TIDF Briekinderschweiz

Impressies van een fietspelgrim

Koen Degroote mag best een fietspelgrim worden genoemd. Uit ontzag voor zijn wielerhelden wil hij hun beproevingen aan de lijve ondervinden. Daartoe onderneemt hij niet-alledaagse fietsreizen. Hij maalt zijn kilometers niet op de platgereden paden van Lanzarote of Mallorca; zijn 'toeristenfiets' en benen brengen hem daarentegen op begrinde bergpassen in Tajikistan, verlaten Russische veldwegen en stenige cols in Albanië. Flandrienesk.

Soms mag het ietsje minder avontuurlijk en rijdt hij een wielerklassieker. Zijn impressies onderweg legt hij vast op foto en in schetsboeken. Het levert even merkwaardige als fascinerende tekeningen op. De schetsen hiernaast boekstaafde hij bij een koffie en een krant, op een tussenstop in Zwitserland tijdens fietstochtje van thuisdorp Hansbeke naar Italië, waar hij zijn eigen Giro di Lombardia ging rijden.

Een poging tot duiding erbij, maar laat vooral uw fantasie de vrije loop.

  • Koen zit op een terrasje in de Zwitsere stad Aarau aan de rand van het Juragebergte.
  • Hij leest er in een Duitstalige krant over een misdaadserie.
  • Zijn oog valt op het Mc Donald's 'restaurant' aan de overkant.
  • Hij zich de bedenking dat de Zwitser Fabian Cancellara de fastfood van McDonald's ongetwijfeld een aanslag op het rennerslijf vindt!
  • Resultaat: een tekening met als bijschrift de titel van een fictieve misdaadserie "Mc Aarau, der neue Jura krimi mit Fabian".

Aan de voet van de kerk in Kanegem staat sinds 1997 een standbeeld van Briek Schotte door de Tieltse beeldhouwer Jef Claerhout. Kanegem is het geboortedorp van Briek. Een kerkje in Zwitserland, nagenoeg een kopie van dat in Kanegem, inspireerde Koen Degroote tot deze tekening.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.