De zeer schone uren van Stijn Streuvels, cyclotoerist : enkele velosofische overpeinzingen

Patrick Cornillie

Onderwerp

Wielrennen

Taal

Nederlands

Uitgeverij

Les Îles, [Ellezelles], 2018

ISBN

9789491545542 (hardback)

Genres

Biografische literatuur, Sportliteratuur

Beschrijving

143 p. 143 p. : foto's

Categorie

Literaire non-fictie algemeen (320)

Jaar

2018

Beschrijving

De geschiedenis van het fietsen gekoppeld aan wat schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) heeft geschreven over zijn passie voor fietsen.

Recensie

In het woonhuis van de beroemde schrijver Stijn Streuvels (1871-1969) in Ingooigem (West-Vlaanderen), Het Lijsternest, verblijven ieder jaar uitverkoren schrijvers enkele weken in de wintermaanden. In 2016 viel die eer onder anderen toe aan Patrick Cornillie (1961), schrijver en sportjournalist. Hij is vooral gecharmeerd van Streuvels’ boekje ‘Mijn Rijwiel’ uit 1915. De tekst van dit werk is achter in het boek van Cornillie opgenomen. Streuvels was een van de eerste fietsers eind 19e eeuw en is dat zijn verdere leven gebleven. Hij schreef ‘… zeker is ‘t, die zich eens op een rijwiel waagt, blijft er aan plakken!’ Het leuke van het boekje van Cornillie is, dat de ontstaansgeschiedenis van de fiets uitgebreid aan de orde komt. Ook wat er in de oorlogen met fietsen gebeurde en gedaan werd. En verder hoe het ‘koersen’ opkwam. Zeer leesbaar, mooi gebonden uitgegeven en verlucht met een aantal foto's.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.