Ronde van Vlaanderen
retro

Sportwerelds Jubileum Ronde van Vlaanderen 1952

2min leestijd   door Thomas Ameye & Dries De Zaeytijd op 01 augustus 2022
Kosten noch moeite worden gespaard om Karel Van Wijnendaele tijdens de Ronde van Vlaanderen 1952 in de bloemetjes te zetten. Dat jaar viert Van Wijnendaele zijn zeventigste verjaardag en is Sportwereld, de krant van Koarle, veertig jaar jong. En dat zal de sportwereld geweten hebben. Het dubbele verjaardagsfeest wordt gevierd met een banket voor 350 personen, toespraken door de état major én een unieke gelegenheidstrui voor de winnaar van de Ronde. Lucien Victor mag die meenemen naar Oekene (Roeselare).

Opmerkelijk, enkel de winnaar van de Ronde voor liefhebbers mag zo’n kleinood aantrekken. Roger Decock, in 1952 winnaar bij de profs, is hierover nog altijd niet te spreken: “Ik kreeg enkel bloemen van minister van Volksgezondheid Alfred De Taeye. Op een trofee of trui wacht ik nog steeds.”

Hoedanook, Lucien Victor is de geluksvogel van de dag. De in 1931 in Oekene (Roeselare) geboren hardrijder wint de Ronde van Vlaanderen voor liefhebbers ofte ‘Grote Prijs Matrassen Star’. Victor klopt zijn streekgenoot en boezemvriend Jozef Parmentier in de spurt. Na afloop zijn de krantencommentaren unaniem lovend over de nummers één en twee: “Aan het dubbel meesterschap van de Westvlamingen is momenteel niet te tornen. Hun tegenstanders weten wat ze er aan hebben, maar ze vermogen er niets tegen. Het meesterschap is te sprekend en wordt gedragen door te veel kunde en klas welke aan de wielergrootheden ten grondslag liggen,” aldus Sportwereld.

Victor schendt het vertrouwen van de Sportwereldjournalisten niet. Later op het seizoen wint hij nog de Ronde van Limburg, eindigt hij 4de op de Olympische wegrit in Helsinki én behaalt hij samen met ploegmaats Robert Grondelaers en André Noyelle goud in het ploegenklassement. Bij de profs wordt de carrière van Victor in 1956 vroegtijdig afgebroken door een zware val in de Ronde van Marokko. Op 25-jarige leeftijd hangt Lucien Victor de fiets vervroegd aan de haak. De Olympische kampioen sterft in 1995 tijdens een fietstochtje op vakantie in Frankrijk. In Roeselare is sinds 2006 een straat naar hem genoemd.

Dit artikel verscheen eerder in Etappe #02 (2013).

In 2013 was het 100 jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen verreden werd. Het nummer staat in het teken van dit Monument en de (oer)flandriens. Naast de Ronde passeren onder meer de Zesdaagse van New York, Johan Museeuw en Grace Verbeke de revue.

Zin in meer historische wielerverhalen? Haast je naar onze shop!

KOERSshop

Lucien Victor

Lucien Honore Victor (Oekene, 28 juni 1931 - Saint-Menges, 17 september 1995) was een Belgisch professioneel wielrenner tussen 1953 en 1956. In 1952 won hij samen met Robert Grondelaers en André Noyelle een gouden medaille op de Olympische Spelen op het ploegenklassement op de weg. Victor stopte op 25-jarige leeftijd met wielrennen na een zware val in Marokko. Hij stierf in 1995 tijdens een fietstocht die hij maakte in de Franse Ardennen.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.