Deloor de Eerste
Anno 1935 wordt de Ronde van Spanje voor het eerst verreden. De Belg Gustaaf Deloor mag zich de eerste eindwinnaar noemen. Ook één jaar later toont hij zich er de beste. Dat jaar pakt broer Alfons ook nog eens de tweede plaats in het eindklassement. Deze trofee dateert van toen.
Deloor de Eerste
Anno 1935 wordt de Ronde van Spanje voor het eerst verreden. De Belg Gustaaf Deloor mag zich de eerste eindwinnaar noemen. Ook één jaar later toont hij zich er de beste. Dat jaar pakt broer Alfons ook nog eens de tweede plaats in het eindklassement.
Deloor de Eerste
Anno 1935 wordt de Ronde van Spanje voor het eerst verreden. De Belg Gustaaf Deloor mag zich de eerste eindwinnaar noemen. Ook één jaar later toont hij zich er de beste. Dat jaar pakt broer Alfons ook nog eens de tweede plaats in het eindklassement.
Deloor de Eerste
Anno 1935 wordt de Ronde van Spanje voor het eerst verreden. De Belg Gustaaf Deloor mag zich de eerste eindwinnaar noemen. Ook één jaar later toont hij zich er de beste. Dat jaar pakt broer Alfons ook nog eens de tweede plaats in het eindklassement.
Bloemen voor Sarah
Liefde geeft vleugels. In de Vuelta-editie van 1999 presteert godenkind Frank Vandenbroucke, dankzij zijn prille verliefdheid op de Italiaanse Sarah Pinacci, ijzersterk en wint twee etappes. Als klap op de vuurpijl mag VDB naar huis met de grijze puntentrui.
Federico!
Wie over de wielersport in Spanje spreekt, kan niet buiten Federico 'De Adelaar van Toledo' Bahamontes. De Spanjaard won in 1959 de Tour en groeide uit tot een levende legende. Deze trofee herinnert aan zijn zege in de Ronde van Frankrijk.
Zijn bijnaam zou het te danken hebben aan een ingeving van het moment. Een compagnon stapt met Baha door de straten van Toleda, ziet een gebeitelde adelaar en wijst vervolgens van het versteende dier naar de renner.
Federico!
Wie over de wielersport in Spanje spreekt, kan niet buiten Federico 'De Adelaar van Toledo' Bahamontes. De Spanjaard won in 1959 de Tour en groeide uit tot een levende legende. Zijn bijnaam zou het te danken hebben aan een ingeving van het moment. Een compagnon stapt met Baha door de straten van Toleda, ziet een gebeitelde adelaar en wijst vervolgens van het versteende dier naar de renner.
De Spanjaard van Lendelede
Dat is de bijnaam van Noël Dejonckheere, geboren in het West-Vlaamse Lendelede. Dejonckheere koerst het grootste deel van zijn carrière in Spaanse loondienst wat hem deze opvallende bijnaam opleverde. Wist je dat Dejonckheere wereldkampioen puntenkoers werd bij de amateurs in 1978?
Luis Ocaña
De in Spanje geboren Luis Ocaña verhuist al op jonge leeftijd naar (Zuid-)Frankrijk. De Franse Spanjaard groeit uit tot een iconisch figuur én uitdager van Merckx in de Tour. In 1970 wint hij de Vuelta, drie jaar later ook de Tour. Zij het in afwezigheid van Eddy. Na zijn dood vernoemt een Franse wielerverzamelaar, Claude Lachot, en bekende van Luis zijn museum naar hem.
Berggeit De Gendt
Thomas De Gendt toont zijn grote motor om de haverklap tijdens een lange solovlucht. De Gendt kan echter ook een stukje klimmen. In 2018 wint hij als eerste Belg ooit het bergklassement in de Ronde van Spanje. Hier trouwens geen rode maar wel blauwe bollen!
Circuito Montañes
Naast de Vuelta kent Spanje nog enkele toonaangevende rittenkoersen. Het Circuito Montañes is misschien wel de minst bekende. Deze koers werd verreden tussen 1986 en 2010. Op de erelijst staan drie Belgen: Kurt Van de Wouwer, Dave Bruylandts en Steven Kleynen.
Juan Ullrich
De Duitser Jan Ullrich strijdt eind jaren negentig bestendig mee voor de eindzege in de Tour. Eén keer wordt hij eindwinnaar, vijf keer tweede. In 1999, twee jaar na zijn zege in Tour, wint hij ook de Ronde van Spanje. Het is meteen ook zijn laatste zege in een Grote Ronde.
Mantie net niet
Bijna won Armand 'Mantie' Desmet in 1960 de Ronde van Spanje. Bijna want op weg naar de eindzege gooit ploegmaat Frans De Mulder samen met de ploegleiding nog roet in het eten. Resultaat: Frans op één, Mantie op twee. Deze gele leiderstrui herinnert aan de bijna-eindzege van Desmet.
Raymond op één
Raymond Poulidor staat bekent als Eewige Tweede, een verwijzing naar zijn 8 (!) podiumplaatsen in de Tour. Eindwinnaar wordt hij in Frankrijk nooit. Winnen doet hij wel in de Vuelta in 1964. Drie dagen voor het einde pakt hij de leiding en geeft die niet meer af. Bravo Raymond!
Sant in eigen land
De Spanjaard Melchior Mauri presteert vooral sterk in eigen land. Hij triomfeert in verschillende kleinere rittenkoersen en toont zich in 1991 ook de beste in de Vuelta. De nationale ronde wordt dan nog in het voorjaar verreden. Vanaf 1995 verschuift de wedstrijd naar het najaar. Deze trui herinnert aan zijn zege in de Vuelta.
Vuelta voor vrouwen
In 2015 krijgt de ter ziele gegane Tour de France voor vrouwen een opvolger in La Course, een eendagskoers verreden op en rond de Champs-Elysées. Een jaar later wordt op de slotdag van de Vuelta een gelijkaardig event voor vrouwen georganiseerd. Intussen is deze Madrid Challenge uitgegroeid tot een meerdaags event. In 2020 was de Duitse Lisa Brennauer de beste.
Hollandse triomf
De erelijst van de Ronde van Spanje vangt aan met een Belgische vlag. Na een resem Spaanse zeges volgen ook Franse, Italiaanse en Duitse zeges. In 1967 triomfeert met Jan Janssen voor het eerst een Nederlander. Janssen was ook de best in het puntenklassement.
Kelme
Spanje telde en telt een aantal opvallende wielerploegen. Kelme was er één van. De ploeg, gesponsord door een schoenenfabrikant, onderscheidde zich tussen 1980 en 2006 door haar attractieve manier van koersen.
Vuelta el juego con Kelme
Eind jaren negentig wordt een spel onder de naam Vuelta el juego con Kelme op de markt gebracht. Een mooi promo voor het merk Kelme!
Vuelta el juego con Kelme
In het spel kan je deelnemen aan de drie grote rondes: de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Spanje en de Ronde van Italië. Met behulp van doppelstenen, meerkeuzevragen en kleine opdrachten baant je pion zich een weg langs het parcours.
De oudste nog in leven zijnde eindwinnaar
Anno 1948 wint de Spanjaard Bernardo Ruiz de Vuelta. Ruiz, intussen een flink eind in de 90, wordt in 1952 ook nog eens derde in de Tour. Enkele jaren terug strikte de in Spanje wonende Britse journalist Alasdair Fotheringham Bernardo voor een interview. In het fragment vertelt hij over de Vuelta van 1945. Het parcours, zijn fiets en de bevoorrading komen aan bod.
Bracke de beste in '71
Tot nu toe wist de Belgen zeven keer de Vuelta te winnen. De laatste Belg die daar in slaagde, was Freddy Maertens. Hij won op indrukwekkende wijze in 1977. In 1973 was Eddy Merckx de beste, twee jaar eerder won Ferdinand Bracke. Dit document dateert van toen. De Nederlander Wim Schepers eindigde tweede, maar kreeg nog een tijdsstraf aangesmeerd na een dopingzaak. Wilfried David sprong daardoor naar plek 2.
Geen ongeluk voor Gastauer
Na de Ronde van Italië in 2011 mag de Luxemburger Ben Gastauer in 2012 met de Vuelta voor de tweede maal van start gaan in een Grote Ronde. De renner van AG2R krijgt het rugnummer en kaderplaatje 13 toegewezen. Niet dat het hem erg veel ongeluk oplevert. Hij blijft gespaard van ongelukken en finisht uiteindelijk als 81ste.
50ste editie
In 1995 viert de Vuelta haar 50ste editie - in de jaren '30, '40 en '50 werd de wedstrijd niet elk jaar georganiseerd. Om die 50ste editie te vieren, krijgt iedere deelnemer een certificaat met daarop de erelijst tot dan toe.
Ruta del Sol
De Ruta del Sol, of de Ronde van Andalusië, staat al jaar en dag bekend als een typische voorbereidingskoers en wordt in februari verreden. Het Belgische Flandria trok er steevast naar toe.
Ruta del Sol
Jean-Pierre Monseré presteerde er in 1970 en 1971 erg sterk. In 1971 pakte hij ook de eindzege en leek hij klaar voor een nieuw ijzersterk seizoen. Het draaide anders uit...
Ruta del Sol
De Ruta del Sol, of de Ronde van Andalusië, staat al jaar en dag bekend als een typische voorbereidingskoers en wordt in februari verreden. Het Belgische Flandria trok er steevast naar toe. Jean-Pierre Monseré presteerde er in 1970 en 1971 erg sterk. In 1971 pakte hij ook de eindzege en leek hij klaar voor een nieuw ijzersterk seizoen. Het draaide anders uit...
La Vuelta
Over de Tour verschenen al tig boeken. Ook publicaties over de Ronde van Italië duiken met de regelmaat van de klok op. Boeken over de Vuelta zijn minder courant. Verwonderlijk is dat niet. De Spaanse Ronde staat nu eenmaal bekend als het 'kleine broertje' van de Tour en Giro. In 2019 verscheen met 'La Vuelta. Heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje' van Edwin Winkels het voorlopige meest recente boek over de Vuelta.
Hattrick voor Cavendish
De Brit Mark Cavendish profileert zich in 2008 voor het eerst als dé te kloppen sprinter. Hij wint meteen meerdere etappes in de Giro en Tour. Ook in 2009 en 2010 gaat hij op dat elan verder. In 2010 rijdt hij geen Giro maar wel Tour én Vuelta. In Spanje wint hij drie etappes en wint meteen ook het puntenklassement, zijn eerste puntentrui in een Grote Ronde.
Valverde wint de Vuelta
De Spanjaard Alejandro Valverde blijft ook op zijn 41ste meedraaien met de top. El Imbatido kan op verschillende terreinen goed uit de voeten. Een eindzege in een Grote Ronde lukte hem tot nu toe slechts één keer. In 2009 was hij de beste in de Vuelta.
Op twee na oudste rittenkoers ter wereld
De Ronde van Catalonië is na de Tour en de Giro de op twee na oudste, nog bestaande rittenkoers ter wereld. De eerste editie vond plaats in 1911. Op de erelijst staan heel wat mooie namen. In 1958 wint met Richard Van Genechten voor het eerst een Belg. Anno 1974 is de Fransman Bernard Thévenet de beste, waarna hij deze trofee ontving.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. KAS-KASKOL kenmerkte zich in de jaren zestig en zeventig door hun geel-blauwe uitrusting. Onder meer José Manuel Fuente, Julio Jimenez en Vincente Lopez Garril bezorgden de ploeg heel wat fraaie zeges.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Blindenloterij ONCE was tussen 1989 en 2003 naamsponsor van een eigen wielerteam. De ONCE-mannen reden ofwel in het roze ofwel in het geel. Kleppers als Laurent Jalabert, Joseba Beloki, Alex Zülle en Erik Breukink stonden op de loonlijst.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Blindenloterij ONCE was tussen 1989 en 2003 naamsponsor van een eigen wielerteam. De ONCE-mannen reden ofwel in het roze ofwel in het geel. Kleppers als Laurent Jalabert, Joseba Beloki, Alex Zülle en Erik Breukink stonden op de loonlijst.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Aluminiumfabrikant Reynolds was tussen 1980 en 1989 naamsponsor van een eigen wielerteam. Pedro Delgado won met Reynolds op zijn trui de tour de France in 1988 en de Vuelta in 1989. Andere bekende namen in het team waren Dominique Arnaud, Miguel Indurain en Angel Arroyo.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Aluminiumfabrikant Reynolds was tussen 1980 en 1989 naamsponsor van een eigen wielerteam. Pedro Delgado won met Reynolds op zijn trui de tour de France in 1988 en de Vuelta in 1989. Andere bekende namen in het team waren Dominique Arnaud, Miguel Indurain en Angel Arroyo.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Het Catalaanse Euskaltel zorgde tussen 1994 en 2013 altijd voor vuurwerk, zowel binnen als buiten de koers. Als de Euskaltelbrigade zich op Catalaanse wegen bevond, brak de hel geregeld los. Oranje geklede Catalanen moedigden hun helden luidkeels en met de nodige geestdrift aan. Iban Mayo, Mikel Nieve en Haimar Zubeldia behoorden tot de meest bekende namen.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Het Catalaanse Euskaltel zorgde tussen 1994 en 2013 altijd voor vuurwerk, zowel binnen als buiten de koers. Als de Euskaltelbrigade zich op Catalaanse wegen bevond, brak de hel geregeld los. Oranje geklede Catalanen moedigden hun helden luidkeels en met de nodige geestdrift aan. Iban Mayo, Mikel Nieve en Haimar Zubeldia behoorden tot de meest bekende namen.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. Het huidige Movistar is de verre nazaat van de in 1980 opgestarte Reynoldsploeg. Movistar fungeert sinds 2011 als hoofdsponsor van dit legendarische Spaanse team. Sinds 2018 heeft Movistar ook een vrouwenteam. Alejandro Valverde en Annemiek van Vleuten zijn de uithangborden.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. De Spaanse bank Banesto neemt in 1990 het sponsorschap over van Reynolds en blijft hoofdsponsor tot in 2003. Miguel 'El Rey' won als Banesto-kopman vijf keer de Tour. Landgenoot José Maria Jimenez was één van de andere Banesto-uithangborden.
Legendarische Spaanse ploegen
Spanje telde en telt nog steeds een aantal opvallende wielerploegen. De Spaanse bank Banesto neemt in 1990 het sponsorschap over van Reynolds en blijft hoofdsponsor tot in 2003. Miguel 'El Rey' won als Banesto-kopman vijf keer de Tour. Landgenoot José Maria Jimenez was één van de andere Banesto-uithangborden.
Snelle Eddy
Eddy Planckaert staat in de eerste plaats bekend als een renner die vooral uitblonk in het klassieke voorjaar. Snelle Eddy wist echter ook een aantal ritten in de Tour te winnen én pakte in 1989 ook het groen in Frankrijk. Ook in de Vuelta scoorde Planckaert geregeld, zo won hij in 1982 zelfs vijf etappes.
Amarillo voor Altig
De erelijst van de Duitser Rudi Altig (1937-2016) oogt ronduit indrukwekkend. Tweevoudig wereldkampioen achtervolging, wereldkampioen op de weg, de Ronde van Vlaanderen, Milaan - San Remo, Zesdaagsezeges,… Anno 1962 is hij de beste in de Vuelta. Na zijn carrière wordt hij tv-commentator voor de Duitse televisie.
Gimondi aan het feest
In 1968 is de Ronde van Spanje nog een 'echte' ronde zonder tussentijdse verplaatsingen per vliegtuig of per trein. Dat jaar is de Italiaan Felice Gimondo de beste. Hij realiseert daarmee als tweede renner ooit - na Jacques Anquetil - deze Triple zege in de drie Grote Rondes.
King Kelly
De Ier Sean Kelly is misschien wel één van de meest onderschatte renners. Zijn palmares is gigantisch: van het klassieke voorjaar tot de Grote Rondes. Kelly kon elk parcours aan en reeg de zeges aaneen. In 1988 voegde hij de eindzege in de Vuelta aan die indrukwekkende lijst toe.
Het prototype van deze applicatie werd ontwikkeld in samenwerking met UGent-imec IDLab.
Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Meer info.
Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.