Ronde van Vlaanderen 2009 Bram Souffreau
Ronde van Vlaanderen

Victorie in Vlaanderens Mooiste

Hagel en sneeuw teisteren het peloton tijdens de 92ste Ronde van Vlaanderen. Ideale koersomstandigheden voor Belgisch kampioen en slecht-weer coureur Stijn Devolder. De Quicksteprenner bewijst zijn klasse door op 25 kilometer voor de streep een zoveelste, ditmaal beslissende, demarrage te plaatsen. Devolder weerstaat de ultieme tegenaanvallen van Rabobankploegmaats Sebastian Langeveld en Juan Antonio Flecha en triomfeert een eerste maal in Meerbeke… op een Specialized S-Works Tarmac SL2.

Kader

De Amerikaanse fietsconstructeur Specialized levert in 2008 voor het tweede jaar op rij fietsen aan de Belgische Quickstepploeg. Specialized verschijnt met uitgesproken ambities aan de start van het seizoen: de S-Works Tarmac SL2 zal volgens het programmaboekje de beste en meest complete koersfiets ooit worden. Als leuk extraatje krijgt een select clubje Quicksteppers een customized exemplaar. Naast Paolo Bettini, Tom Boonen en Giovanni Visconti ziet ook Stijn Devolder zijn fiets opgemonterd. Geen Italiaanse driekleur, Olympisch goud of regenboogkleuren maar wel subtiele toetsen Belgisch zwart, geel en rood op het frame. Voor de rest wil Devolder zo weinig mogelijk franjes aan zijn fiets. Opvallen door prestaties, niet door flitsend fietsmateriaal is zijn credo.

Zadel

De Belgische kampioen is geen materiaalfreak. Voor de start van het seizoen de fiets goed afstellen, dat wel. Maar daar houdt het dan ook op. Enkel op het zadel is Stijn uiterst zuinig. Geen ‘officieel’ Specialized Toupézadel maar wel een San Marco Regal - al jaren het steunpunt van Stijn. Om de sponsor niet voor het hoofd te stoten, verhult Devolder het zadel in een zwarte leren hoes. Opvallend, ook ploegmaat Boonen rijdt op een Regal en wint één week na Stijn Parijs-Roubaix, toch dé meest hobbelige onder de klassiekers. Heeft Specialized dan geen verdienste aan de zege van Devolder? Toch wel. Al vier jaar op rij fietst de winnaar van Vlaanderens mooiste op een Specialized S-Works Tarmac SL2 (Devolder in 2008 en 2009, Cancellara in 2010, Nuyens in 2011). Is dit type dan toch de beste en meest complete van het peloton?

En de fiets van Stijn? Op het einde van het seizoen krijgt hij de Specialized cadeau. Devolder senior geeft de Rondefiets een tweede leven en degradeert de blinkende bolides van collega’s-wielertoeristen tot meelopers. Tot de fiets een plek krijgt in de eregalerij van KOERS.

Stijn Devolder

Stijn Devolder (Kortrijk, 29 augustus 1979) is een voormalig Belgisch wielrenner die het laatst, anno 2019, reed voor Corendon-Circus. Devolder is zowel een klassiekerrenner als een tijdrijder. In de begindagen van zijn carrière stond hij daarnaast ook bekend als een begenadigd ronderenner.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.