Piste
kortverhaal

De Zesdaagse van Gent 1968. Een affiche die colleert!

3min leestijd   door Benno Wauters op 17 november 2022
Een affiche over de zesdaagse moet plakken, moet de kijker lokken en hem doen dokken: een toegangsticket voor het aangekondigde spektakel. Een affiche moet beklijven, ‘colleren’ zoals de echte pistiers zouden zeggen. Het aanzuigeffect van de wielerpiste.

In 1968 was het niet anders, ook in het Gentse Kuipke, toen de sportliefhebber nog niet sprak van een ‘zesdaagse’, maar van een ‘zes dagen’. Het zelfstandig naamwoord voor een discipline die op zichzelf stond. En geen adjectief, geen bijzaak. Zie de affiche van toen, en ‘colleer’ mee: twee haarfijn gestileerde baanrenners – de vonken vlammen uit hun kuiten, de splinters uit de piste – springen naar voren, papieren tijgers in hun vlucht vooruit.

Neen, niet vooruit: als ware schuinsmarcheerders anticiperen zij al op de kromming van de piste die niets minder is dan de kromming van de aarde zelf. Zie hun profiel dat overgaat in vooraanzicht: de houding waarmee de ene de andere katapulteert in de vliegende vaart van het koningskoppel op jacht naar een ronde, het peloton, zichzelf. De kwadratuur van de cirkel, in het Kuipke is het mogelijk.

Of niet? Zie de affiche: de zes draait van zichzelf weg en gaat uit de bocht, van linksonder naar rechtsboven. En de renners – zoals het hoort op de wielerbaan – daar volledig tegenin, in tegenwijzerzin.

En toch had die zes gelijk om uit de bocht te gaan, dat gezegende jaar 1968. Want het was het jaar van ‘net niet’ in de Belgische wielersport: in de zomer had Herman Vanspringel tegen alle verwachtingen in de Ronde van Frankrijk verloren, door in de allerlaatste etappe de tijdrit te verliezen van de Nederlander Jan Janssen.

Dat zetten we even recht in de herfst tijdens de ‘zes dagen’ in Gent? Helaas: Patrick Sercu moest aan de slag met oude krijger Rik Van Looy. Ze kregen een ronde aan de broek van het Nederlandse duo Leo Duyndam - Peter Post. Holland boven, en wielerminnend Vlaanderen opgezadeld met een kleine post-’68-kater.

Maar ik wist: wat ik in mijn leven miste, was de vicieuze cirkel van de piste.
Benno Wauters

Vijftien jaar later werd mijn wielerdroom even werkelijkheid en reed ik als nieuweling mijn eerste rondjes op de Gentse wielerbaan. ‘Sneller, sneller!’ riep sportief directeur Patrick Sercu me toe vanop de zijlijn. Want hoe sneller je fietst, hoe meer de fiets colleert, plakt tegen het hout: de centrifugale kracht houdt je op de been en op de baan, terwijl ik uit pure schrik vertraagde en zo nog meer slipte, naar beneden glipte, in de greep van de zwaartekracht.

Maar ik wist: wat ik in mijn leven miste, was de vicieuze cirkel van de piste.

Zesdaagse van Vlaanderen-Gent

De Zesdaagse van Vlaanderen-Gent is een wielersportevenement op wielerbaan het Kuipke in het Citadelpark in de Belgische stad Gent. De eerste Zesdaagse van Gent begon op 30 oktober 1922 op een demonteerbare piste van 210 meter in de grote hal van het Feest- en Floraliënpaleis dat was gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. In 1927 werd een vaste piste van 160 meter in gebruik genomen, maar in de jaren 1930 werd daarop nog maar twee keer een zesdaagse gereden. Na de Tweede Wereldoorlog nam men in 1947 de draad weer op. In 1955 kreeg de zesdaagse een andere plaats op de kalender, namelijk in november (voorheen was het maart of februari). Daardoor zijn er in dat jaar twee zesdaagsen van Gent verreden, één in februari (seizoen 1954-1955), en één in november (seizoen 1955-1956). Op 12 november 1962 werd het Kuipke, zoals de velodroom algemeen werd genoemd vanwege haar kleine omtrek en erg steile bochten, door een brand verwoest. Een nieuw Kuipke met een baan van 166 m werd in 1965 in gebruik genomen. Tot de winnaars van de Zesdaagse van Gent behoren grote "zesdaagsenkoningen" als Rik Van Steenbergen, Peter Post, René Pijnen en Patrick Sercu, vaak gekoppeld aan topwielrenners van het ogenblik zoals Rik Van Looy, Eddy Merckx en Roger De Vlaeminck, die mede als publiekstrekkers voor de zesdaagse fungeerden. Patrick Sercu werd later baandirecteur van het Kuipke en als zodanig medeorganisator van de Zesdaagse van Gent. Sercu is ook recordhouder in Gent wat betreft het aantal eindoverwinningen, hij spant de kroon met 11 zeges. In 2005 was de zesdaagse van Gent aan zijn 65e editie toe. Deze editie werd gewonnen door twee Gentenaars, Matthew Gilmore en Iljo Keisse. De vader van Matthew, Graeme, is zelf een tweevoudig oud-winnaar van de zesdaagse (in 1973 en 1974). De Zesdaagse van 2006 (21 tot 26 november) werd stilgelegd toen de Spaanse wielrenner Isaac Gálvez om het leven kwam door een val.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.