Bibliotheek van Ton Castricum

Fiche

Naam:

Ton Castricum

Woonplaats:

Sint-Pancras (Nederland)

Collectie:

documentaire collectie over de Ronde van Frankrijk

Meer info:

Gerrie Hulsing

Watersley Sports & Talentpark

Ton Castricum (1946-2023) was de derde in lijn die binnen de familie Castricum de passie voor wielersport en verzamelen erfde. Grootvader Willem begon de verzameling met het noteren van alle rituitslagen van de allereerste Tour in 1903 in schoolschriften.

Later volgde Cornelis, de vader van Ton, in het zog van Willem en zette die traditie verder. Op zijn beurt kreeg Ton de koers met de paplepel ingegeven. Zo volgde hij al op jonge leeftijd de Tour via de radio, die elke dag werd open gezet tijdens de Ronde van Frankrijk.

Eind jaren 1950 nam Ton de verzameling van zijn grootvader en vader over. Hij stelde nieuwe plakboeken samen op basis van Nederlandse en Belgische dagbladen. Later bouwde Ton ook een uitgebreide bibliotheek uit over zijn geliefde Tour. In de loop der jaren groeide de verzameling uit – met ook memorabilia, ansichtkaarten, foto’s,… – tot een omvangrijk geheel, dat door Ton nauwgezet werd beheerd.

In januari 2023 overleed Ton. De collectie – opgestart door opa Willem – telde op dat moment honderden plakboeken, tientallen boeken, 88 klasseermappen vol kranten, diverse shirts en accessoires. In het najaar van 2023 verhuisde de integrale verzameling naar het Watersley Sports & Talentpark in Sittard, waar het wielermuseum van Gerrie Hulsing te zien is.

Ton Castricum

Ton krijgt de verzamelmicrobe met de paplepel mee. Zowel zijn vader als grootvader zijn fervente verzamelaars. Ze leggen een indrukwekkende collectie gelinkt aan de Ronde van Frankrijk aan, die eind jaren '50 in handen van Ton komt. In januari 2023 overlijdt hij, waarna een nieuwe toekomst gezocht wordt voor zijn levenswerk. De integrale verzameling wordt ondergebracht in het Watersley Sports & Talentpark in Sittard.

Ontdek de collectie van Ton
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.