reportage

Collectie Lachot verhuist naar KOERS. Frans wielererfgoed voortaan in Roeselare

4min leestijd   door Dries De Zaeytijd op 14 juli 2021
In het voorjaar van 2020 trok een delegatie van KOERS naar Zuid-Frankrijk om er de wielercollectie van verzamelaar Claude Lachot op te halen. Door deze transfer werd de collectie van het Museum van de Wielersport uitgebreid met een reeks unieke, internationale topstukken. Een voorstelling van het levenswerk van Claude Lachot.

Notre-Dame-des-Cyclistes

Dit verhaal vangt aan bij de Spaanse renner Luis Ocaña (1945-1994). De in Spanje geboren Ocaña verhuist op jonge leeftijd met zijn familie naar het Franse Le Houga, op ruim 100 kilometer van Lourdes. Daar ontdekt de frêle Luis zijn talent voor de fiets. Als lid van de nabijgelegen prestigieuze wielerclub Stade Montois (Mont-de-Marsan) groeit Ocaña uit tot een topper. In 1968 wordt hij als neoprof niet alleen Spaans kampioen, maar treedt hij ook in het huwelijk met zijn Franse verloofde Josiane. Trouwen doet het Spaans-Franse koppel in de Chapelle-Notre-Dame-des-Cyclistes in Labastide D’Armagnac, op zo’n 25 kilometer van Le Houga.

Deze kapel wordt in 1959 officieel ingewijd als Franse tegenhanger van het Italiaanse Madonna del Ghisallo. Abbé Joseph Massie is de drijvende kracht achter dit initiatief en ontvangt met de regelmaat van de klok bekende renners die maar wat graag een truitje achterlaten in de kapel. De Notre-Dame-des-Cyclistes groeit al snel uit tot een heus bedevaartsoord. Met de komst en medewerking van de Franse wielerfan Claude Lachot in de jaren 1990 wordt een nieuw hoofdstuk gestart in de geschiedenis van dit wielerheiligdom.

Musée Luis Ocaña

Fietsenmaker en -verzamelaar Claude Lachot runt samen met zijn echtgenote een eigen zaak in Cholet, nabij Bordeaux. Tijdens een uitje op de fiets belandt Claude samen met enkele vrienden bij de Chapelle-Notre-Dame-des-Cyclistes. Het echtpaar Lachot raakt niet alleen gecharmeerd door de kapel en bezieler Joseph Massie, maar ook door de vlakbij gelegen vervallen boerderij. Claude laat zijn zaak in Cholet voor wat die is en koopt de boerderij. Hij bouwt er een woning, museum (Musée du Vélo), werkplaats én gîte. Samen met zijn vrouw staat hij op vrijwillige basis ook in voor het frequenter openstellen van de Chapelle.

Lachot bezit niet alleen een uitgebreide verzameling koersfietsen maar beschikt ook over een uitgebreid netwerk en onderhoudt goede contacten met onder meer Tourspeaker Daniël Mangeas en ex-renners als René Vietto, Henry Anglade én Luis Ocaña. Met Luis is de band het sterkst. Na de plotse dood van Ocaña in 1994 – de begrafenis vindt plaats in de Notre-Dame-des-Cyclistes – herdoopt Lachot zijn museum tot ‘Musée Luis Ocaña’, als ultiem eerbetoon aan de Spaanse Tourwinnaar.

360°

Bekijk in detail

In 1970 bleef de Vuelta onbeslist tot de laatste tijdrit. Die won Ocaña en zo zorgde hij voor een minuut verschil in het klassement tussen hem en Tamames, In 't Ven en Van Springel. (collectie KOERS)

Museum van de Wielersport

De fietsenmaker droomt van een samenvloeiing tussen zijn initiatief en de intussen ook al ruim met wielertruien beladen wielerkapel. Zover komt het echter niet. Een noodzakelijke structurele ondersteuning vanuit de lokale overheid blijft uit. Het echtpaar Lachot bekommert zich in totaal 15 jaar over hun project en de nabijgelegen Chapelle. Na enkele ingrijpende veranderingen op persoonlijk vlak verhuist Claude Lachot samen met zijn collectie naar Lannemezan, op zo’n 30 kilometer van Bagnères-de-Bigorre aan de voet van de Pyreneeën. Daar is er sprake van een kiemend prestigieus wielerproject. Maar ook hier komt er finaal geen steun vanuit de overheid en sterft het idee een stille dood. De collectie van Claude blijft opgeborgen bij hem thuis.

Circa 2015 neemt hij contact op met KOERS. Na een plaatsbezoek en na vijf jaar negotiëren komt er een akkoord uit de bus. In februari 2020 trekt een KOERS-delegatie naar Zuid-Frankrijk om er de topcollectie op te halen. Naast onder meer een resem unieke historische koersfietsen (Rodolfo Muller – Ronde van Frankrijk 1903/ Marius Auriaux – Parijs-Roubaix 1914/ Jules Dubois – Ronde van Frankrijk 1920,,...) telt de verzameling ook een erg fraaie hoeveelheid objecten rond Luis Ocaña. Daarnaast bevat zijn collectie truien van Graeme Obree, Chris Boardman, Louison Bobet, Jeannie Longo, Fabiana Luperini, Raymond Poulidor,... Daarmee zet KOERS zich nog meer op de kaart als hét mondiale museum van de wielersport.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.