De Tourzege van Eddy Merckx in 1969 inspireert de Waal Pierre Neuville tot het uitdenken van een wielerspel rond de Tourwinnaar. Na vier maanden werk finaliseert Neuville zijn creatie. Veertien dagen na de geboorte van Sabrina, het eerste kindje van Merckx (februari 1970), mag de bedenker op bezoek bij Eddy en krijgt hij toestemming om de naam Eddy Merckx te gebruiken. Na de tweede zege van Merckx in de Ronde van Frankrijk wordt Pierre uitgenodigd in het huis van de Tourwinnaar. In het gezelschap van de pers presenteren beide heren het spel – de foto wordt na afloop gebruikt in de tweede versie van het ‘Jeu Eddy Merckx.’ Neuville: “La vente bat tous les records d’un jeu de société.”
Om het spel nog populairder te maken, laat Neuville een compactere versie maken op een oplage van 50.000 exemplaren. De miniatuurrennertjes zijn niet langer handgeschilderd – volgens Neuville gemaakt door gedetineerden in Belgische gevangenissen – maar wel van plastic. Op die manier kan de prijs verlaagd worden van 495 Belgische frank naar 299 Belgische frank. Een geslaagde zet vindt Neuville: “Toute la Belgique se passione pour le jeu Eddy Merckx qui s’avère original, très amusant et palpitant à jouer. Encore aujourd’hui je reçois de très nombreux messages ‘j’y ai joué toute ma jeunesse avec mon père, mon grand-père… que de beaux souvenirs’.”
Anno 2018 staat Neuville in de eerste plaats bekend als eminent pokerspeler. De spelletjessector heeft hij dan al twintig jaar achter zich gelaten. Inspelend op de Tourstart in Brussel waagt hij zich toch nog aan een vierde, herwerkte versie van het spel. Aan het principe en de spelregels wijzigt niets. Het spelbord zelf ondergaat wel een make-over. De Alouette-helikopter, stuwdam en flatgebouwen maken plaats voor het Koninklijk Paleis, het Atomium en de Grote Markt van Brussel. 50 jaar na de geboorte van de eerste versie is zo een nieuwe up-to-date versie beschikbaar, als eerbetoon aan Eddy.
Het Eddy Merckx-spel is uiteraard niet het enige gezelschapsspel dat zich inspireert op de wielersport. Antwerpenaar Ludo Nauws bouwde meer dan dertig jaar aan een eigen verzameling wielerspellen. In totaal telde zijn collectie meer dan 200 verschillende spelletjes uit binnen- en buitenland. Het allereerste exemplaar dat hij wist te verweven, was nota bene het Eddy Merckx-spel. Eind 2018 verhuisde de integrale collectie naar KOERS. Museum van de Wielersport. Wij tonen een selectie Tourspelletjes uit de collectie van Nauws.