Tour1937collectie Fred6deetappe Hendrickxisgevallenineentunnelenwordtnaardeuitganggebracht

De lijdensweg

Geen sport die zo veel breuken en leed veroorzaakt als de koers. Geen sport waar triomf en tragedie zo dicht tegen elkaar aanleunen. Een koers is een lijdensweg, een calvarietocht, bezaaid met valpartijen die carrières nekken. Maar evengoed een marteling, gevolgd door een zoete zalving op het podium. Vallen is inherent aan het wielrennen, net als opstaan en weer doorgaan. Vaak krijgt het noodlot een rugnummer opgespeld bij de start van een wedstrijd. De lijst wielrenners die hun sport met de dood moeten bekopen is lang. Te lang. En wee de dragers van de regenboogtrui! Zij lijken op voorhand wel verdoemd om te kampen met alle plagen van Egypte.

Gebroken handwortelbeentje

Anno 1985 wordt de Nederlander Jacques Hanegraaf voor de tweede keer nationaal kampioen. Hanegraaf heeft de goede vorm duidelijk te pakken met het oog op de Tour. Tot hij daags na zijn nationale titel ten val komt tijdens het pre Tourcriterium van Woerden. Hanegraaf breekt een handwortelbeentje en ziet een tweede opeenvolgende Tourdeelname op het laatste moment door zijn neus geboord. Deze gips moet zijn blessure doen genezen.

Bloed aan de helm

In het najaar van 2020 stuurden wij van KOERS een vrijblijvend mailtje naar topwielrenster Annemiek van Vleuten. Of ze interesse had om enkele van haar spullen onder te brengen in het museum? De Nederlandse reageerde erg enthousiast en beloofde mee te werken. Daags voor de Omloop in 2021 overhandigde ze ons in de buurt van Gent een fijne verzameling objecten: naast een fiets (zie WK-special Bahamontes) waren dat ook een WK-snelpak, een paar schoenen en handschoenen én een roze leiderstrui en helm uit de Giro Rosa 2020. Net als de roze trui vertoont deze helm duidelijke valsporen. Van Vleuten moest na haar val in de Giro Rosa noodgedwongen opgeven. Bij de overhandiging in Gent merkte Annemiek samen met ons dat er nog haar en bloedsporen aan de binnenkant van de helm kleefden…

Val zonder erg

In het voorjaar van 1971 is wereldkampioen Jean-Pierre Monseré net als zijn ploegmaats bij Flandria al vroeg op dreef. Tijdens de Ronde van Andalusië – een jaarlijkse afspraak voor heel wat wielerploegen – domineert de West-Vlaamse ploeg de koers. Monseré wint een etappe, neemt al snel de leiderstrui en staat die niet meer af. Daar kan zelfs een val – zonder erg – geen verandering meer in brengen.

Souvenirs aan de Vuelta a San Juan

De Colombiaanse sprinter Alvaro Hodeg komt tijdens de 5de etappe van de Ronde van San Juan onzacht in aanraking met het asfalt, maar kan zijn weg vervolgen. Hij eindigt de dag met een zwaar geschaafde linkerflank. QuickStep-huisfotograaf Sigfrid Eggers volgt de ploeg al tijdens die voorbereidende ronde en krijgt na afloop van de etappe de felbeschadigde broek en trui. Via de fotograaf belandt dit fel beschadigde uitrusting in KOERS.

Roelandts & de Ronde

Winst. Dat is wat Lotto-kopman Jürgen Roelandts voor ogen heeft in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen in 2014. Roelandts strandde een jaar eerder op een derde plek en wil nu beter doen. Een val op de kasseien van Kerkgate in Mater dwarsboomt die plannen. Door een schouderblessure en een gapende wonde aan de arm moet Roelandts vervroegd het strijdtoneel verlaten.

Rouwen om Richard

Lang voor facebook haar intrede deed, werden nieuwtjes-heet-van-de-naald via marktzangers ten berde gebracht. Eekloonaar Lionel Bauwens – artiestennaam Tamboer – was één van de vaandeldragers van dit genre en was bovendien zowat de enige marktzanger die regelmatig de lotgevallen van coureurs bezong. Volgens auteur en markliedjeskenner Roger Hessel startte Tamboer zijn ‘wielerliedjesrepertoire’ medio jaren 1930 met een lofzang op Romain en Sylvère Maes en eindigde die met een lied ter ere van Richard Depoorter in 1948. Depoorter liet het leven tijdens een tragisch ongeval in de Ronde van Zwitserland in 1948. Het ongeval deed heel wat stof opwaaien en riep heel wat vragen op. Tamboer schreef er een lied over en liet zijn tekst samen met een foto van de ongelukkige op papier drukken. Naar verluidt werden de blaadjes in een mum van tijd uitverkocht…

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.