De koers komt thuis in RSL
Nadat Waregem jarenlang fungeerde als start- en aankomstplaats voor Dwars door Vlaanderen – de koers stond tot 2000 bekend als Dwars door België – komt daar in 1999 verandering in. Dat jaar wordt de koers op gang gevlagd in Kortrijk. In 2007 fungeert Roeselare voor het eerst als startplaats van Dwars door Vlaanderen. Na een eerste contractverlenging volgde een tweede en een derde. Zo is Roeselare, Hoofdstad der Wereldkampioenen, al voor de 15de keer startplaats van deze intussen tot een klassieker uitgegroeide wedstrijd.
Hoofdstad der Wereldkampioenen
Roeselare is dé Hoofdstad der wereldkampioen. Met Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Freddy Maertens en Jean-Pierre Monseré telt de stad maar liefst vier wereldkampioenen. Niet verwonderlijk dus dat in Roeselare het Museum van de Wielersport te vinden is. In KOERS is ook een Zaal der Wereldkampioenen te vinden. Maar ook actuele wereldkampioenen vinden hun weg naar KOERS. Zo stapte toenmalig wereldkampioen Alejandro Valverde in 2019 kort voor de start nog even binnen in het museum en doneerde een WK-shirt!
Aanslagen in Brussel
In 2020 werd de geplande editie noodgedwongen afgelast. Ook in 2016 leek het er op dat de koers niet zou kunnen doorgaan. Daags voor Dwars door Vlaanderen werd België op 22 maart opgeschrikt door aanslagen in en rond Zaventem. De Belgische Staatsveiligheid vond het in eerste instantie niet raadzaam om één dag later te koersen, maar kwam daar op terug. Om hun medeleven te betuigen, startte het peloton met zwarte rouwbandjes om de arm.
Roger Decock. Een Izegems monument
Izegem staat net als Roeselare bekend als een heuse wielerstad. Denk maar aan Izegem Koers, één van dé kermiskoersen van het land, de intussen verdwenen semiklassieker Brussel-Izegem maar ook aan bekende wielerfiguren als Johan Bruyneel, de familie Sercu en Freddy Viaene. Ook de in 2020 overleden Roger Decock – winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1952 - was Izegemnaar. Hij werd hier geboren en woonde jarenlang in Izegem.
Lampie
Ingelmunster is de thuishaven van Yves Lampaert, tweevoudig winnaar van Dwars door Vlaanderen. Lampie groeide op in deze gemeente en woont er nog steeds, op een boogscheut van zijn ouderlijke thuis. De twee trofeeën die Yves ontving na zijn zeges in Waregem, kregen een plek op de boerderij van zijn ouders.
Boerenzoon Lampaert veroverde menige wielerharten door na de aankomst van Dwars door Vlaanderen 2018 in een mengelmoes van West-Vlaams en Nederlands uitleg te geven aan reporter Renaat Schotte.
Deerlijk wielerstad
Deerlijk is niet alleen de thuishaven van tweevoudig Ronde-winnaar Stijn Devolder, maar ook van wielerclub KSV Deerlijk. De club bestaat sinds 1927 en is na Fernand Cloet en Walter Coucke pas aan haar derde (!) voorzitter toe.
Weinig clubs brengen zoveel beroepsrenner voort en kunnen met titels pronken als Deerlijk. De lijst met bekende leden is indrukwekkend: Briek Schotte, Germain Derycke, Gilbert Desmet, André Noyelle, Jef Planckaert, Eric Leman, Dirk Baert, Patrick Lefevere, Dirk Demol, Eric Van Lancker, Johan Bruyneel, Niko Eeckhout en Julien Vermote.
Desselgem & Briek
Desselgem, deelgemeente van Waregem, telt sinds 2004 een ijzeren sculptuur ter ere van Briek Schotte. Dat is uiteraard niet toevallig. Briek woonde jarenlang in Desselgem. In het najaar van 2020 werd in het stadhuis van Waregem een munt voorgesteld, dit naar aanleiding van het 100ste geboortejaar van Briek.
DDV: 1945
In 1945 organiseert wielerclub Waregem Vooruit voor het eerst Dwars door België, de voorloper van het huidige Dwars door Vlaanderen. Het bestuur wil eigenlijk een tweedaagse organiseren, maar moet door een bijzonder drukke koerskalender, vrede nemen met een eendagskoers. Nadat een dag eerder Brussel - Sint-Truiden wordt verreden, rijdt het peloton een dag later van Sint-Truiden naar Waregem. Rik Van Steenbergen wordt de eerste winnaar.
Waregem: gaststad van BK's en WK's
Waregem Vooruit heeft naast Dwars door Vlaanderen nog enkele opvallende organisaties op haar naam staan. Zo was het onder impuls van deze wielerclub dat het WK in 1957 in Waregem werd georganiseerd. In 1966 en 1989 vond het BK in Waregem plaats, met dank aan Waregem Vooruit. Anno '66 was Guido Reybrouck de beste, in '89 won Carlo Bomans.
Een van dé boegbeelden van Waregem Vooruit is Germain Beirlaen, die tussen 1958 en zijn overlijden in 2010 onafgebroken deel uitmaakte van het bestuur. In dit beeldfragment wordt hij geïnterviewd over het WK 1957, nu vijftig jaar na datum.
DDV: samen koers maken
Na de eerste editie, wordt in 1946 opnieuw samengewerkt met Sint-Truiden. Ditmaal wordt een heuse tweedaagse georganiseerd. Maurice Desimpelaere wint die eerste tweedaagse. In haar geschiedenis werkt het bestuur in totaal met drie Limburgse steden samen. Naast Sint-Truiden zijn dat Genk (1949 en 1964) en Eisden (1950-1957). Waregem Vooruit kan in deze steden telkens een beroep doen op de lokale overheid en plaatselijke wielerclubs.
Kluisbergen is de gemeente waar Eddy Merckx in 1977 zijn allerlaatste zege boekte. Ter herinnering aan die zege werd een monument van Eddy onthuld én vind je hier een Eddy Merckx - fietsroute. Op de erelijst van Merckx ontbreekt een overwinning in Dwars door België. Anno 1966 kwam Eddy als eerste over de streep, maar hij werd achteraf gedeklasseerd. Walter Godefroot, die ten val kwam in de laatste meters kreeg de zege toegewezen.
Walter Planckaert
Als ploegleider bij Sport Vlaanderen - Baloise stuift Walter Planckaert meermaals per jaar de Nieuwe Kwaremont naar boven of beneden. De oudere broer van Eddy heeft niet alleen als ploegleider maar ook als renner een fraai palmares. Op zijn erelijst staan onder meer de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van België en twee zeges in Kuurne-Brussel-Kuurne. Planckaert was ook tweemaal de beste in Dwars door België (1977, 1984). Anno 1977 wint hij solo in bijzonder barre weersomstandigheden; in 1984 rekent hij in de spurt af met zijn medevluchters.
DDV: Dames vertrekt!
In 2012 wordt voor het eerst een vrouweneditie van Dwars door Vlaanderen verreden. Eerst onder de naam GP Stad Waregem, later effectief als Dwars door Vlaanderen voor vrouwen. Met deze bijkomende wedstrijd wil het bestuur tegemoet komen aan de stijgende belangstelling voor vrouwenwielrennen.
Sinds 2019 maakt de côte de trieu (Knokteberg) deel uit van het parcours. De Nederlandse Ellen Van Dijk wint net als in 2018 de wedstrijd. De erelijst kleurt bijna volledig Nederlands: enkel de Finse Lotta Lepistö onderbreekt het lijstje.
Kwaremont. De thuishaven van Dries Devenyns, kunstenaars en de Oude Kwaremont.
Zowat alle Vlaamse klassiekers passeren op deze beruchte met kasseien uitgeruste helling. Maar Kwaremont verwierf niet alleen eeuwige roem omwille van de helling maar ook dankzij een conference van de West-Vlaamse cabaretier Gerard Vermeersch. In de sketch 'Avelgem' beschrijft hij op hilarische wijze zijn lotgevallen om met de wagen tot in Avelgem te geraken. Helaas voor hem ligt de Oude Kwaremont open door werkzaamheden...
DDV: 1957-1963
Tussen 1958 en 1963 werkt Waregem Vooruit samen met het Waalse Ciney. Daar vinden de renners een onderkomen bij de plaatselijke Broeders der Christelijke Scholen.
Volgens de krant Het Volk kunnen de renners daar in 1961 terecht in "sobere maar fraaie kamertjes met al het nodig gerief." Na afloop van de etappe Waregem-Ciney worden de renners uitgenodigd "in de keurig verzorgde refter waarvan de welvoorziene tafels opgesmukt waren met bloemen."
Een dag later kan het Waregemse publiek zich in afwachting van het peloton opwarmen aan een koers voor onafhankelijken en een criterium voor dames.
DDV: 1971
Crisis bij Waregem Vooruit in 1971. De Belgische Wielerbond plant op de dag van Dwars door België ook een wedstrijd in het Waasland. Bovendien wordt die dag ook het Lentecriterium in Frankrijk én de Amstel Gold Race in Nederland verreden. De organisatie vreest het massaal uitblijven van toppers aan de start en kiest eieren voor haar geld. Liever geen Dwars door België dan enkel maar B-renners aan de start. Op de erelijst gaapt na Daniël Vanryckeghem (1970) en voor Marc Demeyer (1972) daarom een lege plaats.
Gerrie Knetemann
Anno 1983 komt de Nederlandse toprenner Gerrie Knetemann zwaar ten val. In de afzink van de Ladeuze (grondgebeid Etikhove), knalt de bebrilde Nederlander tegen een geparkeerde auto. De gevolgen zijn niet min. Door een opengereten polsslagader verliest hij veel bloed. Even wordt gevreesd voor het einde van zijn carrière. Pas eind 1983 maakt de Nederlander zijn comeback. De zware val in Dwars door België blijft evenwel een litteken.
Niki Terpstra
Niki Terpstra wint in 2012 voor het eerst Dwars door Vlaanderen. De Nederlander heeft een voorsprong van 47 seconden op ploeggenoot Sylvain Chavanel en landgenoot Koen de Kort.
Niki Terpstra wint in 2014 voor de tweede maal in Waregem. De Nederlander viert die overwinning op bijzondere wijze. Als Renaat Schotte de vraag stelt hoe hij de laatste kilometers beleefde, antwoordt Terpstra (voor het eerst) met een stukje songtekst.
DDV: 1948
Na een eerste samenwerking met Sint-Truiden, kiest het bestuur in 1948 voor een samenwerking met het Waalse Spa. Op twee dagen tijd krijgt het peloton 475 kilometer voor de wielen geschoven. Op zaterdag gaat het via Ninove, Halle, Nijvel, Namen, Hoei en Luik tot in Spa. Daar kunnen de renners zich volgens de krant Het Volk "wassen in de stadsbaden (zeep inbegrepen)."
Op zondag trekt het peloton opnieuw Dwars door België tot in Waregem. Marcel Hendrickx wint in Spa, Florent Rondelé is de beste in Waregem. Het is echter André Rosseel die het meeste regelmaat aan de dag legt en eindwinnaar wordt.
Flobecq
Op de Ninoofsesteenweg passeert het peloton langs Flobecq. Nabij Flobecq of Vloesberg bevindt zich de Côte du Hurdumont (ook wel bekend als de Pottelberg), een helling die jarenlang fungeerde als scherprechter in Dwars door België. Met de naamswijziging naar Dwars door Vlaanderen en de bijkomende steun van de Vlaamse overheid verdween de Hurdumont uit het parcours.
WK Ronse
In de wielergeschiedenis kent Ronse een weinig benijdenswaardige plek. Na een bewogen WK in 1963 - Benoni Beheyt remonteert in extremis gedoodverfd winnaar Rik Van Looy en pakt de wereldtitel - is het opnieuw prijs in 1988. In volle finale brengt Steve Bauer Claudy ten val. De Waal stapt met zijn fiets over de hand over de meet, terwijl Fondriest als lachende derde wereldkampioen wordt. Claudy procedeert tegen de Canadees maar verliest uiteindelijk. Is Ronse vervloekt?
De échte vader van Vlaanderens Mooiste
Oudenaarde en de Ronde zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De eerste editie, georganiseerd door de kersverse sportkrant Sportwereld, bracht de renners via Gent, Sint-Niklaas, Oudenaars, Kortrijk en Veurne, terug naar de velodroom in Mariakerke. Slechts 10 van de 37 renners die aan de start verschenen reden de wedstrijd, goed voor 324 kilometer, volledig uit.
Wist je trouwens dat niet Van Wijndaele maar van den Haute de stichter en allereerste sterke man van deze wedstrijd is?
Niko Eeckhout
Dwars door Vlaanderen telt maar lieft 9 tweevoudige winnaars op de erelijst. Eén van hen is Wielsbekenaar Niko Eeckhout. 'Rambo' was de beste in 2001 en 2005. Anno 2001 zegevierde de Wielsbekenaar na een solo van maar liefst 200 kilometer en dat in bijzonder gure weersomstandigheden. Vier jaar later klopt de snelle Eeckhout Roger Hammond en Gabriele Balducci in de sprint.
Tristan Hoffman
Tristan Hoffman heeft een speciale plek op de ere lijst van Dwars door Vlaanderen. Hij is namelijk de enige renner die zowel Dwars door België (1996) als Dwars door Vlaanderen (2000) wist te winnen. Hoffman boekte in Waregem de mooiste zeges uit zijn carrière. Zijn afscheidskoers in zijn Nederlandse geboorteplaats Groenlo werd toepasselijk 'Dwars door Groenlo' gedoopt... Eind 2019 werd een biografie over Hoffman voorgesteld onder de naam 'Flandrien uit Groenlo'.
Nokere koers
Nokere Koerse heeft de laatste jaren sterk aan aanzien gewonnen. De koers werd voor het eerst verreden in 1945 en beschikt intussen over een erg fraai palmares. In 2022 is de wedstrijd – met Nokereberg als aankomstzone - aan haar 76ste editie toe. Als één van de eersten, stelde de organisatie in 2022 het prijzengeld van de vrouwen gelijk aan dat van de mannen, een unicum in het wielersportlandschap.
Dit jaar wonnen Lorena Wiebes en Tim Merlier.
Het paard van Lampaert
Anno 2017 maakt West-Vlaming Yves Lampaert het mooie weer in Dwars door Vlaanderen. Lampaert werkt de hele dag in dienst van kopman Philippe Gilbert. In de finale ruikt hij zijn kans als Gilbert na een mislukte aanval even de benen stilhoudt. Lampaert gaat er vandoor, wint solo in Waregem en mag op het podium pronken met een pluchen paard. Na afloop bespreekt de winnaar het koersverloop in een intussen bijna legendarisch geworden interview met Renaat Schotte. Het satirisch programma De Ideale Wereld (Canvas) deed een poging om het West-Vlaams van Yves Lampaert te 'vertalen'.
Het prototype van deze applicatie werd ontwikkeld in samenwerking met UGent-imec IDLab.
Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Meer info.
Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.