vorm van een straatnaam blijvend te memoreren. Op het straatnaambord staat te lezen: “Vanderstuyftstraat (19e – 20e eeuw), wielrenners.”
Op zondag 14 augustus 2011 werd op de vroegere terreinen van voetbalclub KRC Gent-Zeehaven het Wouter Weylandt Atletiekstadion plechtig ingehuldigd. De link met Weylandt kwam er omdat hij zijn sportieve carrière als jeugdige loper begon bij de Gentse atletiekclub Ajax.
Op de gemeenteraadszitting van 3 maart 2008 werd er beslist om het legendarische Ieperse wielergeslacht Vanderstuyft in de vorm van een straatnaam blijvend te memoreren. Op het straatnaambord staat te lezen: “Vanderstuyftstraat (19e – 20e eeuw), wielrenners.”
Op de gemeenteraadszitting van 3 maart 2008 werd er beslist om het legendarische Ieperse wielergeslacht Vanderstuyft in de vorm van een straatnaam blijvend te memoreren. Op het straatnaambord staat te lezen: “Vanderstuyftstraat (19e – 20e eeuw), wielrenners.”
Naar aanleiding van zijn overwinning in Gent-Wevelgem (1998) kreeg Frank Vandenbroucke als aandenken een tegeltje op de Wevelgemse wielermuur.
In de Magdalenastraat in Wervik heeft een wielerliefhebber de koppen van zijn wieleridolen Frank Vandenbroucke en zijn boezemvriend Nico Mattan op zijn gevel laten schilderen.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1999) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond point de La Doyenne in Bastogne.
In het kader van Iedereen Flandrien werd in 2013 een blokkenspel neergezet in Groenhovebos ter ere van stichter van Ronde van Vlaanderen stichter Karel Van Wijnendaele.
In Sint-Martens-Latem, Van Wijnendaele’s laatste woonplaats, werd een straat naar hem vernoemd, de Karel Van Wijnendaelelaan.
Op 4 april 1964 werd er in de Kluisbergse deelgemeente Kwaremont een witstenen muur met daarop een bronzen buste van Karel Van Wijnendaele onthuld.
Op het Briek Schotteplein in Desselgem staat een borstbeeld van Schotte dat werd ontworpen door beeldhouwer Yvan Behaeghe.
Langs het parcours van de Ronde, waar Schotte tussen 1940 en 1959 niet minder dan twintig maal van start ging, mocht hij evenmin ontbreken. Twee bouwpromotoren gaven de naam van Schotte aan hun verwezenlijkingen. Eén ervan is de Residentie Briek Schotte aan de Diksmuidse Boterweg in Tielt.
In 2001 stelde de Dendermondse Schepen van Sport voor om de naam van Frans Bonduel toe te kennen aan het sportcomplex op de Molenberg in Baasrode, maar zijn voorstel werd door het College van Burgemeester en Schepenen verworpen, met als bemerking dat zijn naam eventueel wel in aanmerking kon komen voor een straatnaam. Op 17 oktober 2007 besliste de gemeenteraad om de Frans Bonduelstraat aan te leggen op een nieuwe verkaveling in Baasrode.
Langs de N140, de weg van Lille naar Gierle, waar Monseré in 1971 verongelukte, werd een herdenkingsmonument geplaatst.
In Wielerstad Roeselare werd in 2017 een stuk koermuur van de brandweerkazerne beschilderd door Moorsledenaar Filip Cardoen. Jean-Pierre Monseré schittert er samen met o.a. Odiel Defraeye
In zijn geboortestad Roeselare werd Jean-Pierre Monseré vereeuwigd met een muurschilderij in de Bruanestraat.
In zijn geboortestad Roeselare is in KOERS. Museum van de Wielersport een permanente tentoonstellingsruimte aan Jean-Pierre Monseré gewijd.
In zijn geboortestad Roeselare loopt de 30 km-lange Jean-Pierre Monseré-Fietsroute. De route brengt je o.a. langs het geboortehuis van Jempi, maar ook langs zijn laatste rustplaats in deelgemeente Beveren.
Op de gemeenteraad van 29 september 1997 werd unaniem besloten dat 26 jaar na Jempi’s overlijden een straatnaam naar hun onfortuinlijke volkslieveling zou genoemd worden.
Aan Monseré’s geboortehuis in de Populierstraat in Roeselare werd op 24 april 2010 een gedenkplaat onthuld.
Een zijstraat van de Gierlebaan, waar Monseré in 1971 verongelukte, kreeg de naam Monseréweg.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik in 1937 staat hij op het palmaresplakkaat aan het Rond Point de la Doyenne in Bastogne.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1955) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond point de La Doyenne in Bastogne.
In zijn geboorteplaats Moorslede draagt een bushalte in de Roeselarestraat de naam Masselis, een West-Vlaamse verbastering van Messelis.
De Kannibaal verleende zijn naam aan een fietsroute door zijn geboortestreek, het Hageland. Aan Wielercafé Boerenhof in de Binkomstraat 12 in Meensel-Kiezegem vertrekt de 70 km lange Eddy Merckx-Fietsroute.
Op 17 oktober 2015 werd onder grote belangstelling een standbeeld onthuld in Meensel-Kiezegem tegenover het huis waar Merckx geboren werd. Het beeld werd ontworpen Luc De Blick en kwam er op initiatief van Comité 525.
Bovenop de Stockeu, even voorbij Stavelot, werd op 17 april 1993 een metershoge granieten gedenksteen onthuld. De creatie van Yves Marian weerspiegelt een ontketende Merckx met wapperende haren in volle inspanning. Een arduinen tekstplaat onderaan refereert naar Merckx’ eindeloos palmares.
Aan de Oostendse wielerbaan in het sportpark De Schorre werd bij de officiële inhuldiging een marmeren gedenksteen geplaatst met als titel: ‘Officiële opening van de wielerbaan Schorredroom door Eddy Merckx op 16 oktober 2005’.
Naar aanleiding van zijn drie overwinningen in Gent-Wevelgem (1967, 1970 en 1973) kreeg hij drie koptegeltjes op de Wevelgemse wielermuur in de Vanackerestraat.
Hoewel Eddy Merckx naar het Koninklijk Atheneum in Etterbeek ging, verbond de gemeenteschool van Sint-Pieters-Woluwe zijn naam aan de grote sportman met de oprichting van het Centre Scolaire Eddy Merckx.
Op initiatief van het Woluwse gemeentebestuur werd op 11 september 2000 een witstenen zuil met tekstplaat ter ere van Eddy Merckx onthuld in Sint-Pieters-Woluwe, de Brusselse deelgemeente waar de wielrenner als kind opgroeide.
Op initiatief van Ockers’ jeugdvriend, Paul Sipido, werd in 2006 aan het appartementsblok op de hoek van de Stan Ockersstraat en de Frans De Vriendtstraat een gedenkplaat ter ere van Ockers aangebracht. Stan staat er geportretteerd in zijn immer gesoigneerde verschijning met zo’n middenscheiding in zijn altijd onberispelijk gekamde haren.
In het kader van zijn vijftig jaar overlijden werden in 2006 tal van wielergerelateerde activiteiten opgezet. In zaal De Roma in Borgerhout werd een tijdelijke tentoonstelling georganiseerd en werd de bovenfoyer er omgedoopt tot de Stan Ockersfoyer.
Om haar bekendste inwoner te vereeuwigen, besliste de gemeenteraad van Rotselaar, waar Werchter een deelgemeente is, om een bestaand voetpad in de Werchterse Hanewijk om te dopen tot Poeske Scherenspad.
In 2010 kreeg Gaston Rebry, samen met o.a. Julien Lootens, een koptegeltje op de Wevelgemse wielermuur in de Vanackerestraat voor zijn sportieve verdiensten.
Om haar bekendste inwoner te vereeuwigen, besliste de gemeenteraad van Rotselaar, waar Werchter een deelgemeente is, om in een nieuwe nog aan te leggen verkaveling langs de Grote Straat de Jef Scherensstraat aan het straatnamenbestand toe te voegen.
Op de gemeenteraadszitting van 14 oktober 1991 besliste het College van Burgemeester en Schepenen van de stad Leuven om Poeske Scherens te vereren met een naar hem genoemde straatnaam. Er werd besloten om een gedeelte van de Rotselaarsestraat te Wilsene als straatnaam Jef Scherensstraat te geven.
Op 22 april 2012 werd in Wevelgem de Gaston Rebry-Mountainbikeroute ingereden. De route kwam er via een samenwerking tussen de gemeente Wevelgem, Westtoer, de provincie West-Vlaanderen, Bloso en drie plaatselijke sportclubs. Het traject is 44,5 km lang en loopt door de drie Wevelgemse deelgemeenten.
Op 5 april 1996 werd in Schotte’s geboortedorp Kanegem het uit messing vervaardigd kunstwerk van kunstenaar Jef Claerhout onthuld. Het kunstwerk draagt de naam ‘De Flandrien’ en staat symbool voor Schotte en zijn vele voorgangers. De gelijkenis met Schotte is sprekend, zijn ietwat krom gebogen positie en zijn verkrampte handen aan het stuur.
Bijna boven op de Muur van Geraardsbergen staat in het kader van een poëzieroute een plexibord tegen de zijgevel van Taverne ’t Hemelrijck een wielergedicht met een achtergrondfoto van Schotte. Met het gedicht ‘De Flandriens’ brengt Willy Verhegghe op een mythische plaats een passende ode aan de ‘Flandrienste onder de Flandriens’.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1925) staat zijn naam op het palmaresplakkaat aan het rond point de La Doyenne in Bastogne.
In wielergemeente Moorslede kreeg Schotte precies vijftig jaar na datum in de Breulstraat, de plaats van aankomst van het Wereldkampioenschap van 1950, een klein bakstenen monumentje ter herinnering aan zijn wereldtitel.
Naar aanleiding van zijn overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1962) kreeg Jef Planckaert een vermelding op het palmaresplakkaat aan het rond point de la Doyenne in Bastogne.
Het gemeentebestuur van Deurne besliste om in een nieuwe wijk een aantal straten te noemen naar illustere luchtvaarpioniers, de Jan Olieslagersstraat is daar één van.
Naar aanleiding van zijn dubbele overwinning in Luik-Bastenaken-Luik (1921 en 1922) staat Louis Mottiat tweemaal vermeld op het palmaresplakkaat aan het Rond Point de la Doyenne in Bastogne.
In Gomzé-Andoumont, boven op de top van de Côte des Forges, precies op de plaats waar hij in 1953 zijn zegetocht in de Waalse Pijl begon, staat Granieten Stan sedert april 1957 – één jaar na zijn overlijden – vereeuwigd. Het monument werd door toenmalig premier Edmond Leburton onthuld. Aan weerszijden van het monument staan gedenkplaten met zijn erelijst in het Frans en Nederlands. Meteen was Stan de eerste Vlaamse wielergod die met een standbeeld vereeuwigd werd.
Als geen ander is Roeselare een stad die zijn wielerkampioenen koestert. Op de gemeenteraadszitting van 11 september 2006 werden aan het Roeselaars straatnamenpatrimonium vijf namen van plaatselijk wielertalent toegevoegd. Dirk Lievens was de drijvende kracht die het stadsbestuur ertoe aanzette om in de nieuwe verkaveling aan de Maria’s Lindestraat, Koestraat en Oekenestraat in Rumbeke voor de nieuw te geven straatnamen uit de rijke wielergeschiedenis van Roeselare te putten. Eén van die straten kreeg de naam Valeer Ollivierstraat.
In 2007, 45 jaar nadat Jef Planckaert tweede werd in het eindklassement van de Tour de France na Jacques Anquetil, maakte de Tourkaravaan een omweg door Otegem. Met de opbrengst van het toen ingerichte evenement werd een levensgroot bronzen beeld van Planckaert gemaakt door Zwevegems kunstenaar Carlos Caluwier. Op 6 juni 2009 werd het ingehuldigd op het kerkplein van Otegem.
Als ultieme blijk van erkentelijkheid voor bewezen diensten mocht mevrouw Olieslagers op 14 mei 1953, voor de ingang van de luchthaven van Deurne, een imposant beeld van haar echtgenoot onthullen.
Het Sven Nys Cycling Center is een belevingscentrum in Baal (Tremelo) waar je wordt ondergedompeld in de wereld van de cyclocross.
Het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Borgerhout besliste op de zitting van 4 juli 1961 dat hun diep betreurde stadsgenoot Constantinus ‘Stan’ Ockers recht had op een eeuwige erkenning in de vorm van een straatnaam. Een toen pas aangelegde straat, gelegen op de grens met Berchem, zou de naam Stan Ockerstraat krijgen.
Op 13 maart 2015 fietsten West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en oud-wielrenner Johan Museeuw samen met een delegatie van het Ieperse stadbestuur en de familie van wielrenner André Noyelle het nieuwe Noyellepad in. Het 525 meter lange pad verbindt het Scholierenpad met het Bijlanderpad.
Sinds 1973 baatte de voormalig Olympisch Kampioen André Noyelle een fietsen- en kinderartikelenzaak uit in Ieper. Tot op vandaag staan naast de naam Noyelle Sport de vijf Olympische ringen die verwijzen naar de oorspronkelijke eigenaar van de winkel.
De kopfoto van Tom Boonen is vereeuwigd op de wielermuur aan de aankomst van Gent-Wevelgem. Met overwinningen in 2004, 2011, 2012 en een derde plaats in 2003 stond Boonen viermaal op het podium in de Vanackerestraat.
Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.