Marianne Vos - La Course 2014

Symbool voor een heuse revolutie. De La Course-fiets van Marianne Vos

Anno 2022 is opnieuw sprake van een ‘echte’ Tour voor vrouwen. Een eerste aanzet hiertoe werd in 2014 gegeven, met de organisatie van ‘La Course by Le Tour de France’. Motor van dit proces was de Nederlandse Marianne Vos. Vos werd meteen ook de eerste winnares van La Course. Zegevieren deed ze op een Giant, speciaal ontwikkeld voor profwielrensters.

Regerend wereldkampioene Marianne Vos ziet de lancering van ‘La Course’ in 2014 als opstapje naar de organisatie van een nieuwe, volwaardige Ronde van Frankrijk voor vrouwen, iets wat perfect past in het streven van de Hollandse om de wielersport voor vrouwen als volwaardig te laten aanzien. Vos verschijnt uiteraard zelf aan de start van de eerste editie van La Course. In afwachting van de slotaankomst van de Tour voor mannen, draaien de vrouwen een 13-tal rondjes – goed voor om en bij de 90 km – op de stenen rond de mythische Arc de Triomphe.

In een koninklijke sprint toont Vos zich de snelste en sprint als eerste over de meet in Parijs. Ze doet dat op een erg fraaie fiets. In nauwe samenwerking met Vos ontwikkelt fietsfabrikant Giant – de fietsconstructeur van haar toenmalige Rabobank—Liv-ploeg – een ‘Envie Advanced Aero Road Bike’-lijn. Deze koersfietsen zijn specifiek gemaakt voor profrensters waarbij elke positionering van onderdelen uitvoerig is getest. De goudgele tinten op zadel en frame van de fiets van Vos – verwijzend naar haar gouden olympische medailles – maken het geheel zonder meer fraai. Zonder meer een pareltje dat bovendien voor altijd symbool zal staan voor een heuse revolutie binnen de vrouwenwielersport.

Marianne Vos

Marianne Vos ('s-Hertogenbosch, 13 mei 1987) is een Nederlands baanwielrenster, veldrijdster en wegwielrenster. Ze werd in deze disciplines onder meer twee keer olympisch kampioene, dertien keer wereldkampioene, drie keer Europees kampioene en zestien keer Nederlands kampioene.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.