Opmerkelijk, enkel de winnaar van de Ronde voor liefhebbers mag zo’n kleinood aantrekken. Roger Decock, in 1952 winnaar bij de profs, is hierover nog altijd niet te spreken: “Ik kreeg enkel bloemen van minister van Volksgezondheid Alfred De Taeye. Op een trofee of trui wacht ik nog steeds.”
Hoedanook, Lucien Victor is de geluksvogel van de dag. De in 1931 in Oekene (Roeselare) geboren hardrijder wint de Ronde van Vlaanderen voor liefhebbers ofte ‘Grote Prijs Matrassen Star’. Victor klopt zijn streekgenoot en boezemvriend Jozef Parmentier in de spurt. Na afloop zijn de krantencommentaren unaniem lovend over de nummers één en twee: “Aan het dubbel meesterschap van de Westvlamingen is momenteel niet te tornen. Hun tegenstanders weten wat ze er aan hebben, maar ze vermogen er niets tegen. Het meesterschap is te sprekend en wordt gedragen door te veel kunde en klas welke aan de wielergrootheden ten grondslag liggen,” aldus Sportwereld.
Victor schendt het vertrouwen van de Sportwereldjournalisten niet. Later op het seizoen wint hij nog de Ronde van Limburg, eindigt hij 4de op de Olympische wegrit in Helsinki én behaalt hij samen met ploegmaats Robert Grondelaers en André Noyelle goud in het ploegenklassement. Bij de profs wordt de carrière van Victor in 1956 vroegtijdig afgebroken door een zware val in de Ronde van Marokko. Op 25-jarige leeftijd hangt Lucien Victor de fiets vervroegd aan de haak. De Olympische kampioen sterft in 1995 tijdens een fietstochtje op vakantie in Frankrijk. In Roeselare is sinds 2006 een straat naar hem genoemd.
Dit artikel verscheen eerder in Etappe #02 (2013).
In 2013 was het 100 jaar geleden dat de eerste Ronde van Vlaanderen verreden werd. Het nummer staat in het teken van dit Monument en de (oer)flandriens. Naast de Ronde passeren onder meer de Zesdaagse van New York, Johan Museeuw en Grace Verbeke de revue.
Zin in meer historische wielerverhalen? Haast je naar onze shop!
Doorgedreven historisch onderzoek kan een kick geven. Zeker als je een citaat vindt dat decennia van historiografische verheerlijking van Karel van...
De Olympische Zomerspelen van 1952 in de Finse hoofdstad Helsinki – georganiseerd van zaterdag 19 juli tot en met zondag 3 augustus – dreigden voor...