De Belgische ploeg, Ronde van Frankrijk, jaren '30
wereldkampioenschappen wielrennen

Het blauwe mysterie ontrafeld. Waarom de Belgen het WK niet in het rood betwisten

Op een wereldkampioenschap onderscheiden deelnemers zich door landenshirts die verwijzen naar de kleuren van de nationale vlag of naar de typische kleur van hun land. Denk maar aan de oranje-tricot van de Nederlandse nationale ploeg of het azuurblauwe Italië. De Belgische nationale wielerploeg vormt met haar blauwe truien een uitzondering. Op onze nationale vlag valt geen blauw te bespeuren en toch koerst ‘onze’ wielerselectie al meer dan een halve eeuw in deze kleur. KOERS trok op onderzoek en reconstrueerde het waarom van dit wielervestimentair mysterie.

Het is een frappante vaststelling. De Belgische wielerselectie gaat in tegenstelling tot andere nationale sportploegen niet in het rood gekleed. Daarmee kan het nationale wielerteam zichzelf ook niet in het rijtje plaatsen van de Rode Duivels/Red Flames (voetbal), de Red Lions/Red Panthers (hockey) of de Belgian Lions/ Belgian Cats (basketbal). Door de blauwe hoofdkleur kunnen Van Aert en co ook al niet aansluiten bij afgeleiden als de Yellow Tigers (volley) of de Zwarte Duivels (rugby) die in hun naamgeving zinspelen op de nationale driekleur. Tot en met 1946 was die link er wel. De Belgische ploeg betwistte het WK in het zwart, om dan in 1948 definitief over te schakelen naar een blauwe trui. Die ommekeer vindt zijn wortels in de Belgische Touravonturen voor en kort na de Tweede Wereldoorlog.

Na één jaar in het wit te hebben verreden, verschijnt de Belgische ploeg in 1948 voor het eerst in het blauw aan de start van een WK. Doorheen de jaren verandert het nationale shirt enkele keren van ontwerp.

serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.