Klassiekers
retro

Dwars door Vlaanderen 2019. De eerste WorldTour-zege van het fenomeen Mathieu van der Poel

7min leestijd   door Dries De Zaeytijd op 27 maart 2023
Met Milaan – San Remo voegt Mathieu van der Poel in het voorjaar van 2023 een dikke vis toe aan zijn al uitgebreid palmares. De Nederlander verzamelde intussen al meer dan 15 WorldTour-zeges dankzij overwinningen in eendagskoersen en etappezeges in rittenwedstrijden. Zijn allereerste WorldTour-overwinning pakt van der Poel in Dwars door Vlaanderen editie 2019. Een terugblik.

Anno 2019 trekt Mathieu van der Poel heel wat belangstelling in Deinze, waar de start van Gent-Wevelgem plaatsvindt. Niet verwonderlijk: de Nederlandse wonderboy rijdt zijn allereerste klassieker en dat schept meteen verwachtingen. Als regerend Nederlands kampioen, veelwinnaar in de cross en met een niet onfraai palmares op de weg zijn de verwachtingen dan ook hooggespannen.

Vlekkeloos verloopt zijn aanloop naar Gent-Wevelgem evenwel niet. Tijdens Nokere Koerse komt de Nederlandse kampioen in volle finale zwaar ten val. Aan de voet van Nokereberg blijft Van der Poel minutenlang liggen en wordt nadien afgevoerd naar het ziekenhuis in Oudenaarde. Daar worden na onderzoek geen breuken vastgesteld. De Nederlander kan opgelucht adem halen en zich voluit concentreren op Gent-Wevelgem.

Klassiek debuut

Vier dagen na zijn val in Nokere bewijst de Nederlander dat hij volledig is hersteld. Hij zegeviert in de GP Denain, een in Noord-Frankrijk verreden miniversie van Parijs-Roubaix. Van der Poel slaagt er in om een jagend peloton af te houden en soleert na een vlucht van tien kilometer naar de zege. En of van der Poel klaar is voor zijn klassiek debuut!

Tijdens Gent-Wevelgem is de Nederlands kampioen bestendig voorin te vinden. Van der Poel glipt mee in een waaierontsnapping die voorop zal blijven tot aan de streep. Met onder meer Wout van Aert, Peter Sagan en Alexander Kristoff bevindt de debutant zich in goed gezelschap. In de Vanackerestraat in Wevelgem komt van der Poel evenwel te kort in de sprint: Er zat voor mij meer in. Ik raakte wat ingesloten en moest me inhouden, tot twee keer toe. Ik ben tevreden van mijn wedstrijd maar niet van mijn spurt. Als ik vrij kan spurten, dan had er zeker meer ingezeten,” aldus van der Poel in Sportwereld. Hij moet uiteindelijk vrede nemen met een vierde plaats, na Alexander Kristoff, John Degenkolb en Oliver Naesen.

Achteraf kwam er uiteraard veel bij kijken, als je ziet hoeveel media-aandacht zo’n overwinning losweekt. Een WorldTour-zege is toch iets speciaals en valt eigenlijk niet te vergelijken met het veldrijden.
Mathieu van der Poel

Dwars door Vlaanderen

Na Gent-Wevelgem dienen de andere Vlaamse klassiekers zich in sneltempo aan. Dwars door Vlaanderen is de volgende in het rijtje waar van der Poel meteen ook voor het eerst zijn opwachting maakt. De Nederlandse wereldkampioen veldrijden doet al meer dan zestig kilometer voor de finish een jasje uit.

Samen met Anthony Turgis, Bob Jungels en Tiesj Benoot rijdt hij naar kopduo Oliveira-Pöstlberger. Na een lekke band van Nelson Oliveira bestaat de kopgroep uit vijf renners die moet afrekenen met een jagend peloton. Als in datzelfde peloton evenwel de organisatie zoek raakt, wordt snel duidelijk dat de winnaar zich vooraan bevindt.

Onder de vod van de laatste kilometer probeert Benoot zijn medevluchters nog te verschalken, maar zijn aanval wordt geneutraliseerd. In de laatste rechte lijn staat geen maat op Mathieu. In Waregem pakt de Nederlandse kampioen zijn eerste World Tour zege uit zijn loopbaan.

Een ijkpunt zo blijkt: Achteraf kwam er uiteraard veel bij kijken, als je ziet hoeveel media-aandacht zo’n overwinning losweekt. Een WorldTour-zege is toch iets speciaals en valt eigenlijk niet te vergelijken met het veldrijden. ’s Avonds hebben we mijn zege ook gevierd met een etentje met het hele team, zowel renners, staff als management. Dat was een mooie afsluiter!”

Amstel Gold Race

Dat van der Poel na afloop tot de favorieten voor Vlaanderens Mooiste behoort, is niet meer dan logisch. In de Ronde van Vlaanderen moet Mathieu – net als tijdens Gent-Wevelgem – vrede nemen met een vierde stek. Een beresterke Alberto Bettiol zet de andere favorieten een hak en soleert naar de zege. Ook de Nederlandse kampioen imponeert: “Van der Poel maakte ons gewoon belachelijk. Wij proberen al tien jaar om zo top te worden en hij was al zo super indrukwekkend de afgelopen weken”, liet Sep Vanmarcke – ploegmaat van Bettiol – na afloop optekenen.

Van der Poel kiest er anno 2019 bewust voor om (nog) niet te starten in Parijs-Roubaix. In de plaats daarvan bereidt hij zich via de Circuit Cycliste Sarthe voor op de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. Een schot in de roos zo blijkt, want in beide koersen is van der Poel primus. In Nederlands-Limburg wint van der Poel bovendien na een knotsgekke en spectaculaire inhaalrace. Met de Amstel voegt de Nederlander een twee World Tour zege toe aan zijn palmares.

Een tweede zege in Waregem

Vier jaar na zijn overwinning in Dwars door Vlaanderen is de erelijst van Mathieu – alleen al op de weg – ronduit indrukwekkend te noemen. Zijn terug te vinden op z’n palmares : 2 x Ronde van Vlaanderen, 2x Nederlands kampioen, Amstel Gold Race, Milaan – San Remo, Strade Bianche, Ronde van Groot-Brittannië, ritzeges in Tour, Giro,…

In 2021 verschijnt van der Poel voor de tweede keer in Roeselare aan de start van Dwars door Vlaanderen – in 2020 werd deze koers niet verreden omwille van de coronaepidemie. In 2021 kan hij echter geen rol van betekenis spelen. Een jaar later imponeert van der Poel opnieuw in Waregem. In een spannende slotfase dicht de Nederlander het gat op de ontsnapte Tiesj Benoot en klopt de Belg in de eindspurt. Een week later wint van der Poel voor het eerst de Ronde van Vlaanderen…

75 Dwars door Vlaanderen

Gestart als een tweedaagse in 1945 is Dwars door Vlaanderen uitgegroeid tot een prestigieuze eendagsklassieker op WorldTour-niveau. De wedstrijd is een doel op zich geworden: winst in Waregem staat mooi op elk palmares. Mathieu van der Poel kende hier zijn absolute doorbraak, Eddy Merckx zwoer om na een incidentrijke editie nooit meer terug te keren, Gerrie Knetemann beleefde er bijna het vroegtijdig einde van z’n carrière… Het boek biedt een unieke inkijk in het verleden van deze, voorjaarsklassieker.

Benieuwd naar meer verhalen over Dwars door Vlaanderen? Bezoek dan zeker onze KOERSshop.

KOERSshop

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel (Kapellen, 19 januari 1995) is een in België geboren Nederlands veldrijder, wegwielrenner, mountainbiker en gravelfietser. Hij kroonde zich in 2015 in Tábor tot de jongste wereldkampioen veldrijden aller tijden en veroverde ook in 2019, 2020, 2021 en 2023 de regenboogtrui. Daarnaast werd hij drie keer Europees kampioen veldrijden, zes keer Nederlands kampioen veldrijden, twee keer Nederlands kampioen op de weg, één keer Europees kampioen mountainbiken en één keer Nederlands kampioen mountainbiken. Op de weg won hij ook klassiekers als de Strade Bianche, Milaan-San Remo, tweemaal Dwars door Vlaanderen, tweemaal de Ronde van Vlaanderen, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race. In de Ronde van Frankrijk behaalde hij een etappezege en droeg hij zes dagen de gele leiderstrui. Ook in de Ronde van Italië schreef hij een etappe op zijn naam en droeg hij drie dagen de roze leiderstrui. Van der Poel rijdt voor de Belgische wielerploeg Alpecin-Deceuninck.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.