DSC6767
wereldkampioenschappen wielrennen

“Het WK heeft iets magisch.” De verzamelpassie van Dieter Desmedt

Roeselare staat bekend als de Stad der Wereldkampioenen. Die titel heeft Roeselare te danken aan de vier wereldkampioenen van eigen bodem: Patrick Sercu, Benoni Beheyt, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens. In KOERS zijn uiteraard diverse verwijzingen naar deze renners te vinden.

Roeselarenaar Dieter Desmedt (°1981) heeft ook een passie voor het WK: “Voor mij heeft het WK iets magisch. Die witte trui met de regenboogstrepen, dat is toch iets bijzonder. Elk jaar opnieuw ben ik tijdens het WK voor niemand bereikbaar. Ik wil er geen minuut van missen. De WK-vonk sloeg over tijdens het magische wielerjaar 1989, toen Greg LeMond niet alleen de Tour won maar dat jaar ook voor de tweede keer wereldkampioen werd. Dat WK in het Franse Chambéry blijft voor mij één van de mooiste tot nu toe.”

Voor mij heeft het WK iets magisch. Die witte trui met de regenboogstrepen, dat is toch iets bijzonder.
Dieter Desmedt

Dieter startte ruim 15 jaar terug met het verzamelen van WK-truien: “Ik begon eigenlijk eerst met het verzamelen van retro wielertruien, maar mijn focus ging al snel naar WK-truien. De zege van Tom Boonen in Madrid (2005) betekende voor mij het startschot.”

Monseré

Intussen telt de WK-truiencollectie van Dieter al een 50-tal exemplaren: “Ik heb van elk WK sinds 1988 een maillot-arc-en-ciel in mijn collectie. De meeste truien zijn netjes verpakt in luchtdichte zakjes in een kast. Eentje hangt er ingekaderd aan de muur in de living: die van Jean-Pierre Monseré."

"Die trui van Monseré kon ik via een andere truienverzamelaar overnemen. We raakten op een gegeven moment aan de praat over renners van vroeger en ik liet vallen dat ik veel bewondering had voor Jean-Pierre Monseré. Toen die verzamelaar zei dat hij nog een trui van Jempi had liggen en me vroeg of ik interesse had, heb ik geen seconde getwijfeld. Deze trui is nu zonder meer het pronkstuk in mijn collectie.” Op vraag van KOERS selecteerde Dieter enkele opvallende WK-stukken uit zijn collectie.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.