Deze rittenkoers bestaat uit vier etappes en behelst een lokale ploegentijdrit, een rit van De Panne naar Tielen (de thuisbasis van IJsboerke in de Kempen) en omgekeerd én nog een afsluitende tijdrit in De Panne. Veloclub De Panne staat in voor de praktische organisatie van de koers. Martial Verhelle, eigenaar van Hotel Regina Maris uit De Panne, is trekker van dienst.
“Als hoteluitbater kan ik mijn werk regelen zoals ik het zelf wil. Iemand die als organisator optreedt en daarbij nog een normale dagtaak moet oefenen, krijgt anders een zware opdracht,” aldus Verhelle in Het Wekelijks Nieuws. Prijzen en premies worden dan weer na afloop van de laatste rit uitgereikt tijdens een receptie in Hotel Terlinck.
In 1978 wordt de koers ingekort tot drie dagen en wordt de basis gelegd van de Driedaagse De Panne. Deze wedstrijd wordt tot en met 2017 in de week voor de Ronde van Vlaanderen georganiseerd, tot kalenderwijzigingen die riante positie ondermijnt.
Sinds 2018 staat Veloclub De Panne in voor de organisatie van een eendagskoers – de Classic Brugge-De Panne – voor mannen en vrouwen.
En het hotel? Dat werd ruim tien jaar geleden afgebroken. Deze kamersleutel herinnert niet allleen aan dit ooit eens prestigieuze hotel dat begin 20ste eeuw werd opgericht maar ook aan de geboorte van een nieuwe wielerwedstrijd.