De sprint in de categorie eenarmigen tijdens de GP der Oorlogsverminkten.

Van de De Groote Prijs der Oorlogsverminkten tot het WK paracycling

Beide wereldoorlogen speelden een rol in de ontwikkeling van de sport voor mensen met een fysieke beperking. Na WOI werden eerste aanzetten gegeven, aanvankelijk enkel voor oorlogsinvaliden. Wat bedoeld was als een vorm van recreatie voor mensen die hun lichamelijke mogelijkheden voor het vaderland hadden opgeofferd, evolueerde langzamerhand naar een volwaardig verenigingsleven voor alle personen met een handicap. Helaas was een Tweede Wereldoorlog nodig om een doorbraak te forceren. Sport werd vanaf die tijd ten volle opgenomen in allerhande revalidatieprogramma’s.

Geïllustreerde Sportwereld besteedde in 1921 een pagina aan de Grand Prix des Mutilés. Deze Groote Prijs der Oorlogsverminkten werd verreden op zondag 28 augustus. De deelnemers waren onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo reden de eenarmigen in categorie A en de eenbenigen in categorie C. Het parcours bevond zich op een 40-tal km van Parijs en liep van de gemeente Trappes naar Rambouillet en terug. De wedstrijden hadden een totale afstand van 40 en 80 km.

Onder impuls van de Duitse neuroloog Ludwig Guttman werden in 1948 de Stoke Mandeville Games voor mensen met een handicap georganiseerd. Guttman beschouwde sport als een vorm van therapie waarbij zijn patiënten naast een betere fysiek ook meer zelfvertrouwen kregen. De Stoke Mandeville Games gingen door in Londen in de schaduw van de Olympische Spelen en worden beschouwd als de voorloper van de Paralympische Spelen. Op de eerste echte Paralympische Spelen is het nog wachten tot 1960.

In 2014 vond in Londen de eerste editie van de Invictus Games plaats. Dat is een internationaal sportevenement voor militairen en veteranen die tijdens hun diensttijd in het leger gewond zijn geraakt. De Britse prins Harry was de initiatiefnemer.

Hij liet zich inspireren door de Warrior Games, een evenement in de Verenigde Staten. De prins zag er in 2013 hoe sport gewonde militairen op diverse vlakken kan helpen bij hun herstel. Hij besliste toen om ook in eigen land een gelijkaardig initiatief op poten te zetten.

In 2023 werd in Schotland het eerste allesomvattende WK wielrennen georganiseerd. Naast de klassieke onderdelen zoals de titelstrijd op de weg en het tijdrijden waren dit keer ook andere disciplines zoals mountainbike, BMX en trialbike in het programma opgenomen. Ook paracycling kwam er aan bod. Voor de G-wielrenners waren er wereldtitels op de weg en op de piste te verdienen.

Voor ons is een inclusief WK heel belangrijk omdat er veel meer media zijn, voor ons is het ook een meerwaarde omdat het zo meer aanzien wordt als topsport.
G-wielrenner Tim Celen Sporza (23/09/2024)

Het WK wielrennen van 2024 in het Zwitserse Zürich kreeg van de UCI de officiële naam 'Road and Para-Cyling Road World Championships'. Een belangrijke stap voorwaarts in de perceptie en erkenning van G-sport in het algemeen en G-wielrennen in het bijzonder.

Paralympische Spelen

De Paralympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap, visuele beperking, licht verstandelijke beperking en/of hersenverlamming. Het evenement staat onder auspiciën van het Internationaal Paralympisch Comité. De Paralympische Spelen worden altijd in hetzelfde jaar gehouden als de Olympische Spelen, doorgaans in de maand na de Olympische Spelen, en sinds de Zomerspelen van 1988 worden ze ook altijd in dezelfde stad gehouden. Sinds 2012 is er zelfs de verplichting dat de stad die de Olympische Spelen organiseert, ook de Paralympische Spelen organiseert. De Paralympische Spelen kennen dezelfde symbolen als de Olympische Spelen. Zo is er net als bij de Olympische Spelen een vlam die bij de Openingsceremonie wordt ontstoken, gedurende de hele duur van de Spelen brandt en bij de Sluitingsceremonie wordt gedoofd. Deze vlam komt sinds 2010 uit Stoke Mandeville waar het idee van de Paralympische Spelen is ontstaan(de Olympische Vlam komt uit Athene) en is er ook een Paralympische Vlag die tijdens de Openingsceremonie wordt gehesen en bij de Sluitingsceremonie wordt neergehaald en wordt overgedragen aan de volgende organisator. Hierbij wordt ook de Paralympische Hymne gezongen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.