Kris Bosmans IMG 0023
Olympische spelen

Kris Bosmans. Op een zucht van Paralympisch goud

In 1988 maakt het para-cycling voor het eerst deel uit van de Paralympische spelen. Para-cycling (of G-wielrennen) staat open voor renners met een lichamelijke beperking en staat sinds 2007 onder auspiciën van de UCI. Binnen de tak para-cycling bestaan vier competitieklassen: handbikes, tricycles, tandems en aangepaste koersfietsen. De laatste klasse bestaat uit 5 subcategorieën, van C1 tot en met C5. Hoe lager het cijfer, hoe hoger het functioneel verlies. Landgenoot Kris Bosmans is één van de internationale boegbeelden binnen de C3-reeks. In 2011 werd hij voor het eerst wereldkampioen in het Deense Roskilde.

Terugblik op de Paralympische wegrit - Rio 2016

(herkomst: Paralympic Games)

Vijf jaar later pakt Bosmans ei zo na goud tijdens de Paralympische Spelen in Rio (2016). De in 1980 geboren Overijssenaar wilde in 2016 beter doen dan in London 2012, waar hij – naar eigen zeggen door te ondoordacht te koersen – moest vrede nemen met een vijfde plaats. En of Bosmans beter deed! In de eindsprint moest hij enkel de Duitser Steffen Warias laten voorgaan en pakte hij voor het eerst een medaille op de Spelen.

Twee jaar na Rio pakt hij in het Italiaanse Maniago opnieuw de wereldtitel. Hij finishte met een kleine voorsprong solo aan de meet. Na een gouden plak op het World Cup-event in het Duitse Elzach (2013) en in Oostende (2016) kreeg Bosmans nu ook voor de tweede keer goud om de nek na een WK op de weg. Rio lag hem blijkbaar wel want in 2018 behaalde hij in de Braziliaanse stad ook nog eens brons op het WK sprint.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.