Natourcriterium Roeselare 2019 1047

Van de Champs-Élysées naar Roeselare. Tourhelden starten in het natourcriterium

In 2010 wordt voor het eerst een Natourcriterium in Roeselare georganiseerd. De opvolger van het stopgezette criterium in Diksmuide kan meteen uitpakken met toppers als Fabian Cancellara, Thor Hushovd, Ivan Basso en Philippe Gilbert. De daaropvolgende jaren vinden meer en meer grote namen hun weg naar de Rodenbachstad. Aan de hand van enkele unieke beelden en truien blikken we terug op de rijke geschiedenis van deze jonge wedstrijd.

De groene trui bijt de spits af

Thor Hushovd ontmoet voor de start van het Natourcriterium zijn fans in toenmalige Wielermuseum. Iedereen wil een blik van de groene truiwinnaar opvangen. De Noor doet zijn groene trui alle eer aan en schrijft de allereerste editie op zijn naam.

Samsam steelt de show

Ook tijdens het tweede Natourcriteriumm is het publiek massaal aanwezig op en rond de Onze-Lieve-Vrouwmarkt in de Roeselaarse wijk Krottegem. In afwachting van de editie voor profs is er net als in 2010 een wedstrijd voor nieuwelingen voorzien. Handtekeningenjagers kunnen terecht op de site Rodenbach, waar onder meer olympisch kampioen én winnaar van het bergklassement in de Tour Samuel Sanchez zijn opwachting maakt. De bolletjestrui neemt in Roeselare de maat van Belgisch kampioen Philippe Gilbert en wereldkampioen Thor Hushovd.

RSL kleurt roze

Giro-winnaar Ryder Hesjedal is in 2012 de absolute vedette in Roeselare. Hij topt samen met Giro-revelatie Thomas De Gendt – die met een zege op de Stelvio tijdens de Giro vriend en vijand verbaasde – de affiche. In Roeselare is het uiteindelijk de roze truidrager die zich de beste toont. Hij ontsnapt in de laatste ronde en houdt stand tot op de meet. Op het podium krijgt hij gezelschap van Thomas De Gendt en ‘coureur locale’ Guillaume Van Keirsbulck.

Kittel op één

In 2013 ondergaat het Dovy Natourcriterium een metamorfose. De organisatie beslist na overleg met het stadsbestuur om de omloop naar het centrum te verleggen. Bovendien wordt de toegang tot het parcours voor het eerst helemaal gratis. De Duitse spurtbom Marcel Kittel wordt winnaar in deze vernieuwde editie. Hij is sneller dan de Italiaan Matteo Trentin en Duits kampioen André Greipel.

De bergkoning ontbindt zijn duivels

Tourrevelatie Rafal Majka is in 2014 één van de vele vedetten aan de start in Roeselare. Majka kroonde zich tot bergkoning in de Ronde van Frankrijk en bindt in het Natourcriterium de strijd aan met wereldkampioen Rui Costa, sprinters John Degenkolb, Alessandro Petacchi en Marcel Kittel. Majka haalt het uiteindelijk in de sprint van Rui Costa.

Geel vs wit

In 2015 start met Chris Froome voor het eerst de winnaar van de net afgelopen Ronde van Frankrijk in het Roeselaarse Natourcriterium. Naast Froome kan de organisatie met Nairo Quintana, winnaar van het jongerenklassement, en Serge Pauwels, beste Belg in de Tour, uitpakken met een bijzonder stevige bezetting. De drie verdelen ook de podiumplaatsen. Quintana is de beste, voor Froome en Pauwels.

Een olympiër verslaat de bergkoning

Net als twee jaar terug mag Roeselare in 2016 Rafal Majka verwelkomen. De Pool won voor de tweede maal in zijn carrière de bergtrui in de Tour en toont die maar wat graag tijdens het Natourcriterium. Ook Greg Van Avermaet, Michael Matthews en Thomas De Gendt, allemaal ritwinnaar in de voorbije Tour, staan aan de start. Het is uiteindelijk Van Avermaet die het laken naar zich toe trekt. Op het podium krijgt hij het gezelschap van Matthews en Majka. Leuk detail: één week na het Natoucriterium wordt Van Avermaet olympisch kampioen. Van een goede voorbereiding gesproken...

Britse dominantie

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome topt de affiche van het Dovy Natourcriterium in 2017. Hij krijgt met onder meer Jelle Wallays, Yves Lampaert, Tim Declercq, Zico Waeytens, Guillaume Van Keirsbulck en Jonas Rickaert heel wat mooie namen uit de regio als gezelschap. Froome blijkt de beste van het pak en soleert naar... zijn eerste dagzege van het seizoen. Roeselarenaar Jelle Wallays vergezelt Froome en belgisch kampioen Oliver Naesen op het podium.

The Tourminator is here

Anno 2018 wordt in afwachting van de beroepsrenners niet alleen een wedstrijd voor nieuwelingen en beloften georganiseerd, maar staat ook voor het eerst het BK retrokoers op het programma. Bij de profs staan maar liefst 11 deelnemers uit de voorbije Ronde van Frankrijk aan de start in Roeselare. Groene truiwinnaar Peter Sagan is uitgesproken topfavoriet en maakt die rol ook waar. In de slotfase countert hij de ontsnapte Niki Terpstra en snelt naar de zege. Belgisch kampioen Yves Lampaert strandt op de derde plaats.

Van Bogota naar Roeselare

Twee dagen nadat hij voor het eerst de Ronde van Frankrijk heeft gewonnen, staat Egan Bernal aan de start in het Dovy Natourcriterium. Het is meteen ook de eerste Colombiaan op de deelnemerslijst in Roeselare. Net als in 2018 wordt het criterium voorafgegaan door het BK retrokoers. De profs meten zich een eerste keer in een individuele tijdrit op het parcours van het criterium. Daar toont Yves Lampaert zich de beste. In het criterium zelf rijdt Bernal, geruggesteund door een horde Colombiaanse supporters, solo naar de overwinning.

Criterium van Roeselare

Het Criterium van Roeselare is een jaarlijks wielercriterium in de Belgische stad Roeselare sinds 2010.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.