kortverhaal

Alfonsina Strada. Diva del ciclismo

3min leestijd   door Ilona Kamps op 12 mei 2022
Stel je voor dat op 6 mei 2022 Annemiek Van Vleuten aan de start van de Giro d'Italia verschijnt, rugnummer 72 opgespeld. Onverwacht, zonder dat de media op de hoogte is. Vleuty staat er fier en vastberaden in het peloton, klaar voor een glansrol. Dat zou wat zijn. Maar waarom eigenlijk? U en ik weten dat zij meer dan haar mannetje zou staan. Ik droom er wel eens van dat 'de Dames' de kont tegen de krib gooien en vóór de mannen uitrijden. Maar voor dit soort avonturen moeten we ver terug in de tijd.

In aanloop naar de Giro d’ Italia van 1924 zorgt een zoveelste conflict tussen de organisatie en de topploegen voor een stijlbreuk. Organisatoren Armando Cougnet en Emilio Colombo besluiten om de Giro dat jaar open te stellen voor alle categorieën onder de profs, zolang ze maar een licentie hadden. De Italiaanse renster Alfonsina Strada ziet haar kans schoon en schrijft zich in. Niet veel later vertrekt ze als allereerste vrouw ooit in de Giro d’Italia…

Het levensverhaal van Alfonsina Morini Strada raakte een snaar bij me en liet me niet meer los. Haar historie is meer dan wielrennen alleen. Het gaat over verlangen, talent, vrijheid en een drang naar avontuur. Alfonsina laat in alle echtheid zien dat je verlangen omzetten in werkelijkheid, een kwestie is van geloven en dóen. Het is een ode aan mensen die hun hart volgen en volharden. En tegelijk een inspirerende aanmoediging voor wie zijn droom nog achterna wil gaan.

"Ik beloof je dat ik jouw verhaal zal vertellen"

Als ik op 16 augustus 2012 – eindelijk – tussen talloze galerijgraven op Cimitero Cusano Milanino voor het eerst vlak voor de kleine gedenkplaat van Alfonsina Strada sta, doe ik deze belofte: “Ik beloof je dat ik jouw verhaal zal vertellen.” Van dan af kroop ik in de huid van deze Italiaanse legende en probeerde ik haar verhaal te reconstrueren. Veel was er over ‘La Strada’ niet bewaard gebleven. De plakboeken met tastbare herinneringen aan haar leven zijn na haar dood reddeloos verloren gegaan. Ik volgde het spoor van Alfonsina terug in de tijd, langs vele plekken uit haar leven.

Alfonsina’s verhaal heb ik opgezogen en herbeleefd. Haar geboorteplaats, de adressen waar ze woonde. De vervallen Pista Magica en de Velodromo Vigorelli in Milaan, daar waar de Giro in 1924 eindigde. De plek waar ze op haar Moto Guzzi is gestorven. Alfonsina voelde zo dichtbij alsof het leek dat zij zelf regisseerde en mij de taak gaf een nieuw fotoboek te maken. Ruim twee jaar werkte ik gedreven en vooral vasthoudend aan een omvangrijke serie beelden. Beelden die soms in moeilijke omstandigheden gemaakt moesten worden. Mijn terughoudendheid schoof ik voor één keer aan de kant. Want compromissen passen in geen geval bij deze Diva del ciclismo.

Ilona Kamps combineerde foto's en anekdotes tot een uniek fotoalbum: De onvolprezen Alfonsina Strada.

meer info

Dit artikel verscheen eerder in Etappe #04 (2015).

Dit nummer staat in het teken van het vrouwenwielrennen. Het nummer bevat onder meer artikels over Paula Gemoets, Hélène Dutrieux en de Flandria-vrouwen van Briek Schotte.

Zin in meer historische wielerverhalen? Haast je naar onze shop!

KOERSshop

Alfonsina Strada

Alfonsina Strada (geboren als Alfonsina Morini) (Castelfranco Emilia, 16 maart 1891 - Milaan, 13 september 1959) is de enige vrouwelijk wielrenner die ooit de Ronde van Italië (1924) reed. Ze was gehuwd met de wielrenner Luigi Strada.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.