Eddy 3
wereldkampioenschappen wielrennen

Met Merckx in Montréal

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat is zeker het geval bij het werk van persfotograaf Maurice Terryn (1931-2016). De fotonegatievencollectie van Maurice vormt samen met die van Marcel Anckaert (1930-2010) de basis van de KOERS-fotocollectie. Ze bieden een unieke inkijk op 50 jaar wielergeschiedenis in België en ver daarbuiten. Op het memorabele WK in ’74 was Terryn als enige Belgische wielerfotograaf getuige van de derde wereldtitel van Merckx. Ook de strijd om de WK-titel bij de amateurs, dames en in het ploegentijdrijden legde hij op beeld vast. Wout Beel, huisfotograaf bij Deceuninck - Quick-Step, bekeek op vraag van KOERS de honderden beelden van dat WK en selecteerde daaruit de meest opvallende beelden.

Maurice Terryn was tussen 1955 tot 2005 actief als pers- en wielerfotograaf. Tijdens zijn carrière bracht hij talloze wedstrijden in beeld, met onder andere zes keer de (intussen verdwenen) Franse klassieker Bordeaux-Parijs, driemaal Parijs-Roubaix en vier keer de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast behoren ook de Ronde van Zwitserland en het WK in Montréal in 1974 tot de uitschieters.

Bekijk meer foto's

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.