Ritoverwinning van Bjorg Lambrecht in de Tour des Fjords

De geboorte van een nieuwe Belgische wielerster. Bjorg Lambrecht in de Tour des Fjords

Op 24 mei 2018 vindt in Noorwegen de slotetappe van de Tour des Fjords plaats. Op de laatste helling sprint Bjorg Lambrecht op zijn Ridley Helium SLX naar de overwinning. Het is de eerste profzege van de 21-jarige renner van Lotto Soudal. Maar absoluut niet de eerste keer dat de Oost-Vlaming zijn klimmerskwaliteiten toont. Dat doet hij ook al als junior en belofte.

In de lente van 2018 reist Lotto Soudal af naar Noorwegen om er deel te nemen aan de Tour des Fjords, een driedaagse rittenkoers die van 22 tot en met 24 mei op de kalender staat. Onze landgenoten Monfort, Naesen, Wouters en Lambrecht, de Nederlander Hofland en de Brit Shaw vormen de zeskoppige selectie van het Belgische team. Met de keuze voor Enzo Wouters, James Shaw en Bjorg Lambrecht is het duidelijk dat de ploeg de kaart trekt van jong talent.

De Tour des Fjords begint veelbelovend voor Lotto Soudal. In de openingsetappe op 22 mei spurt Moreno Hofland naar de tweede plek en moet enkel de duimen leggen voor zijn landgenoot Fabio Jakobsen, niet bepaald een trage jongen.

Twee dagen later is er de slotrit. Die speelt zich af in de kustregio in het zuidwesten van Noorwegen en brengt de renners van Farsund naar Egersund. Goed voor een afstand van 183 kilometer én aardig wat klimwerk. Het wordt een zegetocht voor Lotto Soudal en daar zorgt de jonge en gretige Bjorg Lambrecht voor.

Hij zit constant voorin en kan daardoor in een prima positie aan de laatste kilometers beginnen. De aankomstzone bevindt zich op een hellende strook. Met de meet in zicht rijdt de Oost-Vlaamse neoprof helemaal vooraan het deelnemersveld dat een langgerekt lint is. En danseuse sprint en stuwt hij zijn Ridley omhoog.

Hij kan de koppositie vasthouden en heeft op de streep een paar fietslengten voorsprong op renners met tonnen ervaring zoals de Zwitser Michael Albasini en de Noor Edvald Boasson Hagen, die respectievelijk als tweede en derde eindigen. Bjorg gooit zijn rechterarm in de lucht en klopt zich op de borst. Zijn eerste - en jammergenoeg ook enige - overwinning als profrenner is een feit.

Nadat hij door zijn verzorger werd opgevangen, moet hij even op de grond gaan zitten. Om uit te hijgen. Om te bekomen. Om via zijn microfoontje een eerste reactie richting ploegleiderswagen te sturen. Om nog eens het zegegebaar te maken. De geleverde inspanningen bezorgen hem tijdens die laatste etappe niet enkel de dagzege. Ook de winst in het jongerenklassement en de tweede plaats in het algemeen klassement mag hij aan zijn palmares toevoegen.

De overwinning van Bjorg in Noorwegen komt niet zomaar uit de lucht gevallen. In de jaren die er aan vooraf gaan, toont hij al dat hij over een prima stel klimmersbenen beschikt. Zowel bij de junioren als bij de beloften wint hij de bergklassementen van verscheidene Europese rittenwedstrijden.

Dé uitschieter in die periode is uiteraard zijn zege in Luik-Bastenaken-Luik voor U23. Het WK van 2018 in Innsbruck is er één op maat van de klimmers en ook daar blinkt hij uit. Bij de beloften pakt hij de zilveren medaille.

Begin 2018 kan Lotto al terugblikken op een samenwerking van zes jaar met Ridley. Voor het nieuwe seizoen beschikken de renners en rensters van het team over verschillende types fietsen van de Belgische constructeur.

Het exemplaar waarmee Bjorg Lambrecht dat jaar de derde etappe van de Tour des Fjords wint, is een op maat gemaakte Helium SLX. Dit type werd speciaal ontworpen om op een bergachtig parcours te rijden en is dus uitermate geschikt voor een rittenwedstrijd waarin aardig wat klimwerk zit, zoals in Noorwegen.

De fiets van Bjorg heeft een zwart carbon frame met rode accenten, werd afgemonteerd met Campagnolo en beschikt over twee bidonhouders. De carbon wielen zijn van Campagnolo Bora Ultra. Ze zijn voorzien van banden van Vittoria Corsa. De fiets heeft geen schijfremmen. Het zwarte zadel is van Selle Italia.

Bjorg Lambrecht

Bjorg Lambrecht (Gent, 2 april 1997 – Rybnik, 5 augustus 2019) was een Belgische wielrenner. Hij gold als een van de grootste klimtalenten van zijn generatie. Hij overleed op 22-jarige leeftijd na een valpartij in de Ronde van Polen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.