Wereldkampioenschap wielrennen

Wereldkampioene Lotte Kopecky vereeuwigd op Koppenmuur van KOERS

4min leestijd   door Dries De Zaeytijd op 14 november 2023
13 augustus 2023. Nadat Kopecky Cecilie Uttrup Ludwig van zich af kan schudden, soleert Lotte naar de eindstreep. Zo heeft België, 50 jaar na de overwinning van Nicole van den Broeck in Barcelona, opnieuw een wereldkampioene op de weg in haar rangen. Het is de ideale aanleiding om de Koppenmuur in de museumtuin van KOERS te verrijken met een nieuw kunstwerk.

Om haar statuut als Stad der Wereldkampioenen kracht bij te zetten, lanceerde Stad Roeselare in het voorjaar van 2022 een Koppenmuur in de tuin van KOERS. Freddy Maertens kreeg naar aanleiding van zijn 70ste verjaardag als eerste een muurschildering. Na Maertens volgde zevenvoudig wereldkampioene Yvonne Reynders. Afgelopen zomer werd het duo Benoni Beheyt – Rik Van Looy – zestig jaar na het ophefmakende WK in Ronse – vereeuwigd in een uniek portret. Nu is het dus de beurt aan Lotte Kopecky.

Grand cru

Kopecky is de eerste actuele wereldkampioen die door Stad Roeselare geëerd wordt met een muurschildering. Kunstenares Julie ‘Jools’ Vercruysse was opnieuw ontwerper van dienst. Dat Roeselare voor Lotte Kopecky kiest, is uiteraard niet toevallig. Burgemeester Kris Declercq: “Vooralsnog huldigden we historische wielerhelden; wereldkampioenen van weleer maar vandaag willen we breken met die traditie. De historische WK-zege van Lotte is hiervoor het perfecte moment.”

Het sportjaar 2023 was zonder meer een grand cru voor de Antwerpse. Na Europese titels en wereldtitels op de piste pakte ze afgelopen zomer ook goud op de weg. De regenboogtrui vormde de kroon op het werk. Kopecky won onder meer Omloop Het Nieuwsblad, de Ronde van Vlaanderen, werd Belgisch kampioene op de weg en in het tijdrijden en reed ook nog eens een fenomenale Tour de France. In de Tour won ze niet alleen een rit en de groene trui maar eindigde ook nog eens tweede in het algemeen klassement.

Zeven keer goud

Kopecky is de tweede wereldkampioene die een muurschildering krijgt in de tuin van KOERS. Eerder was wielericoon Yvonne Reynders aan de beurt. Reynders zakte in het najaar van 2022 - kort na haar 85ste verjaardag – af naar Roeselare om haar eigen portret te onthullen. De Antwerpse pakte in totaal zeven wereldtitels, waarvan vier op de weg. Ze was de eerste Belgische die er in slaagde om goud op een WK te behalen.

De Waalse Marie-Rose Gaillard wist zich nadien ook nog tot wereldkampioene te kronen, net als de Brusselse Nicole Van den Broeck. Van den Broeck pakte goud in 1973. Een halve eeuw later krijgt ze met Kopecky eindelijk een opvolgster. Daarmee staat België voor de zevende keer op de erelijst van het WK wielrennen voor vrouwen op de weg.

Schepen Piet Delrue: “Toen Lotte op 13 augustus 2023 de wereldtitel op de weg pakte, was het voor ons meteen duidelijk dat zij de volgende wereldkampioene op onze muur moest worden. Het was immers ook al 50 jaar geleden dat een Belgische goud wist te pakken op de weg.”

De bidon van Lotte

Het was overigens niet de eerste keer dat Lotte halt hield in Roeselare. In het najaar van 2022 was zij één van de vele aanwezige toppers tijdens de viering van 140 jaar Belgian Cycling, die plaats vond in KOERS. Kopecky maakte toen van de gelegenheid gebruik om samen met Yvonne Reynders, Sanne Cant, Kim De Baat en Shari Bossuyt te poseren voor de muurschildering van Reynders.

Kopecky combineerde op 13 november een trainingsritje – in flandrieneske weersomstandigheden – met een stop in Roeselare. Ze maakte niet alleen van de gelegenheid gebruik om een gesigneerd WK-truitje af te geven maar om ook kort even bij te praten met SD Worx-soigneur en Roeselarenaar Andy Degryse.

Andy: “Lotte is echt een aangenaam persoon om mee te werken. De leukste anekdote tot nu toe vond voor mij persoonlijk plaats tijdens de Strade Bianche 2022. Ik stond toen op zo’n 20 kilometer van de meet, op de laatste onverharde helling van de dag. Ze gooide een bidon naar mij en ik gaf haar nog een verse bidon mee. Lotte klopte aan de finish toen Annemiek van Vleuten. Aan de bus feliciteerde ik haar met die zege.

Waarop zij al lachend vroeg: ‘Wat heb jij mij daar gegeven?’ Ze had blijkbaar per ongeluk een bidon met een te grote concentratie aan isotonen gekregen, wat haar na de finish wat maagproblemen gaf. Maar eind goed al goed, Lotte won. En ik vroeg haar na afloop om die bewuste bidon en liet hem signeren. Met de belofte om haar in een volgende finale weer een verkeerde bidon aan te reiken (lacht).” Recent schonk Andy de bewuste bidon aan KOERS, waar het kleinood nu is te zien.

Lotte Kopecky

Lotte Kopecky (Rumst, 10 november 1995) is een Belgisch wielrenster en baanwielrenster die anno 2023 rijdt voor het Nederlands Team SD Worx. Kopecky is zesvoudig wereldkampioen baanwielrennen en pakte ook tweemaal zilver en eenmaal brons in deze discipline. In 2023 voegde ze daar de wereldtitel op de weg in Glasgow aan toe na een solo van ruim vijf kilometer. Daarnaast werd Kopecky acht keer Europees kampioen baanwielrennen (4× bij de elite, 2× bij de belofen, 2× bij de junioren), dertien keer Belgisch kampioen baanwielrennen, vijf keer Belgisch kampioen tijdrijden en drie keer Belgisch kampioen op de weg. Op de weg won ze onder meer tweemaal de Ronde van Vlaanderen en topklassiekers als de Strade Bianche, de Omloop Het Nieuwsblad en Nokere Koerse. In de Ronde van Frankrijk voor vrouwen behaalde ze één etappezege en droeg ze zes dagen de gele leiderstrui. In 2023 was Kopecky tevens de eindwinnares van de groene trui in het puntenklassement en behaalde ze de tweede plaats in het algemene eindklassement.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.