Roger De Vlaeminck, E3 Harelbeke, 1971

Door de lens van Maurice Terryn

Persfotograaf Maurice Terryn (1930-2016) bracht tussen 1955 en 2005 honderden wielerwedstrijden en duizenden renners in beeld en was zowel in binnen- en buitenland actief. Sinds zijn overlijden werd z’n zorgvuldig opgebouwde negatievencollectie bewaard in KOERS. Museum van de Wielersport.

Maurice Terryn werd in 1930 geboren. Samen met zijn echtgenote woonde hij op de Izegemse wijk De Bosmolens. Hoewel hij zijn carrière startte bij schoenfabriek Decoene, maar maakte in 1955 de overstap naar de persfotografie. Hij kon vaak gespot worden tijdens processies, huldigingen en evenementen in de regio Izegem – Roeselare – Lendelede, maar zijn grote passie was sport en daarvoor trok hij doorheen de hele provincie en ver daarbuiten.

In 1969 werd hij fulltime persfotograaf. Zijn werk verscheen in dagbladen zoals Het Volk en Het Laatste Nieuw, in weekbladen zoals De Weekbode en Het Wekelijks Nieuws, maar ook in gespecialiseerde sportmedia zoals Sport 70 en Sport 80. Hij bracht in Brugge voetbal in beeld, was gekend in boksmiddens, maar vooral in de wielersport maakte hij naam als sfeerfotograaf.

Niet alleen legde hij het koersverloop vast, maar ook de sfeer eromheen. Dankzij zijn goede relaties met heel wat renners, kon hij unieke reportages in een huiselijke sfeer schieten. De foto voor het rouwprentje van de betreurde Roeselaarse wereldkampioen Jempi Monseré was van zijn hand.

Hoewel Maurice voornamelijk wedstrijden in West-Vlaanderen versloeg, zoals Kuurne-Brussel-Kuurne, Izegem Koers en de Grote Prijs Valère Ollivier, reisde hij ook regelmatig voorbij de eigen provinciegrenzen. Gewapend met zijn camera heeft hij de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Volk, Parijs-Roubaix, Bordeaux-Parijs meermaals vereeuwigd. Daarnaast werd hij ook gevraagd om de Ronde van Zwitserland (1974) en passages van de Ronde van Frankrijk te capteren.

Een hoogtepunt in zijn sportloopbaan is ongetwijfeld het wereldkampioenschap wielrennen van 1974 in het Canadese Montréal. Daar was hij de enige Belgische fotograaf die Eddy Merckx zijn derde wereldtitel zag veroveren.

In 1989 werd zijn zoon Danny Terryn mee actief. Ze bleven onder de naam ‘Terma’ actief in de persfotografie tot zoon Danny in 2005 wou stoppen. Na 50 jaar besloot ook Maurice Terryn het fototoestel aan de haak te hangen. Zijn uitgebreide fotocollectie werd later aan de steden Izegem en Roeselare verkocht en vormt er een unieke bron aan beeldmateriaal uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Maurice overleed op 85-jarige leeftijd op 29 mei 2016.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.