EP111 Schotte Briek Foto Pleintje1

Koers in het straatbeeld

Als geen ander behoort de wielersport tot onze cultuur en identiteit. Zonder twijfel hebben we er zelfs voor een deel onze naam en faam aan te danken. Nergens anders ter wereld wonen meer wielertoeristen per vierkante kilometer. Als geen andere sportdiscipline maakt de wielrennerij deel uit van onze samenleving. Het mag dan ook niet verbazen dat de wielersport een onderdeel is van het straatbeeld.

Zij het al meer in het noorden dan in het zuiden des lands, België is en blijft een doorwasemd wielerland. Geen toeval dat de heilige pater uit Tremelo samen met baron Merckx bij de verkiezing ‘Grootste Belg’, de lijst aanvoeren. Of om het met de woorden van Mark Cavendish te zeggen: “In Italië houden ze van elke renner die wint, in wielergek België houden ze doodgewoon van elke renner.”

In Italië houden ze van elke renner die wint, in wielergek België houden ze doodgewoon van elke renner.
Mark Cavendish

Onze volksaard zou ongetwijfeld niet zijn wat ze nu is zonder het epos dat begon met de heldendaden van de alom geroemde en legendarische Flandriens. ‘Flandrien’, een woord dat in de loop der jaren in de wielersport meer een eretitel dan een begrip is geworden.

Door hun prestaties veranderde de underdogrol eigen aan onze volksaard in een soort, door onze voorvaderen nooit eerder meegemaakte, endorfine-gewaarwording. Hun naam en faam drong zelfs door tot in de Verenigde Staten van Amerika. Legendes sterven maar ze verdwijnen nooit uit onze herinnering. Enkelen onder hen krijgen op de wielerkalender hun jaarlijkse Grote Prijs, Memorial of Classic.

Cultuur met een kleine ‘c’

Ons land ligt rijk bezaaid met straatnamen toegekend aan personen of getuigenissen die tot ons wielerpatrimonium behoren. Hun nagedachtenis werd door middel van een straatnaam, een borstbeeld, een bas-reliëf, een naam van een bus- of metrohalte, een caféinsigne, een bewegwijzerde fietsroute of één of ander reliek in het straatbeeld geïntegreerd. Niet wielerliefhebbers beschouwen het als cultuuruitingen met een kleine ‘c’.

Hoe dan ook, het zijn onuitwisbare getuigenissen die deel uitmaken van ons cultureel erfgoed waar we blijvend zorg moeten voor dragen.

EP63 Maertens Freddy Foto Standbeeld2

In zijn geboortedorp Lombardsijde (Middelkerke) werd op 26 juni 2005 een bronzen borstbeeld van Freddy Maertens onthuld. Net als dat van Lomme Driessens, werd ook het beeld van Freddy Maertens ontworpen door de Oostendse kunstenares Josyane Vanhoutte. Zowel Maertens als Driessens waren aanwezig om mekaars borstbeeld in te huldigen.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.