1 gesneden
Olympische spelen
wereldkampioenschappen wielrennen

De kleren maken het land. Wielrenners verdedigen de nationale trots

Op een WK onderscheiden deelnemende landen zich door de kleur van hun wielershirts. Doorgaans refereren die naar de kleuren van de nationale vlag. In een aantal gevallen verwijzen de outfits naar kleuren die symbool staan voor een land. Denk maar aan de oranje-tricot van de Nederlandse nationale ploeg. België betwistte het WK aanvankelijk in een zwarte trui met een gele of driekleurige horizontale band. Vanaf de jaren vijftig is de Belgische ploeg te zien in een blauwe trui, voorzien van de nationale driekleur.

Na de Tweede Wereldoorlog ligt Europa in puin. Duitsland wordt bezet door Amerikaans-Europese legers en Sovjettroepen. Al snel valt het Duitse Rijk uiteen in twee machtsblokken. In het Oosten wordt de Duitse Democratische Republiek (DDR) gevormd, in het Westen ontstaat de Bondsrepubliek Duitsland (BRD). De DDR bevindt zich onder de Sovjetinvloed, de BRD wordt tot de Westerse wereld gerekend. Die situatie blijft bestaan tot in 1990. Naargelang hun woonplaats worden Duitse wielrenners tot dan toe dus geselecteerd voor de DDR of de BRD. Na de eenmaking gaat Duitsland verder door het leven als de Bundes Republik Deutschland. Het logo van de BRD prijkt dan nog verschillende jaren op het shirt van de nationale ploeg.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.