Cover Eddy Merckx gezelschapsspel

Iedereen Eddy!

Op 5 juli 2019 wordt, daags voor de Grand Départ in Brussel, een ‘Championnat du Jeu Eddy Merckx’ georganiseerd. Voorwaar een opvallend event in het rijtje huldigingen en initiatieven die de Kannibaal in aanloop naar de Tour te beurt vallen. Een groep wieler(spel)-enthousiastelingen, met onder meer tafeltennislegende Jean-Michel Saive, zal onderling uitmaken wie zich tot kampioen van het Eddy Merckx-wielerspel mag kronen. Het spel zelf is in 2019 al aan een vierde editie toe.

De Tourzege van Eddy Merckx in 1969 inspireert de Waal Pierre Neuville tot het uitdenken van een wielerspel rond de Tourwinnaar. Na vier maanden werk finaliseert Neuville zijn creatie. Veertien dagen na de geboorte van Sabrina, het eerste kindje van Merckx (februari 1970), mag de bedenker op bezoek bij Eddy en krijgt hij toestemming om de naam Eddy Merckx te gebruiken. Na de tweede zege van Merckx in de Ronde van Frankrijk wordt Pierre uitgenodigd in het huis van de Tourwinnaar. In het gezelschap van de pers presenteren beide heren het spel – de foto wordt na afloop gebruikt in de tweede versie van het ‘Jeu Eddy Merckx.’ Neuville: “La vente bat tous les records d’un jeu de société.”

Om het spel nog populairder te maken, laat Neuville een compactere versie maken op een oplage van 50.000 exemplaren. De miniatuurrennertjes zijn niet langer handgeschilderd – volgens Neuville gemaakt door gedetineerden in Belgische gevangenissen – maar wel van plastic. Op die manier kan de prijs verlaagd worden van 495 Belgische frank naar 299 Belgische frank. Een geslaagde zet vindt Neuville: “Toute la Belgique se passione pour le jeu Eddy Merckx qui s’avère original, très amusant et palpitant à jouer. Encore aujourd’hui je reçois de très nombreux messages ‘j’y ai joué toute ma jeunesse avec mon père, mon grand-père… que de beaux souvenirs’.”

Anno 2018 staat Neuville in de eerste plaats bekend als eminent pokerspeler. De spelletjessector heeft hij dan al twintig jaar achter zich gelaten. Inspelend op de Tourstart in Brussel waagt hij zich toch nog aan een vierde, herwerkte versie van het spel. Aan het principe en de spelregels wijzigt niets. Het spelbord zelf ondergaat wel een make-over. De Alouette-helikopter, stuwdam en flatgebouwen maken plaats voor het Koninklijk Paleis, het Atomium en de Grote Markt van Brussel. 50 jaar na de geboorte van de eerste versie is zo een nieuwe up-to-date versie beschikbaar, als eerbetoon aan Eddy.

Het Eddy Merckx-spel is uiteraard niet het enige gezelschapsspel dat zich inspireert op de wielersport. Antwerpenaar Ludo Nauws bouwde meer dan dertig jaar aan een eigen verzameling wielerspellen. In totaal telde zijn collectie meer dan 200 verschillende spelletjes uit binnen- en buitenland. Het allereerste exemplaar dat hij wist te verweven, was nota bene het Eddy Merckx-spel. Eind 2018 verhuisde de integrale collectie naar KOERS. Museum van de Wielersport. Wij tonen een selectie Tourspelletjes uit de collectie van Nauws.

Ronde van Frankrijk

De Ronde van Frankrijk (Frans: Tour de France [ˌtuʀdəˈfʀɑ̃ːs]?, ook wel de Tour genoemd) is een meerdaagse wielerwedstrijd die voor het grootste deel door Frankrijk voert. Net als de rondes van Italië (Giro) en Spanje (Vuelta) is het een van de drie Grote Rondes. De Tour de France is ontstaan in 1903 en werd destijds georganiseerd door Henri Desgrange, hoofdredacteur van het tijdschrift L'Auto. Zijn jonge medewerker, journalist Georges Lefèvre, die tevens de Tourdirecteur van de eerste editie was, werd geïnspireerd door de individuele poging in 1895 van wielrenner Jean Marie Corre. Corre introduceerde in 1895 een fiets van aluminium en testte deze in zijn eentje over alle bekende parcoursen in Frankrijk. Hieruit ontstond in 1903 het idee om deze tijdritten jaarlijks te laten herleven. De Tour is sindsdien uitgegroeid tot de belangrijkste en eervolste wielerwedstrijd van het jaar. De renners met de meeste eindoverwinningen zijn de Fransen Jacques Anquetil en Bernard Hinault, de Belg Eddy Merckx en de Spanjaard Miguel Indurain, die elk vijf maal de Tour wonnen. De Amerikaan Lance Armstrong moest zijn zeven Touroverwinningen van 1999 tot 2005 inleveren omdat hij het gebruik van doping heeft toegegeven. Voor deze Tours werden geen nieuwe winnaars aangewezen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.