Ronde van Italië
Rittenkoersen

De Giro Donne. 's Wereld grootste rittenkoers onder druk

3min leestijd   door Dries De Zaeytijd op 30 juni 2022
Nog meer dan de Mariamaand staat mei bekend als de periode waarin jaarlijks de Giro wordt verreden. In 2022 is deze Ronde van Italië al haar 105e editie toe. Ook de vrouwen betwisten jaarlijks hun Giro, zij het een maand later. De Giro Donne is al enkele decennia de belangrijkste rittenkoers voor vrouwen. Daar kan de nieuwbakken Tour de France Femmes evenwel verandering in brengen.

Anno 1984 staat de wielersport voor vrouwen op een scharniermoment. Die zomer vindt voor het eerst de Tour de France Féminin plaats. Tussen 30 juni en 22 juli worden 18 etappes verreden op hetzelfde parcours van de ‘mannentour’, weliswaar in een ingekorte versie. Nog geen week later worden voor het eerst wielrensters toegelaten tot de Olympische Spelen. De Amerikaanse Connie Carpenter verovert als eerste vrouw ooit olympisch goud op de wegrit. Ligt de weg voor koersende vrouwen daarmee open? Nog niet helemaal.

In eigen land is voor het veel vrouwen nog steeds knokken om te kunnen koersen. Van een profstatuut is dan nog geen sprake. Vijf jaar na de eerste editie van de Tour de France Féminin wordt – in 1988 – met de Giro Donne een nieuwe rittenkoers boven het doopvont gehouden. De Italiaanse Maria Canins toont zich in eigen land de beste. Tussen 1995 en 1998 schrijft de Italiaanse Fabiana Luperini vier keer op rij de Giro Donne op haar naam. Na het doodbloeden van de Tour Féminin begin 21ste eeuw groeit deze Giro Rosa uit tot één van de meest prestigieuze etappewedstrijden voor vrouwen.

Quid nunc Giro Donne?

Echt concurrentie krijgt de Italiaanse Ronde pas op het moment dat de Tour Féminin wordt gereanimeerd. In 2014 lanceert de (al)machtige wielerorganisator ASO ‘La Course by le Tour de France’ – kortweg La Course. Een duidelijk teken aan de wand dat vrouwenwielrennen stilaan serieuzer wordt genomen. Een ‘echte ‘Tour is deze wedstrijd in den beginne nog niet – de rensters moeten zich in eerste instantie tevreden stellen met een wedstrijd op de Champs-Elysées, enkele uren voor de finish van de mannen. Hoe dan ook, via La Course wordt de deur naar een nieuwe Tour de France geopend.

En de Giro Donne? Die wordt op dat moment gedomineerd door Nederlandse boegbeelden als Marianne Vos, nota bene pleitbezorger voor een hernieuwde Tour Féminin, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten. De Giro Rosa worstel even met haar statuut maar pakt in 2022 uit met een flink bedrag aan prijzengeld én een vernieuwd statuut op het hoogste niveau. Met de lancering van de eerste editie van de Tour de France Femmes – een kleine week na het einde van de Giro Donne- zal de Italiaanse rittenkoers zich moeten aanpassen, wil het blijven wedijveren met haar Franse tegenhanger. Een nieuwe plek op de – vrij druk bevolkte- wielerkalender voor vrouwen kan hierbij een oplossing zijn.

Giro Rosa

De Giro Rosa (de Ronde van Italië voor vrouwen, Italiaans: Giro d'Italia Internazionale Femminile of kortweg Giro Donne) is de enige grote ronde in de vrouwenwielersport, na het wegvallen van de Tour de France Féminin en de Tour de l'Aude. De wedstrijd staat sinds 1988 op de kalender en kent een sterk wisselend aantal etappes.

Deze website gebruikt cookies om uw surfervaring te verbeteren. Meer info.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.