Op het palmares van Eric Schoefs staan tien Belgische titels in het baanwielrennen, zes bij de amateurs en vier bij de elite. De in Tongeren geboren pistier veroverde in 1992 een bronzen medaille op het WK in Valencia. Hij nam deel aan de Olympische Spelen in Seoel (1988) en in Barcelona (1992) en was ook actief in het keirincircuit in Japan. Eén van de mooiste momenten uit zijn wielercarrière maakte hij echter in eigen land mee.
Tijdens de Zesdaagse van Vlaanderen-Gent in november 1995 had Schoefs drie pogingen gepland om het baanrecord van ‘t Kuipke te breken. Vanaf de opwarmingsrondjes begon de spanning te stijgen en stond het publiek al recht op de banken. Bij de eerste poging was het meteen raak. De Limburger reed één rondje op de 166 meter lange houten piste in 8 seconden en 97 honderdsten, een verbetering van het record met 8 honderdsten. Goed voor een gemiddelde snelheid van 66,8 km/u.
De velodroom in het Gentse Citadelpark daverde op z’n grondvesten toen de nieuwe besttijd verscheen. Het was trouwens een recordpoging zonder aflossing, dus zonder pistier die de sprint aantrok. Het vorige baanrecord bedroeg 9 seconden en 5 honderdsten en stond op naam van Michel Vaarten.
De fiets waarop Eric Schoefs die novemberavond in ‘t Kuipke reed, was speciaal voor de recordpoging ontworpen door zijn sponsor RDM. Achter deze afkorting schuilde ondernemer en wielermecenas Remi De Moor van het kunststoffenbedrijf Vosschemie. Hij was ook sponsor van Etienne De Wilde, één van de meest succesvolle Belgische pistiers.
Naast de louter sportieve factor was de recordpoging van Schoefs ook een promotiestunt van sponsor De Moor. Die had prototypes van fietskaders in composiet ontwikkeld en wilde dat maar al te graag aan een breed publiek voorstellen. De Zesdaagse van Gent zag hij dan ook als een ideale gelegenheid om extra reclame te maken voor zijn bedrijf. Het frame van de fiets van de recordpoging bestond uit koolstofvezel. Er hing een totaal kostenplaatje aan van 900.000 Belgische frank, zo’n 22.500 euro. In dat voor die tijd fikse bedrag zaten o.a. de personeelskosten en de kosten voor research en materiaal.