Ronde van Vlaanderen
kortverhaal

Mijn Ronde van Vlaanderen start in Dentergem

3min leestijd   door Thomas Ameye op 01 april 2022
Ik heb in mijn jeugd altijd gevoetbald. Bij KZ Dentergem. Koninklijke Zonnekloppers Dentergem. In de foto-albums van mijn kindertijd, secuur door mijn moeder samengesteld, staan dan ook heel wat krantenknipsels die herinneren aan voetbalwedstrijden. In album drie springt er één wedstrijdverslagje bovenuit. Niet van een voetbal-, maar van een wielerwedstrijd.

Een fictieve koers waarin Eric Vanderaerden, Johan Museeuw, ‘Claude Krikielio’ en Dirk Dewolf de hoofdrolspelers waren van een Ronde van Vlaanderen. Een Ronde met start in Dentergem. De Ronde van mijn dromen. Het verslagje is uitgetikt op een kopijvel van De Krant van West-Vlaanderen – mijn grootvader was er lange tijd lokaal correspondent. Bovenaan het vel had ik ‘korrespondent’ doorgehaald en veranderd in schrijver, met daarachter mijn naam: ‘Thomas’. Fictie is beslist meer iets voor schrijvers dan voor correspondenten …

De Ronde sprak tot mijn verbeelding, zoveel is zeker. Mogelijk heeft het een en ander te maken met mijn verjaardag. Ik ben geboren op 4 april. Om de zoveel jaar valt de Ronde op de vierde van april. Om de zoveel jaar is mijn verjaardag een Vlaamse feestdag. Op mijn eerste verjaardag zag mijn familie René Martens winnen voor Eddy Planckaert en Rudy Pevenage. Vier april 1993 was de eerste van Museeuw. De grand cru editie met Peter Van Petegem, VDB en Museeuw op 1-2-3? 4 april 1999. De vierde van de vierde die het best in mijn geheugen gegrift staat, blijft echter die van 2004; de dag van de 88ste Ronde van Vlaanderen.

Ik ben met vrienden onderweg naar Kanegem, geboortedorp van oerflandrien Briek Schotte. Ons doel is de Neringenstraat, een twee kilometer lange golvende kasseiweg tussen Aarsele en Kanegem. De kasseien van Kanegem zijn de eerste stop in onze jaarlijkse ronde van Vlaanderen. Het moet rond elven zijn geweest wanneer de autoradio hét nieuws van de dag brengt: ‘Wielerlegende Briek Schotte is niet meer. De tweevoudige wereldkampioen en rondewinnaar is deze ochtend op 84-jarige leeftijd overleden.’ Steffen Wesemann won die dag, maar de Ronde van '99 blijft voor altijd eentje met een zwart randje.

Oja, in de Ronde van mijn dromen had ‘Claude Krikielio’ – wie anders – te kampen met pech en won Eric Vanderaerden met een banddikte voor Museeuw.

Dit artikel verscheen eerder in Het Mooiste van KOERS (2018).

In dit boek worden de allermooiste objecten uit de KOERScollectie in beeld en woord getoond en geduid. Een trui van Fausto Coppi, een trofee van VDB, een fiets van Tom Boonen, handschoenen van Freddy Maertens, een beeld van Eddy Merckx…

Allemaal getuigenissen en erfstukken van wielerheroïek, gekruid met schitterende verhalen van de coureurs zélf,van journalisten, van wielerfanaten.

KOERSshop
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.