Herstel van de kasseistroken van Parijs-Roubaix door Les Amis de Paris-Roubaix

Les Amis de Paris-Roubaix. De erfgoedbewakers van de Hel van het Noorden

Met de Ronde vierde wielerminnend Vlaanderen afgelopen weekend haar Hoogmis. Voor kasseiliefhebbers is het echter nog steeds smullen geblazen. Op zaterdag 8 april staat de 3de editie van Parijs-Roubaix voor vrouwen op het programma, een dag later rijden de mannen voor de 120ste (!) keer de Helleklassieker. Wij trokken - vlak voor de wielergekte in Vlaanderen losbarstte - naar Le Nord om er kennis te maken met Les Amis de Paris-Roubaix. Deze vrijwilligersorganisatie zet zich in voor het onderhoud van de Noord-Franse kasseistroken en bewaart de geschiedenis van Parijs-Roubaix.

Erfgoedbewakers

Les Amis de Paris-Roubaix (°1977) noemen zichzelf erfgoedbewakers van de wielersport. Hun voornaamste taak? Naast het waken over de goede naam van deze wedstrijd is dat ook het onderhouden, bewaren en toegankelijk maken van de belangrijkste kasseistroken uit Parijs-Roubaix.

Lycée Horticole

Voorzitter François Doulcier rekent voor het onderhoud niet alleen op een groep vrijwilligers, maar werkt ook samen met de leerkrachten en leerlingen van de Lycée Horticole de Lomme. De leerlingen doen dat in beurtrol, elke dag een andere groep, in weer en wind. Zij nemen jaarlijks de heraanleg van zo’n 150 meter pavé voor hun rekening.

Waterdoorsijpeling

Tijdens hun onderhoudswerken zetten de leerlingen de kasseien vast in een laag kiezelsteentjes van 20 à 30 centimeter. De methode is ecologisch (er worden enkel natuurlijke materialen gebruikt) en laat waterdoorsijpeling toe zodat de omliggende velden niet worden weg-geërodeerd.

Vélodrome André Pétrieux

Na een Helletocht over de kasseiestroken van Noord-Frankrijk wenkt op de piste van Roubaix - officieel de ‘vélodrome André Pétrieux’ - de hemel. Wie als eerste over de meet komt, weet zichzelf verzekerd van een plek in de wielergeschiedenis. Winnaars krijgen in de legendarische douches een ereplakkaat.

Museum

Vlakbij beheren Les Amis de Paris-Roubaix ook een museum over Parijs-Roubaix. Je vindt er een rijtje unieke truien en fietsen. Eén van de pronkstukken is de fiets waarmee Pino Cerami in 1960 Parijs-Roubaix wist te winnen.

Kasseitrofee

Ook de kasseitrofee van de editie van dit jaar is er te vinden. Totdat deze op het podium wordt overhandigd aan de winnaar. Les Amis gaat er prat op om winnaars uit het verleden, toen de kasseitrofee nog niet bestond, alsnog een trofee te overhandigen.

Stab Vélodrome

Sedert 2012 is vlakbij de oude open piste ook een overdekte piste te vinden. Deze draagt de naam ‘Stab Vélodrome’, verwijzend naar de Frans-Poolse renner Jean Stablinski die voorstelde om het Bos van Wallers-Arenberg toe te voegen aan het parcours. Als ex-mijnwerker kende Stablinski deze weg maar al te goed. Het pleintje voor de velodroom draagt ook zijn naam.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.