Olympische Spelen
kortverhaal

In het wiel van André Noyelle. Een Olympisch kampioen

2min leestijd   door Yves Leterme op 01 augustus 2022
Vlaanderen is koers en koers is Vlaanderen. Ook Ieper is gelukkig véél koers en véél coureurs. Een van die Ieperse coureurs is zonder meer uniek en was heel lang ongeëvenaard. In 2016 was Greg Van Avermaet inderdaad pas de tweede Belg die olympisch goud behaalde op de weg. 64 jaar eerder, op 2 augustus 1952, op de voorlaatste dag van de Olympische Spelen in Helsinki, deed Ieperling André Noyelle, geboren in Poelkapelle, het hem voor.

André Noyelle was zelfs iets straffer dan Van Avermaet. Hij behaalde in Helsinki immers ook goud in het landenklassement, samen met Robert Grondelaers (tweede) en Lucien Victor (vierde) – Rik Van Looy, de vierde Belg, gaf op. Drie weken later pakte de olympische kampioen ook nog WK-zilver in Luxemburg bij de amateurs. Die ongemeen succesvolle augustusmaand 1952 was voor de twintigjarige Noyelle de aanzet voor een zeer regelmatige carrière als beroepsrenner, die pas veertien jaar later met een mooie erelijst in Vlaamse, Franse en Zwitserse koersen zou eindigen.

Enkele jaren terug was ik in Helsinki voor een toespraak namens de OESO. Ik kwam wat vroeg op de dag aan en liet mij voeren naar het olympisch stadion en nadien naar Käpylä, de plek in de Finse hoofdstad waar in 1952 het olympisch dorp was en de aankomstlijn lag van de olympische wegrit. Een wat oudere man wees mij de precieze aankomstplaats aan en sprak uit herinnering de naam André Noyelle uit. De gids suggereerde me nog een bezoek te brengen aan het Helsingin Kaupunginmuseo ofte het stadsmuseum van Helsinki. Daar kon ik er niet naast kijken. Vlak bij de ingang een muurgrote kleurenafbeelding van André Noyelle, in volle inspanning sleurend aan kop van een groepje vluchters, op weg naar olympisch goud. En wat verder in het museum ook de nieuwe olympische kampioen in bijhorende trui.

Ook dichter bij huis lieten leven en loopbaan van André Noyelle sporen na: het café van echtgenote Noëlla werd Café Helsinki aan het rondpunt op de Maloulaan, er kwam een bloeiende fietsenzaak Noyelle in de Goesdamstraat, er is de Grote Prijs André Noyelle voor juniors … En postuum kwam er een viertal jaar geleden nog het Noyellepad bij, dat scholieren en andere fietsers nu op een veilige manier van de Poperingseweg vlak bij André en Noëlla’s gewezen fietsenzaak tot aan de Dikkebusseweg brengt. Een blijvende herinnering aan Iepers markantste wielrenner ooit, een deel van Iepers (sport)geschiedenis.

Dit artikel verscheen eerder in Het Mooiste van KOERS (2018).

In dit boek worden de allermooiste objecten uit de KOERScollectie in beeld en woord getoond en geduid. Een trui van Fausto Coppi, een trofee van VDB, een fiets van Tom Boonen, handschoenen van Freddy Maertens, een beeld van Eddy Merckx…

Allemaal getuigenissen en erfstukken van wielerheroïek, gekruid met schitterende verhalen van de coureurs zélf,van journalisten, van wielerfanaten.

KOERSshop

André Noyelle

André Noyelle (Ieper, 29 november 1931 – Poperinge, 4 februari 2003) was een Belgisch wielrenner die prof was van 1953 tot 1966. Zijn grootste succes kende hij in 1952 toen hij met grote voorsprong de olympische wegrit in Helsinki won en zo de eerste Belgisch olympisch kampioen wielrennen op de weg werd. Na zijn carrière had Noyelle een fietsenzaak te Ieper.
serviceKoers

Uw browser voldoet niet aan de minimale vereisten om deze website te bekijken. Onderstaande browsers zijn compatibel. Mocht je geen van deze browsers hebben, klik dan op het icoontje om de gewenste browser te downloaden.