Gilbert Desmet en zijn echtgenote Maria achter de toog van Parijs-Tours, 1956

Un Tour de Tap. Wielrenners achter den toog

Wielercafés. Verspreid over Vlaanderen vind je er verschillende terug. Sommige hebben een rijk verleden als sportcafé, terwijl andere, zoals Bar Gidon, nog maar recent de deuren openden. Waar je vroeger regelmatig (ex-)renners achter de tapkraan kon aantreffen is dat nu niet meer het geval. Odiel Defraeye, Gilbert Desmet en Wilfried David hebben plaatsgemaakt voor een nieuwe generatie cafébazen. Wat wel gebleven is, zijn de ontelbare memorabilia en de koersgekke supporters.
Au tourmalet gistel047
verdwenen

Café Tourmalet, Gistel

Café Tourmalet wordt in 1936 door Tourwinnaar Sylveer Maes geopend. Het ontleent zijn naam aan de roemruchte Pyreneeëncol die Sylveer tijdens de Tour twee keer als eerste overschrijft (1935 en 1936). Tot 1971 wordt het café uitgebaat door de familie, waarna ze het verhuren en uiteindelijk van de hand doen in 1991. Jan Schaek verwerft het pand in 1993 en vormt het om tot een sfeervol restaurant, waar Johan Museeuw zijn grote successen met zijn fans komt vieren. In 2017 wordt het restaurant, intussen omgedoopt tot O'Tourmalet, voor de laatste keer verkocht en gesloopt in 2018.

lees meer

Dit overzicht werd opgemaakt dankzij het onderzoek van Marc Fourneau, vrijwilliger bij KOERS. Museum van de Wielersport.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.